14-05-2017 | Working Equitation Nuno Avelar


Working Equitation Nuno AvelarVorige week kwam er een email binnen met de vraag foto’s te maken van een clinic Working Equitation. Deze zou het weekend erop in Coevorden gegeven gaan worden door de Duitse Bondscoach Nuno Avelar.

Ik had nog niet eerder van working Equitation of Nuno Avelar gehoord, maar het is iets met paarden. En dat past weer prima in mijn straatje. Ik ga ervoor en stuur een positieve reactie terug.

Nuno Avelar

Nuno Avelar blijkt geen onbekende in deze sport. Zoals gezegd is hij op het moment van schrijven de Bondscoach van het Duitse team. Naast zijn activiteiten verzorgt hij ook nog workshops of kan hij voor een dag/weekend ingehuurd worden als officieel trainer. Daar moet de nodige ervaring tegenover staan.

Een zoektocht levert de volgende gegevens op: Portugees kampioen in 2012, 2013 en 2014. Met het Portugese team Europees kampioen in 2013 en in 2014 zelfs wereldkampioen. Individueel eindigde Nuno deze jaren op de derde plaats. Dan kan je wel paardrijden en heb je wat te vertellen.

Hieronder een voorbeeld van de Speedtrail. Een parcours vol hindernissen dat zo snel mogelijk afgelegd moet worden. Slalom, springen, zijwaarts een liggende balk passeren, een hek open en dicht doen, ringsteken, om tonnen draaien, een brug oversteken, achteruit, van linker galop naar rechter galop en terug, etc.  Het komt allemaal terug in deze video van Nuno Avelar tijdens dit onderdeel van Working Eguitation:

 

Uitnodiging Working Equitation Nuno Avelar

Na mijn interesse als fotograaf kenbaar gemaakt te hebben, kreeg ik meer informatie over de dag. Alles vindt plaats op het terrein van Ton van Duivenvoorden. De clinic van Nuno zal de hele dag duren met elk uur een andere ruiter. Afhankelijk van de hulpvraag is dat een dressuurles of een les met hindernissen. Tussen de middag wordt er een lezing gegeven. Vervolgens zijn de laatste ruiters aan de beurt. Daarnaast wordt er buiten een les van de opleiding Paardenbewegingstherapie gehouden. Een lang, maar divers programma.

Er is mij al veel duidelijk geworden. Ik vertel dat ik inmiddels al wat ervaring met paarden heb. Via Evelien en Ameland natuurlijk, maar ook de evenementen die ik inmiddels gefotografeerd heb. Mijn website stuur ik, samen met het antwoord dat ik die dag wil komen op en wacht de reactie af. In de avond zie ik de email verschijnen. Met een positief antwoord vergezeld van een compliment. Hartstikke leuk, ik krijg er steeds meer zin in.

 Working Equitation Ton Duivenvoorden Working Equitation Ton Duivenvoorden Working Equitation Ton Duivenvoorden Working Equitation Nuno Avelar

Omdat de eerste clinic al om acht uur zou beginnen, rijd ik iets over zeven uit Assen. Het is niet zo verwonderlijk dat het rustig op de weg is. Als ik op het terrein geparkeerd en mijn schoudertas gepakt heb, loop ik langs een overdekte bak een hofje op. Daar is al beweging en ik zeg dat ik op zoek ben naar Jose. Zij heeft mij uitgenodigd en ik word de juiste kant op geholpen.

Working Equitation Nuno Avelar, deel 1

Na een korte introductie en de laatste informatie kan ik aan de slag. De camera wordt ingesteld en ik ben er klaar voor. Al snel volgt het geluid van hoefijzers op stenen en gaat de eerste les in de overdekte bak van start. Er zullen nog vier lessen volgen tot de pauze, direct gevolgd door een lezing waarbij vragen gesteld kunnen worden. Ook dit pakt Nuno goed aan met de nodige humor.

Working Equitation Nuno Avelar Working Equitation Nuno Avelar Working Equitation Nuno Avelar Working Equitation Nuno Avelar

Working Equitation Nuno Avelar, deel 2

Na de lezing ga ik direct door naar buiten. Er zullen vier deelnemers volgen en ondertussen moet ik de binnenplaats in de gaten houden voor de opleiding bewegingstherapie. Gelukkig krijg ik een richttijd door. Het is een drukke dag waarbij ik als enige fotograaf continu in beweging ben en bijna geen tijd heb om te zitten. Maar van alle activiteiten worden foto’s verwacht. De twee dagen er na heb ik dat dan ook vernomen. Last van de spieren, en het bewerken van alle foto’s.

Ook die van de opleiding Paardenbewegingstherapie. En wat een leuke pony staat daar omringd door een groep dames. Met zijn eigenaresse naast hem, laat ie alles gebeuren. Hij blijkt een geboren afwijking te hebben, maar welke dat is mogen de cursisten gaan ontdekken. Alles wordt bekeken, gevoeld, gebogen, maar het beestje geeft geen krimp. Wat een makke pony. Dat was ook een van de redenen waarom hij aanwezig is, maar dit gaat zelfs beter als verwacht.

Na een half uur heb ik genoeg foto’s gemaakt en loop ik rustig weer terug naar de bak. De laatste deelnemers worden gevolgd. Het weer wordt slechter en slechter en de overdekte bak aardig donker. Twee keer in korte tijd dat mijn camera wordt getest en ik ga denken aan een fullframe. Ik sla mij er doorheen en dan is het bijkomen aan de tafel binnen. De dag wordt met de aanwezigen doorgenomen en als positief afgesloten. Ik ga naar huis met een tevreden gevoel. Wie weet tot een volgende keer.

 Cursus bewegingstherapie Jose Houtman Cursus bewegingstherapie Jose Houtman Cursus bewegingstherapie Jose Houtman 

Foto’s van de Working Equitation

Voor de deelnemers: hou de tekst in de gaten boven aan de pagina op Oypo. Inmiddels staan alle foto’s online.
De foto’s kunnen bekeken worden via deze link naar Oypo. Opmerking: Op verzoek zijn een groot aantal mappen afgeschermd met een wachtwoord.


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.