Canicross Norg 2019, Langeloerduinen


Op zondag 17 februari 2019 in Norg is een Canicross, Bikejöring en Step wedstrijd georganiseerd door het mooie gebied van de Langeloërduinen. Door Sjirk ben ik benaderd om als fotograaf aanwezig te zijn, nadat hij mij had gezien tijdens de workshop in Zorgvlied.

​Ter promotie van de wedstrijd, de eerste die door Sjirk is georganiseerd, wilde hij graag foto’s. Een interview met een lokaal nieuwsblad was al met hem gepland, en een paar toepasselijke foto’s zouden het compleet maken. Een afspraak was zo gemaakt; op de locatie waar de canicross, bikejöring en het steppen gaat plaatsvinden.

Twee vliegen in één klap. Ik krijg een rondleiding over een gedeelte van het parcours en krijg zo een prima indruk hoe het eruit gaat zien tijdens de wedstrijd. Sjirk krijgt foto’s voor de (online) nieuwsbladen en social media met een renner en een fietser, beide met dezelfde hond in actie als model.

canicross norg 2019
canicross norg 2019
canicross norg 2019
canicross norg 2019

Op verkenning voor de Canicross Norg 2019

Het parcours is uitdagend te noemen. In het begin zijn er direct drie heuvels te beklimmen. Op de derde wacht ik de deelnemers tijdens de wedstrijd op. Sjirk had deze plek in gedachten voor mij en dat is een prima keuze. Achter mij wordt het parcours vervolgd, dus als ik de kans heb, kan ik ze zelfs vanaf die hoek fotograferen.

Voor de promotiefoto’s van de Canicross Norg 2019 worden twee locaties gekozen. Thuis zal ik een keuze maken en digitaal opsturen. De route gaat gedeeltelijk over een oude crossbaan, vandaar de heuvels. Onderweg komen we ook hindernissen tegen. Deze worden gebruikt voor de paardencross die later het jaar altijd gehouden wordt. Zo heeft de omgeving duidelijk meer te bieden. Het zal een mooie wedstrijd worden.

Een verslag in woord en beeld

Zaterdag pak ik mijn fototas in en controleer de camera’s, stel al wat waardes in, maak een van de geheugenkaartjes leeg en zorg dat de accu’s vol zijn. Het is mijn eerste evenement dit jaar, dus sommige spullen moet ik even weer samenvoegen en ordenen. Daarnaast is het de grote vuurdoop voor mijn nieuwe camera. De Canon 80D gaat mee.

Canicross Norg 2019
Canicross Norg 2019
Canicross Norg 2019
Canicross Norg 2019

De nieuwe camera aan het werk

Deze heb ik de afgelopen weken meegenomen tijdens wandelingen om er aan te wennen en er vertrouwd mee te raken. Het menu is uitgebreider, er zijn knoppen anders geplaatst, nieuwe instellingen moesten getest worden, de techniek heeft in 6 jaar tijd niet stil gestaan. Na zo’n 100.000 foto’s gemaakt te hebben met de Canon 7D, is het gevoel er dat het met de 80D gaat lukken. En ik moet zeggen, dat vertrouwen heeft ie niet geschonden. Ik heb zeer weinig foto’s verwijderd.

Wat weer als nadeel had dat er meer dan 1.200 foto’s overbleven. En dat deze bestanden veel groter zijn als de vorige camera. Het verschil? Met de 7D bewerkte ik de foto’s en sloeg ze daarna op voor het online album. Dit proces werd ’s avonds gestart en ’s ochtends was het klaar. Voordat ik naar werk ging, kon ik de bestanden selecteren en het uploaden starten. Eenmaal thuis was dit gereed en maakte ik dat op Facebook bekend. Zo ging ik ook voor de foto’s gemaakt tijdens deze Canicross Norg 2019 van de 80D aan de slag. Maar de volgende ochtend stond de teller nog maar op 50%. Zelfs toen ik thuis kwam van werk, had ie nog 10% te gaan. Daar moet ik dus echt rekening mee gaan houden.

Canicross Norg 2019
Canicross Norg 2019
Canicross Norg 2019
Canicross Norg 2019

De dag van Canicross Norg 2019

In de ochtend meld ik mij bij de organisatie. Het parcours is geïnspecteerd, de koffiepot staat klaar en de formulieren worden op tafel klaargelegd. Zij zijn er klaar voor, nu ik. Op tijd rij ik naar de parkeerplaats aan de rand an het bos en loop het laatste stuk naar mijn plek toe. De trolley hoef ik dit keer niet als stoel te gebruiken, op de heuvel staat een picknicktafel waarvan ik een zitplek gebruik voor het uitstallen van mijn spullen.

De laatste instellingen worden gedaan. Als er een paar deelnemers het parcours komen verkennen, maak ik dankbaar gebruik van hun aanwezigheid. De eerste foto’s worden gemaakt en na een paar proefshots ben ik er helemaal klaar voor. Als de EHBO-post achter mij plaatsneemt, kan het niet lang meer duren.

Op de step, fiets of rennend met een touw aan het tuig van de hond, komen ze stuk voor stuk voorbij. De deelnemers starten niet als groep, maar starten met een tijdsverschil van 1 minuut achter elkaar. Erg mooi voor mij, want zo staan de meeste deelnemers als enige op de foto.

Een dag vol snelheid

De ondergrond is vrij hard, dus ondanks de wortels en het zandpad, vliegen de steppers voorbij. Het is een wedstrijd en bloedfanatiek komen de meesten langs, met een nog fanatiekere hond die ze letterlijk de heuvels doortrekt. Het touw dat ze met elkaar verbindt, staat strak. Heuvel op en heuvel af. Waar ik van tevoren dacht dat ze met moeite de derde heuvel op zouden komen, rollen ze vloeiend in volle vaart langs mij heen. De fietsers gaan nog harder.

Sommige hardlopers zie ik naar hun evenwicht zoeken als ze weer heuvelaf gaan. De hond rent door en de deelnemer rent naar beneden, moet in de gaten houden waar de hond heen gaat en moet ondertussen de wortels ontwijken. Ik geef het je te doen, knap werk.

Canicross Norg 2019
Canicross Norg 2019
Canicross Norg 2019
Canicross Norg 2019

Resultaat van de dag, foto’s

Ik denk dat alle deelnemers in een mooie omgeving hebben mogen lopen en dat door de heuvels een echte cross is geweest. Ik heb als fotograaf het ook prima naar mijn zin gehad en heb veel foto’s gemaakt. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag. Wie weet tot een volgende keer!


De foto’s van deze editie Canicross Norg 2019 zijn hieronder of via de directe link te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel. Geniet nog even na van deze mooie dag, veel kijkplezier! Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.