Ameland strandrit april 2019


Kwart over zeven rijden Evelien en ik uit Assen naar Holwerd voor de boottocht naar Ameland. Deze 29e van april staan er vijf strandritten gepland bij Rijstal De Blinkert. De eerste groep bestaat voor de helft uit een familie. De andere helft uit toeristen op verschillend niveau, maar dat gaat goed komen. In de middag komt een groep ruiters die allemaal prima kunnen rijden, alleen nog nooit op het strand gereden hebben. Dat lijkt mij een mooie ervaring voor de “Ameland strandrit april 2019”.

In de ochtend

Vanaf de zomerlocatie van Rijstal De Blinkert worden de ritten gestart. Onder deskundig toezicht wordt de groep kinderen verdeeld, zodat ze weten in welke groep ze op het strand verder gaan. Het begin is hetzelfde, maar op het strand wordt het tempo omhoog gegooid en dat is niet geschikt voor de beginners. Aan mij de taak hen op het strand te fotograferen.

Mijn plek is bij de begeleiders bekend en ik zie ze als een grote groep vanaf ver uit de duinen komen. Al rijdend worden de groepen verdeeld. Om de beginners op afstand te houden, begint de galop iets later. Dat betekent jammergenoeg minder actiefoto’s, maar ik heb ze zo goed als het kon gefotografeerd.

Ameland strandrit april 2019
Ameland strandrit april 2019
Ameland strandrit april 2019
Ameland strandrit april 2019

Van fotograaf naar gids

Achter mij staat een echtpaar in de duinen naar de groep te kijken. We komen aan de praat en dan blijkt dat het de opa en oma is uit de familie. Mijn visitekaartje wordt gevraagd en ik leg ze uit hoe de route verder gaat. Aangezien ze net te laat waren voor de foto’s, stel ik voor om ze naar het volgende punt te leiden, maar dan moeten we wel opschieten. Daar zijn we net op tijd. Ik schiet nog wat foto’s als ze uit zicht verdwijnen, opa en oma rijden weer terug, en pak dan de camera in voor wat warmte in de manege.

De weervoorspellingen waren een zonnige dag, maar wij vertrokken met dichte mist. Op Ameland laat de zon zich haast niet zien. Het is een en al grijs in de lucht, dus de gevoelstemperatuur is totaal niet zoals verwacht. Het fietsen maakt mij warmer. Bij de rand van de camping aangekomen, zie ik twee bekende personen naast het ruiterpad staan. Of de groep hier ook voorbij komt? Jazeker, dat zal nog zeker tien minuten duren, maar ze zijn niet te missen. Tot straks op de manege. Ik rij door naar de warme soep.

In de middag

In de middag verschijnt er een hele rij fietsers, en meer dan 40 kinderen plus leiding vliegen over het fietspad. Het feest kan beginnen. Alle kinderen worden van klein naar groot op een rij gezet. 1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, etc. Zo worden de groepen voor de buitenrit ingedeeld en al snel zitten de eersten op hun paard voor vandaag.

De paarden waren al opgezadeld klaargezet, dus dat gaat vlot. Tijd voor mij om mijn plek langs de duinrand in te nemen en de camera in te stellen. Het is nog steeds bewolkt, dus ik hoef weinig te veranderen in vergelijking met vanochtend. Er gebeurt nog meer op het strand, dus ik heb voldoende keuze voor wat testshots.

Ameland strandrit april 2019
Ameland strandrit april 2019
Ameland strandrit april 2019
Ameland strandrit april 2019

Tijd voor actie

De mensen met vlieger vraag ik vriendelijk of ze het stuk speelgoed naar beneden willen laten als de paarden verschijnen om een schrikreactie te voorkomen. De een stopt direct, de ander gaat dichter naar zee toe, wat ook een prima optie is. In de verte zie ik beweging uit de duinen komen.

Het uitgekozen stukje strand is hard, dus erg prettig voor de paarden. De begeleider zet alle paarden in een rijtje. De looppas gaat over in draf, en na een laatste controle wordt het sein gegeven dat de galop wordt ingezet. Zo komt de groep in lijn aan mij voorbij.

Iedereen krijgt voordat de galop begint te horen waar ik zit en dat werkt goed. Allemaal komen ze met een glimlach voorbij en dankzij het keurige rijtje dat ze aanhouden, kan ik de ruiters stuk voor stuk fotograferen. Ik zet iedereen op de foto en keer na de laatste groep terug naar Rijstal De Blinkert.

Ameland strandrit april 2019
Ameland strandrit april 2019
Ameland strandrit april 2019
Ameland strandrit april 2019

Resultaat van de dag, foto’s

Het was een lange dag en ik heb bijna 200 foto’s gemaakt. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag.

De foto’s van deze Ameland strandrit april 2019 zijn hieronder of via de directe link te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel. Geniet nog even na van deze mooie dag, veel kijkplezier! Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.