Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018


Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018Donderdag 13 september kan ik nagenieten van de vakantie. Maar dat gebeurt op een iets andere manier als gedacht.

Gisteren hebben Evelien en ik de komende vrije dagen doorgenomen, het weer bekeken en besloten om donderdag en vrijdag de Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 te fotograferen. De laatste twee dagen van dit evenement.

Dag 3 gaat via een hele bekende route. De plek waar de foto’s gemaakt gaan worden is al snel bepaald. Voor dag 4 hebben wij ook al een globale locatie op het oog. Ter plekke gaat bekeken worden welke de beste is. Hieronder een verslag van beide dagen.

De foto’s van deze Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 zijn via onderstaand album of de volgende link te bekijken: foto’s P4Daagse, dag 3 en voor de laatste dag P4daagse, dag 4. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel.


Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018, dag 3

Onze eerste dag, maar om het voor de deelnemers logisch te houden, dag 3 van het evenement.
De starttijd is niet eerder als 11:00 dus er wordt een inschatting gemaakt van de tijd dat de deelnemers de gekozen plek gaan passeren. De snelheid van paard en wagen zal langzamer zijn, dus voordat ze halverwege de route zijn, is er sowieso wel een uur voorbij. De reistijd vanaf Assen wordt er vanaf gehaald en als ik op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum mijn spullen op de trolley laad, loop ik in mijn eentje naar de bult. Evelien sluit later bij mij aan.

De route leg ik te voet af. Normaal pak ik de vouwfiets, maar omdat we met z’n tweeën zouden gaan, heb ik de lekke band nog geen aandacht gegeven. Het lopen over het zandpad gaat iets lastiger als gedacht. Halverwege het rechte stuk kom ik een bordje tegen van de paardenvierdaagse. Op de fiets zou ik rechtdoor gaan, maar dat is omdat het een stuk makkelijker fietsen is. Te voet kan ik de route volgen en dan kom ik ook vanzelf op locatie.

 

Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018

Een verkeerde keuze

De keuze blijkt verkeerd uit te pakken. Deze route is een stuk langer als gedacht. Ik kom zelfs al de eerste deelnemers tegen. Dat had ik duidelijk niet moeten doen. De voorbereiding die ik ter plekke had bedacht, kan de prullenbak in.

Boven op de bult leg ik direct alle spullen om mij heen, grijp mijn camera uit de tas en zorg dat deze klaar voor actie is om de rest te fotograferen. Mijn trolley klap ik verder uit, zodat het een stoel wordt en ik organiseer de rest. Als ik merk dat er wat tijd zit tussen de deelnemers, pak ik mijn reclamebordje en plaats deze net voorbij de bocht. Voor mij is het op deze wijze uit het zicht, en voor de ruiters geeft het voldoende ruimte om zich gereed te maken. Na een korte sprint neem ik weer plaats en kan mij verder helemaal richten op de fotografie.

Het weer zit mee, ik schiet m’n foto’s en op een gegeven moment komt er het bericht binnen dat Evelien onderweg naar mij is. De combinaties komen haar tegemoet, dus voordat ze bij mij is, is het goed opletten. Als ze de hoek om komt, ligt de tweede camera klaar. Zo maken wij de dag verder vol. Een gezellig praatje met de deelnemers van de Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 die onze plek goedkeuren, en de zon op ons kop.

Reclamebordje Farcows fotografie

Vanaf de heuvel kunnen wij een beetje de bocht inkijken. Het bordje met mijn logo staat nog iets verder, maar het is goed te zien dat zo simpel iets wel werkt. Ruiters stoppen, spreken af wat ze gaan doen en komen dan voorbereid op het fotomoment het rechte pad op. Naast elkaar, achter elkaar, stap, draf of galop, het wordt allemaal gefotografeerd. Men herkent mij, ik herken anderen, het is een heerlijke sfeer. Als de dag op het einde loopt, worden de spullen ingepakt en op de trolley geladen. Als ik ‘m van z’n plek af trek, voelt het minder soepel als normaal.

Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018

Een wiel ziet er wat verloren uit. Half ingezakt. Hopelijk is deze onderweg niet lek geraakt, maar is ie slechts leeggelopen. Dat wordt thuis de fietspomp erop zetten en horen wat er gebeurt als er lucht wordt ingeblazen. De weg naar de auto wordt onverwachts nog lastiger als de heenweg. Alle paarden hebben het zand flink losgemaakt. En een volle trolley met één wiel als halve maan, hobbelt flink over het zandpad.

Het is niet anders. Een tijdje afzien tijdens de wandeling in deze mooie omgeving en dan kan alles in de auto. Terug naar huis. Daar aangekomen kan ik pompen wat ik wil, maar met dezelfde kracht loopt het wiel leeg. Dat wordt toch een andere keer de binnenband onderzoeken. Het avondeten roept, de foto’s gaan alvast naar de computer en de rest van de spullen moet klaargemaakt worden voor morgen. Zonder trolley, dus ik moet iets anders verzinnen als stoel.


Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018, dag 3

Met de fototas over mijn schouder rijd ik met Evelien naar de plek in het bos. De eerste locatie is veelbelovend en we nemen de situatie samen door. Wij zijn op tijd, dus gaan ook bij de tweede potentiële locatie kijken. Het pad lijkt hetzelfde, maar de achtergrond van de vorige is mooier. En er is een grote boomstronk aanwezig waarop ik het meegebrachte zitje kan leggen. Dat gaat mijn stoel worden.

Terug op de eerste plek kan ik gelijk de camera uit de tas halen en de foto’s schieten. Evelien kijkt op de klok. “Nu al hier?” Evelien en praten nog even, zij zet mijn reclamebord een stuk voorbij de bocht in de berm om hetzelfde effect te creëren als gisteren. Als zij terugkomt, heb ik het voor mijzelf wel voor elkaar. Zij gaat terug en zal later op de dag op paard langskomen. Niet als deelnemer, maar als gebruiker van het Drents-Friese Wold. Zij verwacht natuurlijk wel een paar foto’s bij thuiskomst.

Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018

De held van de Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018

Tijdens het fotograferen van de mensen op paard of wagen, zie ik een bekende man om de hoek lopen. Lopen inderdaad. Gisteren heb ik ‘m ook voorbij zien komen, maar omdat het stuk ruiterpad tevens een wandelroute is, was het niet vreemd. Er zijn veel meer wandelaars geweest. Twee keer dezelfde wandelaar tijdens een buitenrit is opvallend.

Ik ben niet de enige die nieuwsgierig is, want hij is al aangesproken door een groepje ruiters. Ik hoor hem zeggen dat het altijd mooie routes zijn en je op deze manier op plekken komt die je normaal zelf niet bedenkt. Een voordeel is dat de hele route uitgezet is en het puur genieten is tijdens de wandeling. Bos, heide, waterplassen, het is een compleet andere omgeving als de Randstad. Rugzak met proviand mee, genieten van de groene omgeving. Rust, eigen tempo en gaan. Vier dagen lang een afstand van 20 tot 26 kilometer over veelal mul zand. Het levert hem veel respect op en de titel “Held van de Paardenvierdaagse”.

Een bekend gezicht

Zo gaat de tijd voorbij. Het is wederom een mooie dag en de sfeer zit er goed in. Via Whatsapp ontvang ik een foto van Evelien die aangeeft dat er een grote kans bestaat dat zij niet alleen op pad gaat. Een uurtje later komt ze dan de hoek om, met een ander bekend gezicht. Evelien op paard en twee vriendinnen op paard en wagen. Zij hebben ergens de uitgezette route opgepakt, komen mij gedag zeggen en na een kort praatje stappen ze weer van de route af. De paarden zijn zo’n lange afstand niet gewend, dus vervolgen ze hun eigen route weer op weg naar huis.

Het evenement zit er dan bijna op. De gaten worden groter. Ik begin al een beetje mijn tas te ordenen zodat alles straks erin past. Gisteren kwam er een vierspan langs en die heb ik vandaag nog niet gezien. Het blijkt dat deze de laatsten zijn. Vlak na hun passage kwam er een jeep, de bezemwagen. De mannen vertelden mij dat ik niks meer hoefde te verwachten. De paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 zat er voor de organisatie bijna op, het waren een paar mooie dagen. Zij keken met een goed gevoel terug op het verloop. Ik vertel ze dat ik geen verkeerd geluid heb gehoord en het mij wat uren gaat kosten om alle foto’s zo snel mogelijk online te zetten. Gelukkig kan ik daar sowieso een gedeelte van het weekend aan besteden.

Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018

Fotobewerking

De jeep rijdt verder, ik slinger mijn tas over de schouder en fiets terug naar de dames. We hebben allemaal een mooie dag gehad. De fietsen gaan op de fietsendrager en zo rijden wij terug naar Assen. De komende dagen staan voor mij in het teken van de digitale bestanden. Het beeld rechtstreeks uit de camera vind ik flets ogen. De gemaakte foto’s worden daarom eerst vlug gecontroleerd op scherpte. Daarna worden ze met behulp van Lightroom bewerkt. Hierbij wil ik alles zo natuurlijk mogelijk houden. Dat houdt in dat ik voornamelijk lichte aanpassingen doe aan de belichting, scherpte, helderheid, contrast, witbalans, verzadiging en eventueel de foto bijsnijd / draai voor een rechte horizon. De versie met retouchering wordt opgeslagen en vervolgens online aangeboden.

Foto’s Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018

De foto’s van deze Paardenvierdaagse Zorgvlied 2018 zijn via onderstaand album of de volgende link te bekijken: foto’s P4Daagse, dag 3 en voor de laatste dag P4daagse, dag 4. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel. Veel kijkplezier, het waren een paar mooie, gezellige dagen! 


 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.