Molenruiters strandrit Ameland 2021


Manege Molenruiters organiseerde ook dit jaar weer een buitenrit over het strand: Molenruiters strandrit op Ameland 2021. Verdeeld over twee zondagen met twee compleet verschillende weersomstandigheden.

Strandrit – Dag 1

Vanuit Rijstal De Blinkert werd de rit gestart. Onder deskundig toezicht werden de kinderen verdeeld over verschillende groepen door de duinen het strand op geleid. Aan mij de taak om hen op het strand in galop te fotograferen.

De eerste vier groepen vertrekken om het kwartier voor voldoende onderlinge ruimte. Zodra de eerste ochtendgroep terug is, kan de eerste middagploeg vertrekken. De komende uren zit ik onder een grijs wolkendek vlakbij paal 8 om de in totaal acht groepen vast te leggen en een herinnering van de dag te bezorgen.

Het blijft niet droog. Er komen meerdere kleine buien voorbij. Ik kan mijzelf en de apparatuur gelukkig aardig droog houden. Het enige probleem is de kou. De wind komt vanaf zee zo mijn kant op. Tijdens de buien beweeg ik niet, zodat mijn plekje waar ik zit droog blijft. De grond is niet warm, maar als ik ook nog een natte kont krijg, zal ik helemaal snel afkoelen.

Het aantal groepen dat ik heb gezien hou ik bij. Als groep nummer 7 voorbij is, kijk ik wat er allemaal in mijn rugtas moet en pak ‘m in gedachten in: de regenhoes om de tas in de plastic tas, de camera in dit vak, het los spul kan bovenin, fietssleutel bij de hand, check. Zodra groep nummer 8 voorbij is, begin ik direct met opruimen en loop de duinen in, naar mijn fiets.

De wandeling door het mulle zand levert wat warmte op, maar eenmaal op de fiets, trap ik hard op de pedalen en vlieg over de heuvels naar de weg toe. Een paar minuten later meld ik mij bij de rijstal. Alles is soepel verlopen. We delen verhalen van de dag, doen een hapje en een drankje, zij gaan verder met de groepen en ik ga naar het vakantiehuisje. De warmte in.

Video Manege Molenruiters strandrit op Ameland 2021, dag 1

Tijdens het fotograferen van de ritten met Manege Molenruiters bij Rijstal de Blinkert op het strand van Ameland, heb ik korte filmpjes gemaakt. Door de smartphone direct op de camera te monteren, bleven mijn handen vrij voor de fotografie en is naderhand alles aan elkaar geplakt voor een video van zo’n twee minuten.


Strandrit – Dag 2

In de ochtend is het al direct duidelijk dat dit een compleet andere dag gaat worden: strak blauwe lucht en een temperatuur waarbij de korte broek aankan. Zonnebrandcrème en zonnebril mee, wat een dag. Dit keer 7 groepen die gaan rijden, al betekent dat niet dat er minder tijd op het strand doorgebracht gaat worden.

En wat is het heerlijk op het strand! Ik zoek een plek uit, laat daar alles achter en bekijk het stuk strand wat ik ga fotograferen. Het is een drukbezocht stuk strand voor paarden, wat ook aan de diverse drollen te zien is. Op foto is dat geen gezicht en om elke foto met software te bewerken, gaat veel tijd kosten. Voorkomen is dus het geval wat ik ga toepassen en dat is niet zo moeilijk. Naast elke drol graaf ik een net zo groot gat waarin ik alles begraaf. Daarna nog even goed aandrukken om struikelpartijen van paarden te voorkomen en het resultaat zal er op de foto een stuk beter / schoner uitzien in vergelijk met hoe ik het strand aantrof.

De eerste groepen

De eerste drie groepen volgen vlot achter elkaar. Daarna is het wachten op de volgende groepen. Ondanks het prima weer, zie ik de drukte op het strand niet spectaculair toenemen. Op een gegeven moment komen er wel veel wandelaars met hond en zie ik bij de branding iets meer mensen. Je kunt merken dat de grote vakantie voorbij is, anders had het hier veel drukker geweest. Nu kunnen de volgende groepen van de Molenruiters gebruik maken van dit harde stuk strand om met een aardige vaart langs mij te vliegen.

