Ride and Run Schoonloo 2022


Vandaag 3 juli stond ik voor de Ride & Run en Ride & Bike, georganiseerd door Horse out – Events & more met camera in het bos. Ter hoogte van kilometerpunt 3 maak ik foto’s van de koppels: een ruiter met een hardloper (ride & run), of een fietser (ride & bike). Er zijn 3 afstanden beschikbaar: de 10 km met een splitsing voor de 5km en de Bixie route. Deze laatste is een speciale route voor de allerkleinste. De routes liggen in de bossen van Schoonloo rond manege Knollegruun. De verschillende routes gaan over het historische pad in een afwisselend decor van bos, weiland en water.

Ride and Run Schoonloo 2022
Ride and Run Schoonloo 2022
Ride and Run Schoonloo 2022
Ride and Run Schoonloo 2022

Een verslag in woord en beeld

’s Ochtends meld ik mij aan als een van de fotografen en bespreek de plek die ik voor mijzelf heb bedacht. De locatie is niet bezet, dus na het horen van de laatste details, pak ik de spullen uit de auto. De route leg ik op de vouwfiets af, waarbij ik een gedeelte van het parcours volg. Er is geen fietspad en vanwege het losse zand is het niet gemakkelijk mijn beoogde locatie te bereiken. Ik ben niet gekleed op 20 graden, want ik verwacht vele muggen of andere steekbeesten. Ik heb wel een T-shirt aan, maar met een zomerjasje. Die is de hele dag niet uitgetrokken, wat alleen een aantal bloedzuigers op mijn handen en nek opleverde.

Op locatie aangekomen, zoek ik naar een breder stuk in het bos. Deze vind ik en ga op zoek naar 3 plekken. [1] het punt voor het fotograferen van de deelnemers aan de Ride and Run [2] een klein stukje naast het ruiterpad om mijn fototas met eten en drinken te stallen [3] een locatie waar ik mijn reclamebord kan plaatsen. Op zo’n manier dat het gezien wordt door de deelnemers, uit zicht voor de camera, maar het wel in de gaten gehouden kan worden voor eventuele grappenmakers. Dat lukt allemaal. De vouwfiets komt achter een struik te staan, die ik op deze manier kan gebruiken om het reclamebord aan te bevestigen.

De instellingen van de camera worden op de omgeving aangepast. Omdat ik een hogere ISO moet gebruiken vanwege de vele schaduw in het bos, kies ik ervoor om met mijn 6D te fotograferen. Minder snel als de 80D, maar vanwege de fullframe gaat ie beter om met de ruis. Al blijft het bladerdek lastig om een gelijkmatig resultaat op te leveren. Na een paar testfoto’s ben ik er klaar voor, maar het is -nu het nog makkelijk kan- eerst tijd om een flinke slok water te nemen.

De eerste deelnemers

Als in de verte de eerste deelnemers aan de Ride and Run Schoonloo 2022 te horen zijn, sta ik ze op te wachten. Met zijn tweeën (of zelfs drieën) komen zij mij over het ruiterpad tegemoet. De ene als hardloper of fietser, vergezeld van een of twee ruiters. De bedoeling is om bij elkaar te blijven, maar aangezien een paard sneller loopt, is het de kunst om dat voor elkaar te krijgen. Een goede samenwerking is nodig. Dankzij het reclamebordje wordt mijn aanwezigheid aangekondigd en houden sommige deelnemers in om samen op de foto te kunnen.

Daarnaast hebben ze ook tijd een kort woordje met mij te delen. Dat gaat van bedankt, mooie locatie, veel succes nog, tot aan een compliment over de goede organisatie. Die heb ik op het einde van de dag doorgegeven aan het secretariaat. Een van de deelnemers had mijn bordje gezien en zei: “Leuk dat jij er bij bent, altijd mooie foto’s”. Die heb ik na een bedankje in mijn eigen kontzak gestoken.

Ride and Run Schoonloo 2022
Ride and Run Schoonloo 2022
Ride and Run Schoonloo 2022
Ride and Run Schoonloo 2022

Een grappige situatie

Naast de vriendelijke praatjes, de gekke bekken, losse handen op het paard, een deelnemende familie inclusief peuter in kinderzitje achterop de fiets, zal één moment voorlopig niet vergeten worden. Uit het stukje bos komen twee vrouwelijke deelnemers aan. De amazone roept tegen de hardloopster: “Vlug, doe je shirt omhoog.” Ik sta daar, als vreemde kerel, helemaal alleen in het bos, met camera en ik vraag mij plotseling af wat er nu gaat gebeuren. En wat ik moet doen.

Maar voordat ik het weet zie ik inderdaad twee handen een shirt omhoog trekken. En de ander doet hetzelfde! Vol trots laten ze zien wat ze gedaan hebben. Onder het shirt komt een ander shirt tevoorschijn met daarop een tekst gedrukt: “calves are cool” en “koeien zijn gaaf”. Met een glimlach achter mijn camera leg ik alles vast. Een duidelijke boodschap dat zelfs tijdens een evenement als dit geuit wordt.

Resultaat van de dag, foto’s

Het was voor mij als fotograaf een gezellige en warme dag om alles te mogen vastleggen. Ik heb bijna 800 foto’s aan de dag overgehouden. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag.

De foto’s van de Ride and Run Schoonloo 2022 zijn hieronder te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Lees mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto. Geniet nog even na van deze dag, veel kijkplezier en tot een volgende keer.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.