Drenthe200 2019 4


Het laatste sportevenement voor mij, Drenthe 200 2019. Een paar jaar geleden heb ik deze tocht gefotografeerd en dit jaar ben ik weer in de gelegenheid om langs de kant te gaan zitten. Niet te ver op de route, maar ook niet in het begin. In het begin is het te donker, de zon wordt pas rond 09:00 boven de horizon verwacht en de start is al om 06:00
Op het einde is het deelnemersveld zo verspreid, dat de zon alweer lang vertrokken is voordat de bezemwagen mij gepasseerd is. De laatste mag tot 0:00 over de finish komen.

Aan de hand van de te verwachte passagetijden kies ik een plek uit waar de eerste rijders na 10:00 verwacht worden; Westerbork. Net over de helft. De uitgezette route door Drenthe (en een stukje Friesland) is 200 kilometer lang en er doen meer dan 1.000 deelnemers mee. De afstand dient afgelegd te worden op een mountainbike, fatbike (MTB met hele dikke banden) of cyclocrosser (kruising tussen MTB en racefiets).

Mijn voorbereidingen voor de dag

Volgens de weersvoorspellingen moet het een prima dag worden. Geen neerslag verwacht, maar ondanks de zon zal de gevoelstemperatuur rond de nul graden liggen. Dat wordt mijzelf goed aankleden, want ik ben minder actief als alle fietsers. Thermokleding, twee paar sokken, skipak, handschoenen, sjaal en voor de zekerheid een muts in de tas. Het eten en drinken voeg ik in de volgende ochtend toe.

De cameratas is na het opladen van een accu en het formatteren van de geheugenkaarten aan de beurt. De computer heb ik gedeeltelijk opgeschoond door het verplaatsen van de vorige evenementen naar de externe harde schijf. Tijdens de Drenthe200 2019 editie verwacht ik veel foto’s te maken, dus de ruimte heb ik hard nodig. In de camera stop ik een 128GB kaart zodat ik niet hoef te wisselen. Met zoveel deelnemers schat ik in dat daar niet veel tijd voor over is. Omdat ik de omgeving niet ken, neem ik een extra lens mee. Ter plekke zie ik wel wat ik precies nodig heb.

Drenthe200 2019 duimen omhoog
Drenthe200 2019 groep MTB
Drenthe200 2019 kleding winter
Drenthe200 2019 fatbike

De volgende dag kijk ik kwart voor negen op de app van Drenthe200 naar de kopgroep. Daarin wordt de aangepaste passagetijd vermeld; voor Westerbork ik dan tegen half tien. Na een paar edities van deze marathon had ik eerlijk gezegd wel een betere inschatting verwacht van de te verwachte tijden. Nu red ik het niet om de eersten op de foto te zetten. Nou ja, zo snel mogelijk inpakken en wegwezen maar.

Kwart voor tien kom ik aan en loop ik richting het parcours. De heide is helemaal wit en aan de horizon zie ik de zon een poging doen boven de wolken uit te komen. Wat een mooie omgeving is het zo. Een paar helmen in de verte laten mij weten waarom ik hier ben. Als ik op een splitsing kom, bekijk ik beide kanten. Rechtsaf is naar de locatie die ik via Google Maps uitgekozen had, maar linksaf zie ik een pad uit het bos komen met vrij zicht en voldoende ruimte ernaast. Met als voordeel dat het dichterbij is, waardoor ik bijna direct kan fotograferen. Dat is geen moeilijke keuze.

Drenthe200 2019, de eerste foto’s

En zo begint mijn koude ochtend. Gelukkig volgen de deelnemers aan de Drenthe 200 2019 zich vlot achter elkaar af en blijf ik in beweging. Bedankjes, duimpjes en andere positiviteit volgen, de sfeer is prima ook al hebben zij de helft nog te gaan. Diverse keren hoor ik ze tegen elkaar zeggen dat ze de naam op mijn reclamebordje in de berm moeten onthouden. Een paar roepen Verkoeijen na het zien ervan. Eentje komt in een groep aan met een “Heejj Dennis!”

Kijk, dat maakt mij direct nieuwsgierig, want ik herken ‘m niet. Sportkleding, helm op en sjaaltje hoog op de kin. Plus dat ik meer op het camerabeeld let als de persoon zelf. Na het passeren van de groep, kijk ik de foto terug om mijn vermoeden te bevestigen. Ja, dat zou best eens Peter, een ex-collega geweest kunnen zijn, leuk.

Voortgang Drenthe200 2019

Het eerste uur levert bijna 700 foto’s op. Het tweede uur 900. Langzaamaan is het winterse landschap verdwenen onder de voorzichtige zonnestralen. En daarna wordt het steeds rustiger. Het volgende uur levert 400 beelden op. De zon verdwijnt achter wolken en het wordt kouder. De onderlinge afstand tussen de deelnemers wordt steeds groter en het wachten ondanks de muziek langer. Tegen twee uur hou ik het voor gezien. Ik pak de spullen in, maar hou de camera om mijn nek. Ik ga nog een stuk de andere kant op wandelen en de locatie bekijken die ik oorspronkelijk op het oog had.

Eenmaal terug bij de auto heb ik geen enkele deelnemer meer gezien. Ik kan terug de warmte in, de eersten zijn alweer de finish over gereden. Tijd om terug naar Assen te rijden en de 2.000 foto’s z.s.m. online te zetten.

Drenthe200 2019 MTB groep
Drenthe200 2019 fatbike
Drenthe200 2019 jongedame op fiets
Drenthe200 2019 MTB mountainbike

Verwerken van de foto’s

Thuis zet ik de kachel aan en de PC aan. In de avond plaats ik een bericht met snel gekozen foto’s voor een impressie van de dag. Nadat alles in Lightroom bewerkt is, kan het omzetten van het RAW bestand naar een JPG. Dit zal een paar uur in beslag nemen, dus de volgende ochtend kan ik pas weer verder. Op de Facebook en Twitter van Drenthe 200 plaats ik een bericht naar het album. Die later door Facebook weer verwijderd wordt. En bedankt. Dan maar een link naar mijn website plaatsen.

Alle deelnemers bedanken voor alle leuke woorden, wijzende vinger(s), zwaaiende hand, een glimlach, hoofdknik of tong naar mij vandaag. Ik heb diverse keren een “dank je wel”, “goedemorgen” en later “goedemiddag” gehoord. Na een “succes verder” aan jullie gericht, hoorde ik achter mij soms nog net “jij ook succes”. Ondanks dat er nog 100 kilometer gefietst moest worden over het goed georganiseerd parcours door het glooiende Drentsche landschap. 

Film Drenthe200 2019 editie

Tijdens het fotograferen heb ik de smartphone bovenop de camera en op ministatief gemonteerd om korte opnames van diverse deelnemers te maken. Misschien heb je iets in het midden van het zandpad op de grond zien staan. Deze opnames zijn gecombineerd tot dit filmpje van vier minuten als impressie van het evenement:


Resultaat van de dag, foto’s

Het was voor mij als fotograaf een erg spectaculaire dag om alles te mogen vastleggen. Ik heb 2.000 foto’s aan het sportevenement overgehouden. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag.

De foto’s van de Drenthe200 2019 editie zijn hieronder te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Lees mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto. Geniet nog even na van deze dag, veel kijkplezier en tot een volgende keer.
Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Drenthe200 2019