Eexter Ossenrit 2019


Eexter Ossenrit 2019 mieren

Zaterdag 11 en zondag 12 mei mocht ik aanwezig zijn bij de Eexter Ossenrit 2019. Een buitenrit geschikt voor paard, pony en aanspanning georganiseerd door de Vereniging voor Volksvermaak Eext.

Er werden drie fotografen verwacht en voor elke fotograaf had de organisatie al een plek bedacht. Ik mocht naar het Gasselterveld, met ’t Nije Hemelriek op de achtergrond.

’t Nije Hemelriek is een recreatieplas ontstaan uit een zandafgraving. Het zand werd gebruikt voor de bouw en het loopt aan deze kant vrijwel meteen de diepte in. De paarden laten genieten van het kraakheldere water is niet toegestaan, maar ook niet aan te raden.

Aan de overkant zie ik glijbanen, een strand, waterspeeltuin en meer. Het is een heel waterpark, de grootste van Nederland. Hier kan je glijden (de hoogste glijbaan is 11 meter), klimmen en slingeren.

De georganiseerde buitenrit

Mocht ik een ander idee hebben over deze plek, wordt mij de route toegestuurd. Zo kan ik van tevoren alles via Google Maps bekijken,
krijg ik gelijk een indruk van de route en heb ik een idee wat de deelnemers al gezien hebben. Maar dat doe ik niet, want ik ga geen mooiere plek vinden als dit en ik loop zaterdag wat rond om mijn plek te bepalen.

Het belooft een mooie route te worden. Ze rijden over brede paden door het bos, langs heidevelden, vennetjes en zelfs een hunebed. Voordat ze bij mij zijn, is meer dan de helft van de uitgezette route afgelegd en is de pauzeplek niet lang geleden gepasseerd. Op een totale afstand van 27 kilometer is halverwege een rustmoment met wat eten en drinken heerlijk voor zowel ruiter als paard.

eexter ossenrit 2019 aankomst

eexter ossenrit 2019 ontspannen
eexter ossenrit 2019 vierspan

Een ander uitzicht als gepland

Als ik mijn plek heb bepaald, pak ik de spullen uit, stel mijn camera in, bekijk ik nog eens goed het uitzicht wat ik bedacht heb voor op de foto… En zie vervolgens hoe twee auto’s precies op die locatie aan de waterkant parkeren. Er worden duikspullen uitgeladen en ik heb in de gaten dat ik op zoek moet naar een ander uitzicht als gepland.

Iets verder gaan staan is een optie, maar dan heb ik bij sommige foto’s een saaie bult zand op de achtergrond in plaats van het blauwe water. Mijn oog valt op een andere berg zand die inmiddels begroeid is. Ik ontdek een pad naar boven en heb vanaf 5 meter hoogte een nieuw uitzicht over het water.

Twee tassen verhuizen mee en ik ben er opnieuw klaar voor. De zonnebrandolie is vanwege de zon echt nodig. Een tijdje later mag ik de eerste deelnemers op de foto zetten. De route gaat alleen om de berg heen in plaats van voor mij langs. De Eexter Ossenrit 2019 is geen wedstrijd, dus iedereen rijdt zeker vijf minuten van elkaar vandaan. Wat mij voldoende tijd geeft om de deelnemers te paard rond de berg te kunnen volgen met mijn camera, maar zonder de gewenste achtergrond.

Een kleine aanpassing van de route

Als ik vanaf hoogte mijn opties bekijk, wordt het toch teruglopen en een stuk verderop gaan staan. Dat wordt wachten op de eerstvolgende deelnemers en daarna snel de boel verhuizen naar ongeveer de plek waar twee dames komen aangelopen. Hé, die ken ik, dat is Ilse van de organisatie. Zij komt bij mij op de heuvel kijken en vindt dat ik een mooi overzicht heb.

Met dank aan haar natuurlijk, maar de route gaat niet voorlangs. Ilse ziet de fotografische mogelijkheden en zegt dat ze dat direct gaan oplossen. er worden wat lintjes verplaatst, ondertussen wordt een groepje naar deze omgelegde route geleid en binnen een paar minuten is het opgelost. Helemaal top! Dan moet ik het nest rode bosmieren vlak bij mij maar negeren, want het is het waard om hier te kunnen blijven fotograferen.

eexter ossenrit 2019 zwaaien

eexter ossenrit 2019 surprise
eexter ossenrit 2019 uitzicht

De dames gaan weer terug. Ik bedank ze voor de gekregen croissant en hou mijn ogen en oren open. Door het veranderen van de route, moet ik mijn bordje verplaatsen om mijn aanwezigheid te laten zien. Echt communiceren zal niet lukken, op deze hoogte val ik niet op, maar ze moeten wel weten dat er hier gefotografeerd wordt.

