Fotograaf te Assen, Drenthe – Farcows fotografie 2


Heb jij of organiseer jij binnenkort een (sport)evenement of (zakelijke) bijeenkomst waarbij een fotograaf gewenst is? Zijn er van een bijeenkomst foto’s ter impressie van de dag nodig? Zijn er speciale wensen of gebeurtenissen waar ik rekening mee moet houden? Vertel mij de locatie, hoe lang het duurt, wanneer het plaatsvindt en de eventuele route die afgelegd wordt tijdens het evenement. Dit kan via het contactformulier op de website. Ik zal mijn agenda erbij pakken en zo spoedig mogelijk een reactie geven. Wie ik ben, wat ik doe/gedaan heb en wat mijn werkwijze is?

Fotograaf te Assen

Farcows, fotograaf te Assen?! De naam heeft als eerste een kleine verklaring nodig  😉

Omdat mijn achternaam voortdurend verkeerd geschreven wordt -en ik ben ondertussen al heel wat combinaties tegengekomen- heb ik besloten deze met een humoristische knipoog te vertalen naar het Engels.

De naam Farcows fotografie

Mijn naam is Dennis Verkoeijen, fotograaf te Assen naast mijn 40-urige werkweek.
Ver – koei(j)en, Far – cows, Farcows.

En de naam Farcows fotografie was geboren toen ik mijzelf meer begon te verdiepen in de fotografie als steeds grotere hobby. Op de pagina “Over mij” staat hoe de hobby zich ontwikkeld heeft, want de fotografie heb ik sinds eind 2016 anders opgepakt als voorheen.

In het begin fotografeerde ik alleen voor de herinnering. Grotendeels voor mijzelf en later kwam de vraag of ik bijvoorbeeld foto’s wilde maken van mijn vriendin Evelien tijdens het paardrijden op het strand van Ameland. Dit werd uitgebreid tot foto’s van Evelien met vriendinnen. Het was leuk om te zien dat mijn bestanden voor hun profiel op Facebook gebruikt werden. En nog steeds worden. Van de manege kreeg ik de vraag of zij de foto’s op de website mochten gebruiken. Evelien komt er al jaren, dus dat was zo geregeld.

eexter ossenrit 2019 surprise
Hynstewille ride & run 2019
voorjaarsrit villa nova
Molenruiters buitenrit op Ameland

Evenementen

Toen Evelien eind 2015 aan de Autumn Desert Trail meereed, kwam ze thuis met het bericht dat er veel fotografen rondliepen. Of het fotograferen van ruiters op het vasteland ook iets voor mij zou zijn? Zij had een rondje gedaan om visitekaartjes van de personen achter de camera te vragen, zodat thuis op het gemak alles bekeken kon worden. Veel foto’s werden te koop aangeboden. Op zich zo gek nog niet. En zo mengde zich er een enthousiaste fotograaf te Assen tussen de andere fotografen. Maar voordat ik het serieus kon oppakken, had ik wel wat aanvullende fotoapparatuur nodig. Een aantal maanden gingen voorbij en hetzelfde evenement kwam dichterbij. De apparatuur was inmiddels aangeschaft, wat hield mij nu nog tegen? Ik ben er geweest en het is de start geworden van de kleine wending in mijn fotografie.

In de maanden voorafgaand aan de ADT, had ik resultaten bekeken van de activiteiten van andere fotografen. Het leverde een berg aan foto’s op en het volgende vraagstuk diende zich aan. Hoe ga ik dat presenteren en uiteindelijk ter verkoop aanbieden? De ene fotograaf hield het in eigen beheer, de ander via Facebook, maar de naam Oypo kwam ook een paar keer langs. Dus dat principe heb ik bekeken, alternatieven gezocht, met elkaar vergeleken en een keuze gemaakt.

Oypo

Canicross-Norg-2023
Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Bartje 200 2018

Het aanbieden van alle bestanden doe ik via de website Oypo. In mijn account heb ik onbeperkte opslag. Erg handig voor de gigabytes aan data die ik op zo’n dag verzamel, want dit belast mijn website niet. Deelnemers kunnen zonder account alles bekijken, maar voor aankoop van een foto is wel een account nodig. Omdat veel fotografen ook met Oypo werken, is het zowel voor mij als hen makkelijk. De deelnemers kunnen in 1 bestelling foto’s van meerdere fotografen selecteren. Zo wordt er op verzendkosten bespaard.

En het is makkelijk voor mij omdat alles uit handen genomen wordt. Naast het aanbieden van een afdruk in verschillende groottes of het digitale bestand zelf, kan er meer besteld worden. T-shirt, mok, muismat, canvas, tuinposter, sleutelhanger, broodtrommel, puzzel en zelfs een kussensloop kan er gedrukt worden met de favoriete foto. Van de verkoop gaat er een percentage naar Oypo toe. Dat is n mijn ogen niet meer als logisch. Zij bieden de ruimte aan en zorgen voor de verdere (financiële)afhandeling van de bestelling.

