iRunDog Workshop 2018


irundog workshop 20189 december. Vandaag staat in het teken van de iRunDog workshop 2018. Het event voor starters in de sporten canicross, canitrail, bikejoring en steppen. Een dag waar de hond centraal staat.

Hardlopen, fietsen of steppen samen met de hond. Het is allemaal mogelijk en het wordt je vandaag allemaal uitgelegd.

In de indoormarkt zijn diverse kramen te vinden met diverse benodigdheden voor hond en baasje. Van speciale voeding tot de materialen die nodig zijn om de sport uit te kunnen oefenen.

De markt vindt overdekt plaats in de paardenstal van hotel restaurant Villa Nova. Daarnaast is er in het bos een korte trail uitgezet, zodat alles uitgeprobeerd kan worden.

Mijn camera en ik zijn tussen alle deelnemers aanwezig en er zijn weer diverse foto’s gemaakt.

Benieuwd naar de bijna 650 foto’s? Die kunnen vanaf vandaag bekeken worden via onderstaand album of Oypo. Tot een volgende keer!

Een compleet verslag in woord en beeld

’s Ochtends rij ik Zorgvlied in, een plaats waar ik al vaker geweest ben, ook op dit adres. Hotel Restaurant Villa Nova ligt aan de rand van het Drents-Friese Wold en is een mooie locatie voor een buitenrit te paard. Iets wat ze dan ook sowieso twee keer per jaar organiseren.

Dit keer biedt de locatie ruimte voor de iRunDog workshop 2018 die gegeven wordt door RunDog Academy. Zij hebben ook een kraam neergezet waar materiaal gekocht en geleend mag worden.

irundog workshop 2018
irundog workshop 2018

irundog workshop 2018

De parkeerplaats biedt voldoende ruimte en buiten is er al wat bedrijvigheid. Deelnemers, honden, begeleiding, deelnemers die net komen aanrijden en diverse spullen klaar voor gebruik. Ik vouw mij uit de auto, afgelopen vrijdag ben ik door mijn rug gegaan. Zaterdag ben ik samen met Evelien in het bos geweest en heb vijf kilometer gewandeld. Ondertussen foto’s makend van haar op paard.

Vandaag heb ik zelf in de auto gereden en dat vindt mijn rug toch iets minder prettig. Als ik sta gaat het snel weer beter, maar ik zal vandaag niet rennend van locatie naar locatie vliegen.

iRunDog workshop 2018

Buiten is een stuk weiland afgezet. Hier omheen kunnen de deelnemers een testrondje afleggen. Het zijn veelal beginners die zich gemeld hebben en voor het eerst kennismaken met deze tak van sport. De enthousiaste groep begeleiders heeft het goed voor elkaar en vertelt over geschikte tuigjes. Hierbij wordt het welzijn van de hond benadrukt.

Diverse soorten steps liggen klaar om uit te proberen, nadat er uitleg is gegeven over de voor- en nadelen. Er staan ook fietsen gereed. Als er na een warming-up op het weiland geoefend is, wordt de grotere ronde afgelegd.

Hardlopers, fietsers en steppers passeren mij met een serieus gezicht, te geconcentreerd om op de fotograaf te letten. Tijdens het verplaatsen voor een ander standpunt stap ik in een kuiltje, wat mij weer pijnlijk herinnert aan de rug. Een foto op een lager standpunt maken door op één knie te gaan zitten kost meer tijd. Maar ik red mij.

irundog workshop 2018
irundog workshop 2018
irundog workshop 2018

Voor de geoefende kandidaten aan de iRunDog workshop 2018 kan er buiten het terrein onder begeleiding een trail tot 5 kilometer gemaakt worden. De start is ook het eindpunt, al kan het laatste stuk anders afgelegd worden. Bij de korte afstand komen de deelnemers van dezelfde weg weer terug. Een grotere afstand leidt ze naar een naastgelegen weg, waar gekozen kan worden om via de verharde weg of via het parallel gelegen bospad te eindigen.

De wegen worden gescheiden door rijen bomen, dus ik kan beide niet in de gaten houden. Gelukkig word ook ik in de gaten gehouden. Een paar zien mij staan en gaan via een olifantenpaadje alsnog langs mij. Ondanks dat ik mij niet snel kan bewegen, mis ik er zo niet veel. 

Opzet van de workshops

Waar vorig jaar geen vast programma was, is het vandaag anders. De dag is ingedeeld in drie aaneengesloten blokken: uitleg, oefenen, eventueel buiten op het terrein aan de slag. Rond de het middaguur vind ik tijd om te genieten van de goed gevulde groentesoep. Tijdens het eten hoor ik dat er twee op de step vertrokken zijn. Raar, want ik kom net van die locatie en heb niemand gezien. Dat moet dan echt in een onbewaakt ogenblik gebeurd zijn.

Met zijn allen gaan we naar de straat toe en niet veel later komen de dames aangescheurd. Die hebben het al vaker gedaan. Door de buien is de weg vochtig en de kleding zit onder de modder. Ik vraag of spatborden geen optie zijn? Ze kijkt mij aan en vertelt dat het met de veiligheid te maken heeft. Spatborden kunnen bij een valpartij afbreken en als de hond geraakt wordt, levert dat grotere problemen op dan een beetje viezigheid. Als je niet vuil wil worden, moet je niet aan deze sport beginnen. Zo laat ze mij de rest van de step zien. Alles is rond afgewerkt. Geen uitstekende of scherpe delen. Een duidelijk verhaal. Zo heb ik ook wat extra’s geleerd tijdens deze workshop.

irundog workshop 2018
irundog workshop 2018
irundog workshop 2018
irundog workshop 2018

Aan het einde van de dag

De iRunDog workshop 2018 is voor hond en baasje een mooie manier actief met elkaar bezig te zijn en deze dag is ideaal om het uit te proberen. Het materiaal is goed, de kennis is aanwezig en alles kan ter plekke geleend c.q. getest worden. Na drie blokken zit de geslaagde dag er op. 

Ik denk dat alle deelnemers met voldoende uitleg huiswaarts zijn gekeerd en goed hebben kunnen ervaren hoe de hond reageert op de diverse onderdelen. Thuis ga ik aan de slag met de foto’s. 
Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag. Tot een volgende keer!

 


De foto’s van deze editie iRunDog Workshop 2018 zijn hieronder of via de directe link te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel. Geniet nog even na van deze mooie dag, veel kijkplezier!  

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.