02-11-2016 | Autumn Desert Trail [update]


De Autumn Desert Trail is voorbij, maar ik ben er nog volop mee bezig.

Na het weekend ben ik met een aantal volle geheugenkaartjes thuisgekomen. Eenmaal op de computer overgezet krijg ik in de gaten hoe groot de schade is: zo’n 4.400 foto’s!

Er blijken al een aantal fotografen een hele map online gezet te hebben. Alle kanalen worden ingezet: Facebook, Google+, Oypo, etc. Snelheid is alles.

Ik heb niet voor niets alle voorbereidingen voor dit (sport)evenement getroffen richting dit weekend. Ik begin bij de eerste stap, de eerste foto en bedenk ondertussen wat handig is om ook voor mijzelf het overzicht te bewaren. De foto’s van zaterdag gaan verdeeld worden. Voor elk uur maak ik een map aan. Als ik zie dat in het eerste en laatste uur niet veel ruiters op de foto gezet zijn, voeg ik die aan het andere uur toe. Op deze manier kan ik voor mijzelf stap voor stap de foto’s bewerken, opslaan als en daarna uploaden naar Oypo.

Verschil in foto’s Autumn Desert Trail

Het zijn drie langdurige stappen. Zaterdag was erg zonnig met zo nu en dan wat wolken, dus de foto’s zijn niet altijd even goed belicht. Of de witbalans is van slag geweest. Soms moet de foto digitaal iets bijgesneden of recht gezet worden. Slechts een enkele moet ik verwijderen vanwege onscherpte. De nieuwe lens is wat dat betreft meer dan geslaagd tijdens deze grote test en ik ben tevreden met de resultaten.

De eerste lading kan al snel online. Omdat er via Oypo meer producten besteld kunnen worden, wordt het originele bestand gevraagd. Het zijn er een paar honderd, goed voor 6 GB. Het uploaden zal met een maximale uploadsnelheid van 0,5 MB per seconde tijd in beslag gaan nemen. Mijn broer heeft wat andere albums bekeken en gezien dat de prijzen daarvan lager liggen. Omdat het mijn eerste keer is dat ik meer met mijn gemaakte foto’s wil doen, verlaag ik mijn prijzen. Eenmaal zichtbaar en bekeken, krijg ik in de Facebookgroep leuke reacties. Ik reageer, deel duimpjes uit, bedank ze voor de leuke berichten en ga ondertussen verder met het bewerken van de volgende foto’s. Als later die avond een van mijn persoonlijke favoriete foto’s gekocht wordt, krijg ik nog meer zin om de rest zo snel mogelijk online te zetten. Dat was een aantal avonden geleden.

Reactie’s Autumn Desert Trail

Autumn Desert Trail
© Gerda Das

Ondertussen is het woensdag. De waardering net als de zin is er, maar de beschikbare tijd die in het verwerken van alle foto’s gaat zitten valt tegen. Evelien heeft maandag haar foto’s van haar rit met vriendinnen op zaterdagmiddag geselecteerd en die staan bij hen allemaal op Facebook. Profielfoto’s zijn aangepast, hartstikke leuk om te zien. Dat ik naast mijn foto’s ook met mijn oranje skibroek ben opgevallen, blijkt wel uit een oproep op Facebook. Een groep ruiters is bezig met hun fotoboek, maar ze kunnen tussen de albums van alle fotografen niet de juiste foto terugvinden. De foto’s zijn gemaakt door een fotograaf met felgekleurde broek. Euhm, dat kan er maar een zijn en Evelien die het bericht gespot heeft, stuurt ze met een link door naar mijn album. Ik geef weer een reactie daaronder. Mooi zo die interactie.

Op een gegeven moment kom ik foto’s tegen die minder scherp zijn als verwacht. Als ik een sluitertijd zie van 1/200 kan ik mijzelf wel voor de kop slaan. Op de dag zelf zag ik dat een knopje was verzet. Waarschijnlijk door een beweging van de camera tegen mijn heup aan. Maar dat ie al zo lang op deze stand stond, is een wijze les voor de volgende keer. Gelukkig valt de schade mee. Via Facebook krijg ik een paar berichten van ruiters of ik ook foto’s van hem/haar gemaakt heb. Dat kan betekenen dat de foto’s tot nu toe goed zijn of dat ze genoegen nemen met mijn kwaliteit vanwege de lage prijs.

Online interesse Autumn Desert Trail

Via Oypo kan ik het aantal bezoekers per map zien. De foto’s worden goed bekeken. Mijn website vertoont een piek, dus de visitekaartjes hebben geholpen. De eerste dag heb ik er een handjevol uitgedeeld, maar dag twee vroegen ze regelmatig naar een visitekaartje. Daarentegen heb ik er van de 250 nog voldoende overgehouden, maar die raak ik met de volgende plannen vanzelf wel kwijt. Wordt vervolgd.

Net als het bewerken en uploaden; ik heb nog genoeg foto’s te gaan.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.