Canicross Norg 2023, Langeloerduinen


Op zondag 8 januari 2023 in Norg is een Canicross, Bikejöring en Step wedstrijd georganiseerd door het mooie gebied van de Langeloërduinen. Door de organisator Sjirk ben ik benaderd om net als vorig jaar als fotograaf aanwezig te zijn. Het is mijn eerste buitenevenement van het jaar en ik heb er naar uitgekeken.

Het parcours is uitdagend te noemen. De route gaat gedeeltelijk over een oude crossbaan en voor de jaarlijkse paardencross staan er in het bos diverse vaste hindernissen. Zo heeft de omgeving duidelijk meer te bieden. Het is voor de deelnemers na alle opgedane ervaring een mooie wedstrijd geworden. In het begin zijn er direct drie heuvels te beklimmen. Op de derde wacht ik de deelnemers tijdens de wedstrijd op. Dat is net als de vorige keren nog altijd een prima keuze. Achter mij wordt het parcours vervolgd, dus als ik de kans heb, kan ik ze zelfs vanaf die hoek fotograferen.

Canicross-Norg-2023
Canicross-Norg-2023
Canicross-Norg-2023
Canicross-Norg-2023

Een verslag in woord en beeld

In de ochtend ga ik direct naar de locatie toe. Ik tref op de parkeerplaats tref ik iemand van RTV Drenthe. Na een kort praatje krijg ik de vraag of ze mee mag lopen, want het parcours is niet bekend, wat geen probleem is. Op de heuvel staan nog twee personen met camera; vader en dochter. Die gaan voor zichzelf fotograferen, maar ook voor een nieuwssite. Het Dagblad van het Noorden volgt wat later. Sjirk Dotinga, de organisator van het evenement komt in de ochtend langs met een lunchpakket. Dat wordt altijd gewaardeerd.

De timing voor deze datum kon niet beter zijn. Iedereen heeft er zin in, het parcours is uitgezet en het weer is prima. Het bankje is weer ingericht als gedeeltelijke EHBO-post, maar die waren gelukkig niet nodig. De twee camera’s gaan om mijn nek, instellingen worden bekeken en het is wachten op de eerste groep. Er zijn meerdere groepen gepland:

10.45 – Start Steppen, 2.7 km
11.30 – Start Bikejöring
12.15 – Start Lange cross, 5.1 km
13.45 – Start Korte cross, 2.7 km
14.45 – Start Kids cross, 1.3 km
15.00 – Start Fun cross, 1.3 km

In de middag komt een man met camera op mij af lopen. Ah, Farcows, en steekt een hand uit om zich voor te stellen als Koen Wieringa. Dat is nou eens leuk. De persoon achter NeokComp Fotografie waar ik tot nu toe voornamelijk via Facebook contact mee heb gehad. Het is precies tussen twee groepen in, dus er is tijd voor een sociaal praatje.

Canicross-Norg-2023
Canicross-Norg-2023
Canicross-Norg-2023
Canicross-Norg-2023

De eerste deelnemers

Deelnemers van de bikejöring starten om de 60 seconden en de rest om de 30 seconden. Als de wedstrijd eenmaal begonnen is, is er geen ruimte voor afleiding. Tussen de groepen in is ruimte voor een hapje, drankje en gesprekken met de andere fotografen plus nieuwsgierige wandelaars. Het is een prachtige dag en velen vragen zich af waar de linten van het parcours voor dienen. Het levert toeschouwers op en van sommige kinderen zelfs een aanmoediging. Niet alle deelnemers hebben een vloeiend verloop, wat weer grappige momenten oplevert. Vooral bij de plas water waar door sommige honden wisselend gebruik gemaakt van wordt.

De ene camera gebruik ik voor de foto’s van veraf. Op de andere camera zit een groothoeklens die de deelnemers langs mij kan fotograferen. Het levert daardoor ook weer een hoop foto’s op. Tijdens het opwarmen bij de kachel thuis, begin ik met alle bestanden te kopiëren naar de computer. Na het eten ga ik verder en kom een heel eind. De volgende dag kan het uploaden beginnen en worden de eerste stukken tekst voorbereid om te delen met de buitenwereld.

Canicross-Norg-2023
Canicross-Norg-2023
Canicross-Norg-2023
Canicross-Norg-2023

Resultaat van de dag, foto’s

Ik denk dat alle deelnemers in een mooie omgeving hebben mogen lopen en dat het door de heuvels een echte cross is geweest. Ik heb als fotograaf het ook prima naar mijn zin gehad en heb veel actiefoto’s gemaakt. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag. Wie weet tot een volgende keer!


De foto’s van deze editie Canicross Norg 2023 zijn hieronder of via de directe link te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel. Geniet nog even na van deze mooie dag, veel kijkplezier!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.