Een van de laatste twee groepen keert op het strand om en loopt langs mij weer terug. Er zitten wat oudere paarden tussen en de strandopgang is makkelijker als degene verderop om de duinen te bereiken. Ik krijg te horen dat de laatste groep door hun als begeleider wordt gereden. Dat betekent dus een half uur terug en daarna met de laatste groep hetzelfde half uur naar het strand toe. Gelukkig is het prima weer.

Welterusten

Ik leg mijn rugtas achter me neer en laat mijn hoofd erop rusten. Ik heb mij extra ingesmeerd, via de bluetooth speaker heb ik muziek, de zonnebril gaat op en ik geniet languit van de strak blauwe lucht. Het enige wat ik nu niet moet doen is in slaap vallen…

In deze houding treffen de begeleiders mij aan als ze de laatste groep het strand op hebben geleid. Ik spot ze niet veel later en ga rechtop zitten als teken dat ik wakker ben en ze heb gezien. De zonnebril maakt plaatst voor de camera en na het maken van de laatste foto’s, pak ik alles in. Het zit erop.

Video Manege Molenruiters strandrit op Ameland 2021, dag 2

Ook tijdens het fotograferen van deze ritten heb ik korte filmpjes gemaakt en later samengevoegd tot een video van zo’n twee minuten. Veel kijkplezier!


Strandrit – Dag 3

De derde dag was bestemd voor de volwassenen van Manege Molenruiters. Na alle berichten vonden zij het ook een leuk idee met z’n allen een keer de rit te doen, waar de kinderen al jaren positief over zijn. Ze werden over vijf groepen verdeeld en ik stond ze een beetje onverwachts op te wachten.

Het was voor Evelien en mij de laatste vakantiedag, dus zou er deze dag ingepakt moeten worden. Omdat de deelnemers zo graag foto’s wilden hebben, is onze planning aangepast. De wekker ging vroeger, diverse spullen zijn al klaargezet en zodra de laatste groep voorbij is gegaloppeerd, dien ik mij z.s.m. te melden. Het is dan een kwestie van de auto inladen, afscheid van diverse personen nemen en naar de boot te rijden. Het past, maar het zal wel een vermoeiende dag worden.

molenruiters strandrit ameland 2021

Volgens de voorspellingen moet het een prachtige dag worden. Ik vertrek echter niet in mijn korte broek naar de duinen, want de zon is verstopt achter een wolkendek. Pas nadat de eerst drie groepen voorbij zijn, trekt de lucht open en komt het zonnetje door. De wolken verdwijnen langzaam met de snelheid van het aanwezige briesje, en de temperatuur stijgt. Ik geniet van de laatste momenten op het strand en zie de laatste deelnemers met een grote glimlach door de lens voorbij vliegen. Dag Ameland, tot volgend jaar.

Video Manege Molenruiters strandrit op Ameland 2021, dag 3

Tijdens deze vijf ritten heb ik korte filmpjes gemaakt. Zodra deze samengevoegd zijn tot 1, volgt een update.
>wordt vervolgd<

Foto’s Manege Molenruiters strandrit op Ameland 2021

Het waren voor mij als fotograaf twee verschillende dagen om alles te mogen vastleggen. Ik heb zo’n 600 foto’s overgehouden. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag. Geniet na met de foto’s en video’s die tijdens het fotograferen gemaakt zijn. Tot een volgende keer!

Benieuwd naar de foto’s? Die kunnen bekeken worden via onderstaand album of de rechtstreekse link naar Oypo:
Dag 1. Molenruiters strandrit – Ameland 2021
Dag 2. Molenruiters strandrit – Ameland 2021
Dag 3. Molenruiters strandrit – Ameland 2021

De financiële afhandeling loopt via Oypo. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel.Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.