Bartje 200 2018 – MTB tocht door Drenthe


Bartje 200 2018 Vandaag 17 juni staat Bartje 200 2018 op de planning. Een MTB tocht van 200 km door Drenthe.

Het is de tegenhanger van Drenthe 200 die ik 1,5 jaar geleden heb gefotografeerd. Drenthe 200 speelt zich eind december af. Ook op MTB, 200 km door de provincie, maar kouder en natter. Op verzoek heeft dezelfde organisatie een zomereditie aangeboden en dat loopt storm. Bartje 200 vindt plaats in juni, wat voor betere temperaturen zou moeten zorgen. Met in de ochtend een grauwe lucht en zo’n 16 graden is het een prima start geworden.

Vanaf 08:00 starten de eersten en de renners hebben tot 20:00 om binnen te komen. Het weer moet vandaag alleen maar beter worden, dus het belooft inderdaad een mooie rit voor ze te worden. En prima weer voor mij om langs de route mijn camera’s aan het werk te zetten. En dat is met over de 4.000 beelden gelukt! Benieuwd naar de foto’s?

Die kunnen allemaal bekeken en besteld worden via deze link naar: Oypo.

 

Korte impressie Bartje 200 2018

Een compleet verslag in woord en beeld

bartje 200 mtb 2018Als locatie om mijn foto’s te maken, heb ik niet gekozen om in het bos van de vorige keer plaats te nemen. Dit stuk ligt nu bijna op het einde en dan verwacht ik enorme gaten tussen de eerste en laatste deelnemers. Ergens op de helft zie ik het Balloerveld op de kaart staan en dat lijkt mij een goed alternatief. Volgens de online routekaart maken de renners hier een lus en dat geeft mij de kans om een voorzichtige actiefoto te maken.

Midden op de zandvlakte neem ik mijn positie. Tegen de wind en het losse zand heb ik mijn pop-up tentje meegenomen. Zo blijft de rest van mijn spullen beschermd. Er komt een man met hond langs net op het moment dat ik de laatste haring de grond in druk. Hij bekijkt de situatie en vraagt zich hardop af wat er gaat gebeuren.

Het verhaal van de 1.500 deelnemers, het evenement Bartje 200 2018 en de 200 km op mountainbike dwars door Drenthe vertel ik hem. Ik als enthousiaste fotograaf wacht hen hier dus op. Hij heeft de fotografie net weer opgepakt en er ontstaat een gezellig praatje over straatfotografie, zwart-wit met contrasten, zijn hond, het Balloerveld, spiegelloze camera’s, het gewicht aan apparatuur dat ik meezeul en mijn naam Farcows vanwege de achternaam Verkoeijen. Samen met het koetje in het logo is het een grappig geheel, creatief bevonden. Ik bied hem mijn visitekaartje aan, zelf heeft ie nog geen website.

Passage Balloerveld Bartje 200 2018

Via de app kan ik de eerste renners in de gaten houden. Ik heb de passage hier iets te vroeg ingeschat, maar wachten in dit weer is niet erg. Een andere man heeft het beter ingeschat, die komt vijf minuten van tevoren bij mij staan. Hij heeft twee weken terug zijn sleutelbeen gebroken en moest helaas dus afzeggen, maar de vrienden aanmoedigen kan nog wel. Wij nemen de route door en hij geeft mij een tip voor een mooi punt. Bedankt, ik zal kijken hoe dat straks gaat uitpakken. Hij loopt naar een heuvel verderop en schreeuwt dat hij ze in de verte ziet aankomen. Wij maken ons klaar en wachten in spanning af.

Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018

Een goed begin, is het … whoops

Een klein groepje verschijnt en schieten met dezelfde vaart rechtdoor, de verwachte lus wordt hier compleet genegeerd. De man is net zo verbaasd als ik. “Is dit de bedoeling?” vraag ik hem, maar lang blijft hij niet over die vraag stilstaan. Hij probeert een stuk af te snijden naar het volgende punt en als de volgende deelnemers ook rechtdoor schieten, is het duidelijk dat ik hier niet goed sta. Ik besluit mijn tentje te laten staan en de rest van mijn spullen snel richting fietspad te verplaatsen. Zo kan ik de pop-up in de gaten houden, maar echt gelukkig ben ik niet met de situatie. Mijn actiefoto’s kan ik hier wel vergeten. Het moet maar.

Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018

De rest van de deelnemers hebben niet in de gaten wat er vooraf is gebeurd. Ik zie velen naar links kijken, maar net zo makkelijk weer rechtdoor rijden. Soms hoor ik een verbaasde kreet, zie even een vermindering van vaart en slechts één man slaat af. Om vervolgens door de groep teruggeroepen te worden en zich snel weer bij de rest te voegen. Een paar uur later hoor ik opeens mijn naam over het Balloërveld geschreeuwd worden. Ik schreeuw nog een “Yooowww!” terug en ga dan nadenken wie het geweest kan zijn. Ik gok een oud collega, die waren met een groep fanatiek MTB-ers. Dinsdag volgt de verlossing via LinkedIn; inderdaad eentje van die groep, leuk.

De overige reacties van de deelnemers op mijn aanwezigheid

Geweldig. Ondanks het afzien en de reeds afgelegde afstand heb ik blije gezichten gezien. Met een big smile kwamen jullie langs, zwaaiend, een duimpje of een hand omhoog stekend. Bedankt allemaal. Met hetzelfde enthousiasme heb ik diverse berichten ontvangen over waar en wanneer de foto’s terug te zien zijn. Een update over de foto’s volgt sowieso op mijn Facebookpagina Farcows fotografie, maar ik snap ze allemaal. Het is een mooie herinnering van deze eerste marathon, dus ik heb naast mijn 40-urige baan mijn best gedaan de foto’s zo snel mogelijk online te plaatsen.

Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018

Mijn dag bestond uit zitten, schieten en wachten op de bezemwagen. Mijn motto is niet voor niks: “ik ben er voor de deelnemers, niet voor mijzelf.” Ik wil iedereen op de foto hebben, want allemaal hebben ze inzet geleverd en een eigen prestatie geleverd. Wat is dan mooier die emotie onderweg per individu vast te kunnen leggen? Geen verslag van begin tot eind. Een paar foto’s van de start, onderweg en een paar van de finish is niet aan mij besteed. Het zal dus even scrollen worden om jezelf terug te vinden op de foto, sorry  :mrgreen: 

Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018 Bartje 200 2018

Foto’s Bartje 200 2018

Mocht je dus iemand op het Balloerveld hebben staan, dat was ik. Meer dan 4.000 beelden heb ik tijdens Bartje 200 2018 geschoten. Benieuwd naar de foto’s? Die kunnen allemaal bekeken en besteld worden via deze link naar: Oypo. Nogmaals bedankt voor alle reacties tijdens de dag, plus de likes, tags en smilies online. Veel kijkplezier en tot een volgende keer!


 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.