Fotograaf te Assen, Drenthe – Farcows fotografie


Heb jij of organiseer jij binnenkort een (sport)evenement waarbij een fotograaf gewenst is? Zijn er van een bijeenkomst foto’s ter impressie van de dag nodig? Zijn er speciale wensen of gebeurtenissen waar ik rekening mee moet houden? Vertel mij de locatie, hoe lang het duurt en wanneer het plaatsvindt. Dit kan via het contactformulier op de website. Ik zal mijn agenda erbij pakken en zo spoedig mogelijk een reactie geven. Wie ik ben, wat ik doe/gedaan heb en wat mijn werkwijze is?

Fotograaf te Assen

Farcows, fotograaf te Assen?! De naam heeft als eerste een kleine verklaring nodig  😉

Omdat mijn achternaam voortdurend verkeerd geschreven wordt -en ik ben ondertussen al heel wat combinaties tegengekomen- heb ik besloten deze met een humoristische knipoog te vertalen naar het Engels.

De naam Farcows fotografie

Welkom, mijn naam is Dennis Verkoeijen, fotograaf te Assen naast mijn 40-urige werkweek.
Ver – koei(j)en, Far – cows, Farcows.

En de naam Farcows fotografie was geboren toen ik mijzelf meer begon te verdiepen in de fotografie als steeds grotere hobby. Op mijn homepage staat hoe de hobby zich verder ontwikkeld heeft. Deze pagina is in het leven geroepen om het over de evenementen e.d. te hebben. Want de fotografie heb ik sinds eind 2016 anders opgepakt als voorheen.

Voorheen fotografeerde ik alleen voor de herinnering. Eerst grotendeels voor mijzelf en later kwam de vraag of ik bijvoorbeeld foto’s wilde maken van mijn vriendin Evelien tijdens het paardrijden op het strand van Ameland. Dit werd uitgebreid tot foto’s van Evelien met vriendinnen. Het was leuk om te zien dat mijn bestanden voor hun profiel op Facebook gebruikt werden. En nog steeds worden. Van de manege kreeg ik de vraag of zij de foto’s op de website mochten gebruiken. Evelien komt er al jaren, dus dat was zo geregeld.

Evenementen

Toen Evelien eind 2015 aan de Autumn Desert Trail meereed, kwam ze thuis met het bericht dat er veel fotografen rondliepen. Of het fotograferen van ruiters op het vasteland ook iets voor mij zou zijn? Zij had een rondje gedaan om visitekaartjes van de personen achter de camera te vragen, zodat thuis op het gemak alles bekeken kon worden. Veel foto’s werden te koop aangeboden. Op zich zo gek nog niet. En zo kwam er een enthousiaste fotograaf te Assen bij. Maar dan had ik wel wat aanvullende fotoapparatuur nodig. Een aantal maanden gingen voorbij en hetzelfde evenement kwam dichterbij. De apparatuur kwam er, wat hield mij nu nog tegen? Ik ben er geweest en het is de start geworden van de kleine wending in mijn fotografie.

Fotograaf te Assen Ameland Fotograaf te Assen Paasrit Fotograaf te Assen Voorjaarsrit Fotograaf te Assen Ameland Fotograaf te Assen ADT

 

In de maanden voorafgaand aan de ADT, had ik resultaten bekeken van andere activiteiten. Bij vele sportevenementen zag ik dat de fotograaf foto’s gemaakt had op diverse plekken van een parcours. Van start tot prijsuitreiking. Een mooi kloppend verhaal om te kunnen laten zien. Let wel, voor in het portfolio van de fotograaf. Het grootste nadeel hierbij is, dat dit nooit bereikt kan worden met het fotograferen van alle deelnemers. Dat zag ik ook in de reacties terugkomen. Vaak was zo’n deelnemer pas later die plek gepasseerd en had de kans op een foto gemist.

De deelnemers

Dat vond ik jammer en dacht er verder over na. Is voor iedereen de prestatie als eerste te eindigen het doel? Is de top tien alleen belangrijk? Of is de finish bereiken al voldoende? Voor mij is het de laatste optie. Ik wil iedereen op de foto hebben, want allemaal hebben ze inzet geleverd en een eigen prestatie geleverd. Wat is dan mooier die emotie onderweg per individu vast te kunnen leggen? 

Die gedachte zou een berg aan foto’s op gaan leveren en het volgende vraagstuk diende zich aan. Hoe ga ik dat presenteren en uiteindelijk in de verkoop gooien? De ene fotograaf hield het in eigen beheer, de ander via Facebook, maar de naam Oypo kwam ook een paar keer langs. Dus dat principe heb ik bekeken, alternatieven gezocht, met elkaar vergeleken en een keuze gemaakt.

Oypo

Het aanbieden van alle bestanden doe ik via de website Oypo. In mijn account heb ik onbeperkte opslag. Erg handig voor de vele gigabytes aan data die ik op zo’n dag verzamel, want dit belast mijn website niet. Deelnemers kunnen zonder account alles bekijken. Voor aankoop is wel een account nodig. Omdat veel fotografen ook met Oypo werken, is het zowel voor mij als voor hen makkelijk. Voor de deelnemers omdat er in 1 bestelling, foto’s van meerdere fotografen geselecteerd kunnen worden. Zo wordt er op verzendkosten bespaard.