(Zakelijke) bijeenkomsten

Een dagje uit, scrum, lezing, presentatie, teambuilding, bedrijfsborrel, ik kan het allemaal vastleggen en hiervan een mooie impressie van de dag maken. Een draaiboek van de dag is hierbij erg handig, evenals de gebeurtenissen / verrassingen die niet op de agenda staan. Zo kan ik inspelen op de ” onverwachte” momenten en op de juiste plek staan.

Enexis Battle
Working Equitation Nuno Avelar

De foto’s zullen niet online aangeboden worden, tenzij dit gewenst is. Deze worden bijvoorbeeld per WeTransfer aan de organisatie overgedragen voor eventuele interne verspreiding. Dit zit allemaal in het tarief dat vooraf wordt afgesproken.

Werkwijze Farcows fotografie, fotograaf te Assen

Met Assen als thuisbasis, zijn Groningen, Friesland en Drenthe goed met de auto te bereiken. Alle activiteiten die ik op Facebook, online kalenders of via aankondigingen in diverse media tegenkom, worden allemaal bekeken. Als ik iets leuks zie, ga ik op zoek naar meer informatie. De starttijden zijn handig. Voor buitenevenementen is een kaart van het parcours erg handig. De organisatie wordt benaderd, ik wil niet eventuele andere fotografen in de weg lopen.

Fotograaf te Assen
© Gerda Das

Aan de hand van Google Maps kan ik in combinatie met het af te leggen parcours een gunstige plek uitzoeken.

Het liefste heb ik de zon niet in de rug van de deelnemers. De gezichten moeten niet in de schaduw vallen, want de emotie wil ik kunnen fotograferen.

Dan is het een inschatting maken hoe laat ik de eerste kan verwachten. Ter plekke wil ik op het gemak een plaats in de berm uitkiezen.

De camera wordt uit de tas gepakt, ingesteld. Ik leg alvast dingen voor het grijpen klaar. Eten en drinken moet tussendoor, een geheugenkaartje moet snel gewisseld kunnen worden. Goede voorbereiding levert meer aandacht voor de deelnemers op.

Het feest kan beginnen

Eenmaal klaar is het wachten op de eerste beweging in de verte en kan het feestje beginnen. Na afloop begint de after party, altijd in Assen: de fotobewerking en vervolgens het aanbieden van de gemaakte foto’s.

Het beeld rechtstreeks uit de camera vind ik flets ogen. De gemaakte foto’s worden daarom eerst vlug gecontroleerd op scherpte. Daarna worden ze met behulp van Lightroom bewerkt. Hierbij wil ik alles zo natuurlijk mogelijk houden. Dat houdt in dat ik voornamelijk lichte aanpassingen doe aan de belichting, scherpte, helderheid, contrast, witbalans, verzadiging en eventueel de foto bijsnijd / draai voor een rechte horizon. De versie met retouchering wordt opgeslagen en vervolgens online aangeboden. Zie ook mijn portfolio van de evenementen die ik inmiddels bezocht heb.

Omdat het allemaal hobby is voor mij ben ik mijn eigen sponsor, dus alle beetjes aan inkomsten helpen. Vooral ook omdat alles aan slijtage onderhevig is en een defect wel weer bekostigd dient te worden. Omdat een foto leuk moet blijven als aandenken, vraag ik niet de hoofdprijs. Mocht er iets niet naar wens zijn, kan dit altijd aangegeven worden en zal ik naar een oplossing kijken. 

Fotograaf te Assen

Heb jij of organiseer jij binnenkort een (sport)evenement of (zakelijke) bijeenkomst waarbij een fotograaf gewenst is? Of zijn er foto’s ter impressie van de dag nodig? Vraag of ik erbij aanwezig kan zijn. Dit kan via het contactformulier op de website. Ik zal zo spoedig mogelijk een reactie geven. Wie weet tot snel!

Met een vriendelijke groet,

Dennis Verkoeijen
Farcows fotografieEen reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Fotograaf te Assen, Drenthe – Farcows fotografie

 • Ruud Boonacker

  Beste Dennis
  Op Oypo vonden we aan aantal prachtige foto’s van jouw hand van de Autumn Desert Trail. In plaats van afgedrukt zouden we ze graag digitaal krijgen omdat wij thuis gebruik maken van een (digitale) fotolijst. Is dat mogelijk?
  Met vriendelijke groet,
  Karin Bouwmeester en Ruud Boonacker (van o.a. foto 103286004 🙂 )

  • Mr. Farcows Bericht auteur

   Hoi Karin en Ruud,

   Bedankt voor het compliment! Het is zeker mogelijk om via Oypo ook het digitale bestand te ontvangen. Onder het hoofdstuk “downloads” staat de optie om het originele bestand te ontvangen. Veel plezier er van!
   Gr. Dennis