Voorjaarsrit Villa Nova 2018 te Zorgvlied


Desiree de Vries

©Desiree de Vries

Dit jaar organiseerde Men- en Ruitervakanties Drents-Friese Wold weer een paardenrit over een vooraf uitgezet parcours: de Voorjaarsrit Villa Nova 2018.

Vanuit hotel restaurant Villa Nova te Zorgvlied werd de rit gestart. Niet dezelfde route als vorig jaar, dus voor de deelnemers en ik als fotograaf een nieuwe belevenis.

Vanaf 11:00 tot en met 13:00 mocht er na elkaar gestart worden met voldoende onderlinge afstand. Dat gaf mij het voordeel dat er genoeg ruimte tussen het fotograferen zat om wat te kunnen eten en drinken.

Benieuwd naar de foto’s?
Die kunnen allemaal bekeken worden via onderstaande galerij of via deze link direct naar Oypo.

 

Een compleet verslag in woord en beeld

Voor het bepalen van een mooie plek had ik gelukkig een voordeel. Evelien heeft daar altijd gereden en kent het gebied dus goed. Aan de hand van haar foto’s en filmpjes werden de mogelijkheden besproken en een plek uitgekozen om alle deelnemers te fotograferen. Toen zij ook nog eens op zondag zin had in een wandeling in de buurt van Dwingeloo, was dat een prima excuus deze locatie te bekijken. Ik had nog geen parkeerplek voor de auto opgezocht, dus dat kon ook direct ter plekke opgelost worden.

Als wij na het parkeren van de auto het pad uitlopen, gaat de weg over in een zandpad. Ernaast ligt gelukkig een fietspad en deze blijkt helemaal langs het ruiterpad te lopen. Dat is handig voor mijn vervoersmiddel in het bos. Eenmaal op de plek in het Drents-Friese Wold, wordt de routekaart op de smartphone erbij gepakt en de looproute bekeken. Wij staan op een zevensprong van ruiterpaden waar de deelnemers vanwege een lus in de route twee keer langskomen. Het is een optie, maar het weer zal volgens de voorspellingen niet meewerken wat het net allemaal te donker gaat maken.

Voorjaarsrit Villa Nova 2018 Voorjaarsrit Villa Nova 2018 Voorjaarsrit Villa Nova 2018 Voorjaarsrit Villa Nova 2018 Voorjaarsrit Villa Nova 2018

De tweede optie

Gelukkig is de andere optie vlakbij: het Doldersumseveld. Een open vlakte met een recht pad, bomen op de achtergrond en niks wat het aanwezige licht kan blokkeren. Met als klap op de vuurpijl een waterplas. Ideaal voor actiebeelden vanwege het opspattend water. Helemaal in combinatie met de vele paard en wagen combinaties die zich opgegeven hebben. Er is langs het pad gesnoeid en een groen takje wordt gebruikt om de plek aan te geven waar ik volgens Evelien de volgende dag moet gaan staan.

Een eind voor de plas steek ik een kleine tak in de berm om de plaats aan te geven van mijn bord. Deze geeft met een pijl aan dat ik verderop met camera aanwezig ben. De smartphone kan dan opgeruimd en de eventuele make-up snel nog bijgewerkt en de wagen opgepoetst worden. Alles voor de foto. Tevreden lopen we terug naar de auto en ’s avonds bereid ik mij voor op de Tweede Paasdag.

 

Voorjaarsrit Villa Nova 2018

Voorjaarsrit Villa Nova 2018Maandag 2 april is de geplande rit en het is droog, windstil en vooral grijs. De rit vanuit Assen verloopt soepel en vanaf de parkeerplaats vervolg ik mijn weg per fiets. Achter de fiets is mijn nieuwe aankoop bevestigd: een trolley. Alles past er mooi in. Zo hangt er niks om mijn schouder te bungelen. Het ding is uitgevoerd met dikke banden, handig voor vervoer over mul zand. Dankzij een uitklapbare beugel verandert de lichtgewicht trolley in een praktische zitplaats. Ik ben er helemaal blij mee.

Als ik de 7-sprong nader, zie ik iemand met camera staan. Het is Peter. Sjoerd blijkt ziek te zijn. Met een vriendelijke groet volg ik het fietspad en neem een minuut later plaats op de vooraf gekozen plek. De fiets leg ik in de droge sloot, uit het zicht van de paarden. De trolley verandert in een stoel en mijn tas komt ernaast te staan. Het bord met pijl neem ik te voet mee en plaats ik 50 meter terug, grotendeels uit zicht van de camera. Een stapeltje visitekaartjes zit in mijn jaszak. De instellingen worden gecontroleerd en na een slok drinken ben ik er klaar voor. Laat de eerste deelnemers maar komen.

Deelnemers

In de verte kan ik een gedeelte van de 7-sprong zien en zo dus in de gaten houden wanneer ik paraat moet staan. De plas water biedt kansen, maar ik weet ook dat sommige paarden helemaal niet van natte voeten houden. Als het echt niet wil, kan er altijd een klein stuk via het fietspad afgelegd worden. Deze ligt direct rechts naast mij, dus ik heb ze sowieso op de foto.

   

Ruiters, enkelspan, dubbelspan en zelfs een vierspan leg ik stuk voor stuk vast. Een paar gaan inderdaad rechts voorbij mij, een aantal gaan voorzichtig door of langs de plas, maar een grote groep gaat met een brede glimlach dwars door de plas heen. Sommigen kan het niet gek genoeg en gaan in volle vaart! Er komt af en toe een kleine regenbui langs, dus die paar extra spetters maken niks uit. Zij genieten, maar ik vind het ook geweldig om het te zien.

Op het weer ben ik gekleed. Dikke sokken, skibroek, waterdichte jas, dikke trui, petje, handschoenen, ik wil het niet snel koud krijgen. Maar omdat ik de ene keer sta en dan weer zit, wordt de zitting van de stoel nat. En mijn billen koud. Gelukkig is dat pas op het einde. Als ik een bekend tweespan in de verte zie passeren, weet ik dat de bezemwagen onderweg is. Deze ruimt het uitgezette parcours van de Voorjaarsrit Villa Nova op en als deze combinatie mij gepasseerd is, kan ik inpakken.

Het evenement zit erop

Bij Villa Nova maak ik een praatje met de organisatie en een paar deelnemers, voordat ik terug naar Assen rij. Het was een geslaagde rit en de deelnemers konden genieten van een mooie omgeving. Na de rit staat er een compleet stamppotbuffet voor ze klaar. Paarden kunnen in de stallen en/of buiten rondlopen. Dat heeft de organisatie prima geregeld. Mensen komen graag op bezoek voor deze ritten. Onderling houdt iedereen rekening met elkaar. Al met al een prima sfeer en daarom kom ook ik een volgende keer graag weer langs. Ik zeg dan ook tot kijk.

Het evenement zit erop, maar nog niet voor mij. Alle foto’s worden bekeken, gecontroleerd op scherpte en wat bewerkt. Natuurlijk heb ik weer meer foto’s gemaakt als gedacht. Aan het eind van de middag kan ik de eerste 500-nog-wat bestanden online zetten en later op de avond de volgende 500. Deze zullen ergens midden in de nacht beschikbaar zijn, maar nu zit het er voor mij ook op.

Bedankt voor alle reacties tijdens de dag, plus de likes, tags en smilies online.

 Voorjaarsrit Villa Nova 2018    


De foto’s van deze Voorjaarsrit Villa Nova 2018 zijn hieronder in het album te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel.


 

 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.