Autumn Desert Trail 2018


visitekaartje voorkantDit weekend sta ik vanwege de Autumn Desert Trail 2018 ergens op de Kale Duinen te fotograferen.

Ben je via het visitekaartje op deze website terecht gekomen, leuk dat je een kijkje komt nemen! Staatsbosbeheer zal erg blij zijn met de routes die kriskras zijn genomen om de bodem lekker los te maken.

Like mijn facebookpagina om op de hoogte gehouden te worden over dit en toekomstige evenementen. Updates zal ik daar delen via een nieuw bericht.

Ik hoop dat je een leuke tijd op paard hebt gehad in dit tijdelijk legale gebied te tijden van dit evenement. Benieuwd naar alle gemaakte foto’s? De foto’s van deze editie Autumn Desert Trail 2018 zijn aan het eind van dit bericht te bekijken.

 

De organisatie, Hippisch Drenthe

Hippisch Drenthe is ook dit jaar aan de slag gegaan om alles voor elkaar te krijgen. De verkoop ging prima en er worden meer dan 700 paarden verwacht deze twee dagen. Hippisch Drenthe is een stichting met als doel de paardensector in Noord-Nederland meer in de spotlight te zetten. Omdat zij de Autumn Desert Trail 2018 georganiseerd hebben, had ik verwacht dat er een redelijke groep enthousiastelingen achter de schermen bezig zou zijn.

Enthousiast zijn ze wel, maar het zijn slechts twee dames die het wederom voor elkaar hebben gekregen dit evenement te organiseren. Naast hun fulltime banen. Respect. Het kost ze heel wat uren en energie, hopelijk krijgen ze voldoende waardering terug van de deelnemers, want als ik de website zo doorlees, is het eigenlijk vrijwilligerswerk. Misschien dat zij daarom ook op diverse vrijwilligers kunnen rekenen voor het opbouwen en de dagen in goede banen te leiden voor alle deelnemers.

Op de Facebookpagina en hun website zijn de namen van de aanwezige fotografen bijgehouden, met link naar de persoonlijke pagina waar de foto’s te verwachten zijn. Ik heb mij wederom aangemeld en zag de lijst gestaag groeien tot 16 namen. Daar waar het vorig jaar zo’n 40 namen waren. Het gebied is groot, er is plek zat, maar het is afwachten wie er alsnog gaan komen. Ik heb er naar uitgekeken om met de camera weer op de zandvlakte te staan. 

Het ontstaan van de Kale Duinen

Voor de personen die niet bekend zijn met het gebied en dit speciale weekend zal ik wat informatie geven. Daarna volgt mijn verslag over de zaterdag en zondag in woord en beeld. (dit wordt vanzelfsprekend later pas aangevuld)

Eerst op naar de Middeleeuwen. De start van…

In de Middeleeuwen verdwenen grote gedeeltes van bossen ten behoeve van akkers en heidevelden. De heidevelden werden vooral gebruikt als weidegronden voor schapen. De dieren werden elke ochtend naar de hei gedreven. Door het afplaggen (voor o.a. het bouwen van plaggenhutten) van de heidevelden en het rijden met karren werd de heide onherstelbaar beschadigd. Het gevolg was dat de laag dekzand eronder vrijkwam en de wind grip kreeg op het zand.

aekingerzand kale duinen

De Kale Duinen

De Kale Duinen, of chiquer, het Aekingerzand is een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen dat deel uitmaakt van het Drents-Friese Wold. Het Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland en is in het jaar 2000 door de minister aangewezen als Nationaal Park vanwege zijn unieke natuur. Het behoort zelfs tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom ook aangewezen als Natura2000 gebied. In dit unieke gebied dat bestaat uit beekdalen, vennen, bossen, heidevelden en stuifzanden, wordt gestreefd naar grotere verscheidenheid in planten en dieren.

De Kale Duinen ligt nabij Appelscha in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland. Dit stuifzandgebied is groot genoeg om de wind de kans te geven het zand ook echt te laten stuiven. Gebieden met stuifzand komen betrekkelijk weinig voor in Nederland.

Door bebossing verdween langzaamaan een karakteristiek landschap met tal van bijzondere dieren. Omdat het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan, heeft Staatsbosbeheer besloten tot het kappen van 200 ha bos.

Weer en wind hebben na het kappen opnieuw vrij spel gekregen. Het gebied is door Staatsbosbeheer in enkele jaren geheel hersteld en heeft het zand weer de kans gekregen te stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden. De natuur wordt grotendeels met rust gelaten.

 

Bronnen:
Staatsbosbeheer link naar Oypo, Nationaal Park Drents-Friese Wold link naar Oypo, Wikipedia link naar Oypo

 

Toegang voor paarden

Normaal gesproken zijn in het Nationaal Park Drents-Friese Wold alleen de aangewezen ruiterpaden toegankelijk. Door eens per jaar tijdens dit (sport)evenement met de paarden over het stuifzand te draven of galopperen, wordt het zand goed los gemaakt en blijven de duinen stuiven. Het is een spectaculaire en unieke tocht door het meest uitgestrekte stuifzandgebied van Nederland. Daarnaast wordt Staatsbosbeheer geholpen met het beheer van dit natuurgebied. Al zal dat voor het merendeel die het weekend meedoet niet de belangrijkste reden zijn om dit natuurgebied met paard te betreden.

De Autumn Desert Trail trekt elk jaar veel bezoekers. Het is slechts één weekend in het jaar. Er kan alleen meegedaan worden via inschrijving. Vol is vol. Op de dagen zelf wordt elk uur een nieuwe groep toegelaten tot het gebied. De instructies zijn duidelijk, volg de paden dit keer juist niet en ga dwars door het gebied heen. Gaaf voor deelnemer, toeschouwer en fotograaf. 

Autumn-Desert-Trail-2017 Autumn-Desert-Trail-2017 Autumn-Desert-Trail-2017 Autumn-Desert-Trail-2017 Autumn-Desert-Trail-2017

Het weekend ADT 2018 zelf

De voorspellingen zijn niet zo best. Ik heb mijn skipak aangetrokken met daaronder verschillende lagen kleding. Warm, waterdicht en hopelijk gaat het mij de dag door helpen. Met diverse bekende fotografen langs de zandvlakte wordt het sowieso een gezellige dag.

Dat het veel foto’s oplevert, staat van tevoren al vast. Het omzetten van alle foto’s duurde vorig jaar vrij lang. Ik wil dit jaar sneller de bestanden online hebben en minder foto’s schieten. Dat zei ik de vorige keer ook en toen kwam ik met 2x zoveel foto’s thuis. Het lijkt mij dus niet moeilijk om nu echt met minder foto’s thuis te komen.

Zaterdag, Autumn Desert Trail 2018, dag 1

27 oktober. Accu’s vol, geheugenkaarten leeg, schoudertas helemaal vol, rugtas voor eten en drinken, mobiele stoel om tussendoor te kunnen zitten en goede kleding aan. Ik ben er klaar voor en via Facebook hebben al diverse volgers laten weten ook aanwezig te zijn. Het zal ongetwijfeld een mooie dag worden… >wordt vervolgd<

Zondag, Autumn Desert Trail 2018, dag 2

28 oktober. >wordt vervolgd<


De foto’s van deze editie Autumn Desert Trail 2018 zijn hieronder of via de directe link te bekijken: foto’s ADT 2018. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel. Veel kijkplezier en tot een volgende keer! 


 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.