Keuze van de camera

Normaal maak ik de foto’s met een zoomlens en als tweede camera ligt er eentje met groothoek erop klaar. Als de deelnemers vanuit de verte aan komen, kan ik al de nodige foto’s maken en als ze dichterbij zijn, pak ik de andere camera. Ook handig voor de portretfoto’s. Zo hoef ik niet eerst te wisselen van lens.

In het geval van de heuvel wil ik meer van de achtergrond op de foto hebben, dus worden de rollen omgedraaid. Als eerste schiet ik met de groothoeklens en als ze richting het bos rijden, kan ik eventueel met de telelens nog een foto maken. Of als er beneden om een portretfoto gevraagd wordt. Ik ben er bijna helemaal klaar voor.

Bijna klaar voor de rest van de dag

Bij het passeren van de eerstvolgende paarden, ren ik de heuvel af, pak mijn bordje, ren de andere kant op en als ik het rechte stuk op kan kijken, zie ik in de verte de volgende al komen. Gelukkig niet in galop, want dan was ik nooit op tijd terug geweest. Het bordje wordt neergezet en ik ren snel weer de heuvel op. Als ze voorbij komen, laten ze weten dat het bordje omgewaaid is. Bedankt.

Zodra ze mij voorbij zijn, ren ik terug naar het bordje, zet ‘m recht en leg er een steen voor. Die gaat nergens meer heen. Aangezien er in de verte weer beweging te zien is, ren ik terug de heuvel op. Zo, nu hoef ik de rest van de dag niet meer naar beneden toe. Ik merk dat de mieren mij met rust laten, zolang ik hen met rust laat. Een prima deal.

De rest van de dag kom ik niet meer van de heuvel af. Niet iedereen heeft mij gezien, maar ik zet alle deelnemers op de foto. Een telefoontje van de organisatie geeft aan welke groep de laatste is. Top, die zijn net gepasseerd, dus ik kan inpakken en met de foto’s aan de slag.

Eexter Ossenrit 2019 dag 2

Dag 2 begint net als de dag er voor met een bezoekje bij de start. Praatje met de organisatie, succes en door naar de heuvel. Gisteren heb ik de foto’s direct bewerkt en online geplaatst. Dan ben ik daar al vanaf en kan ik mij helemaal richten op vandaag. Want vandaag worden er twee keer zoveel deelnemers verwacht. Op Facebook heb ik laten weten waar ik zit. Als daar volgers tussen zitten die deze rit rijden, kunnen ze er rekening mee houden.

Om de route extra duidelijk te maken heb ik wat extra lintjes meegekregen. Gisteren moest de route gecontroleerd worden, want er waren wat rood-witte lintjes verplaatst, en over een ander stuk was zo’n twee kilometer verwijderd. Waar ik sta, is alles er nog, maar knoop ik sowieso net voor en in de bocht een paar erbij.

eexter ossenrit 2019 achterkant
eexter ossenrit 2019 Friezen
eexter ossenrit 2019 groepsfoto

Vrijwilligers van de Ossenrit

Ook deze dag komen er twee dames langs, met een kroket deze keer. De vrijwilligers van de Eexter Ossenrit 2019 worden niet vergeten. De wind is iets meer aanwezig, wat de gevoelstemperatuur direct naar beneden brengt, zodra de zon achter de wolken verdwijnt. Iets warms is dan lekker. Het eet niet zo snel en ik moet bij een groep even goochelen met de kroket tussen mijn vingers, terwijl ik de camera bedien.

En zo gaat de dag aardig snel voorbij. Via een telefoontje krijg ik door welke ruiters de laatsten zijn: twee Friezen en een bruine pony. Altijd handig om dat door te krijgen. En zodra zij op de foto gezet zijn, loop ik de heuvel af en berg alles op. Als ik net alles ingepakt heb, hoor ik het geluid van paarden. Ik kijk raar op als er toch een groep om de hoek komt en duik mijn tas in voor de camera. Waarschijnlijk hebben ze elkaar ingehaald en is de volgorde daardoor na de pauze veranderd. Dit keer geen auto’s langs de waterkant, dus alle ruimte om vanaf de grond de gevraagde portretten te schieten. Met mijn heuvel op de achtergrond.

Resultaat van de dag, foto’s

Het was als fotograaf op zo’n zonnig weekend totaal niet erg langs de kant te moeten wachten. Voor de paarden was het een beste rit in de warmte, maar daar hield iedereen rekening mee. Ik heb bijna 200 foto’s aan de zaterdag en meer dan 450 van de zondag overgehouden. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag. Ik heb genoten. Tot een volgende keer!

De foto’s van de Eexter Ossenrit 2019 zijn hieronder of via de directe link te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel. Geniet nog even na van deze mooie dag, veel kijkplezier en tot een volgende keer.Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.