Makkelijk voor mij omdat alles uit handen genomen wordt. Naast het aanbieden van een afdruk in verschillende groottes of het digitale bestand zelf, kan er meer besteld worden. T-shirt, mok, muismat, canvas, tuinposter, sleutelhanger, broodtrommel, puzzel en zelfs een kussensloop kan er gedrukt worden met de favoriete foto. Van de verkoop gaat er een percentage naar Oypo toe, maar dat vind ik niet meer als logisch. Zij bieden de ruimte aan en zorgen voor de verdere afhandeling van de bestelling.

Fotograaf te Assen Canicross Fotograaf te Assen Marathon Fotograaf te Assen Drenthe200 Hunebedloop Canicross Havelte 2017 Fotograaf te Assen Cross

Verkoop van de foto’s

Dat ik de foto’s niet gratis aanbied heeft te maken met de gebruikte apparatuur. Mijn camera gaat gemiddeld 150.000 fotobewegingen mee. Tijdens een evenement maak ik al snel honderden foto’s. Bij veel deelnemers kan dit aantal zelfs oplopen tot boven de 3.000 foto’s. Na het bijwonen van 40 van zulke evenementen kost mij dit, als de reparatiekosten te hoog zijn, een nieuwe camera.

Hardlopers, fietsers, ruiters, het gaat 9 van de 10 keer te snel voor een smartphone en/of compact camera. Met lastige lichtomstandigheden is het hebben van een goede lens noodzakelijk. Het weer in Nederland is onvoorspelbaar, dus mijn camera en lenzen kunnen tegen een regenbui. Zon of regen, jouw sportprestatie gaat door. Ik moet als aanwezige fotograaf mijn foto’s kunnen blijven maken. En dan heb ik het nog niet gehad over de investeringen van de accessoires. De extra upgrade was het stuk voor stuk zeker waard. 

Werkwijze Farcows fotografie, fotograaf te Assen

Met Assen als thuisbasis, zijn Groningen, Friesland en Drenthe goed met de auto te bereiken. Alle activiteiten die ik op Facebook, online kalenders of via aankondigingen in diverse media tegenkom, worden allemaal bekeken. Als ik iets leuks zie, ga ik op zoek naar meer informatie. De starttijden zijn handig. Voor buitenevenementen is een kaart van het parcours erg handig. De organisatie wordt benaderd, ik wil niet eventuele andere fotografen in de weg lopen.

Fotograaf te Assen

© Gerda Das

Aan de hand van Google Maps kan ik in combinatie met het af te leggen parcours een gunstige plek uitzoeken. Het liefste heb ik de zon niet in de rug van de deelnemers. De gezichten moeten niet in de schaduw vallen, want de emotie wil ik kunnen fotograferen.

Dan is het een inschatting maken hoe laat ik de eerste kan verwachten. Ter plekke wil ik op het gemak een plaats in de berm uitkiezen. De camera wordt uit de tas gepakt, ingesteld. Ik leg alvast dingen voor het grijpen klaar. Eten en drinken moet tussendoor, een geheugenkaartje moet snel gewisseld kunnen worden. Goede voorbereiding levert meer aandacht voor de deelnemers op.

Het feest kan beginnen

Eenmaal klaar is het wachten op de eerste beweging in de verte en kan het feestje beginnen. Na afloop begint de after party, altijd in Assen: de fotobewerking en vervolgens het aanbieden van de gemaakte foto’s.

Het beeld rechtstreeks uit de camera vind ik flets ogen. De gemaakte foto’s worden daarom eerst vlug gecontroleerd op scherpte. Daarna worden ze met behulp van Lightroom bewerkt. Hierbij wil ik alles zo natuurlijk mogelijk houden. Dat houdt in dat ik voornamelijk lichte aanpassingen doe aan de belichting, scherpte, helderheid, contrast, witbalans, verzadiging en eventueel de foto bijsnijd / draai voor een rechte horizon. De versie met retouchering wordt opgeslagen en vervolgens online aangeboden. Zie ook mijn portfolio van de evenementen die ik inmiddels bezocht heb. Omdat het allemaal hobby is voor mij ben ik mijn eigen sponsor, dus alle beetjes aan inkomsten helpen. Omdat een foto leuk moet blijven als aandenken, vraag ik niet de hoofdprijs. Mocht er iets niet naar wens zijn, kan dit altijd aangegeven worden en zal ik naar een oplossing kijken. 

Fotograaf te Assen

Heb jij of organiseer jij binnenkort een (sport)evenement waarbij een fotograaf gewenst is? Of zijn er foto’s ter impressie van de dag nodig? Vraag of ik erbij aanwezig kan zijn. Dit kan via het contactformulier op de website. Ik zal zo spoedig mogelijk een reactie geven. Wie weet tot snel!

Met een vriendelijke groet,

Dennis Verkoeijen
Farcows fotografie


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.