Buitenrit Hynstewille 2018 in het Drent-Friese Wold


buitenrit hynstewille 2018Zaterdag 9 juni was de Buitenrit Hynstewille 2018​ georganiseerd door Rijvereniging & Ponyclub Hynstewille​ in de persoon van Johan Elsenaar​. Diverse deelnemers heb ik vanuit mijn zetel bovenop de heuvel zien passeren.

De ene wist dat ik er als fotograaf zat en nam een aanloop voor een actiefoto, anderen liepen wat rustiger langs mij heen, of stopten om te poseren. Het kan en mag allemaal. Benieuwd naar de foto’s? Die kunnen bekeken worden via het album onder de grote foto of de directe link naar: Oypo.

Het weer was heerlijk en dat de letter “Z” tegen een boom achter mij voor de opdracht niet door iedereen werd gezien, mocht de pret niet drukken. Vanwege een tweede georganiseerde buitenrit deze dag, was het druk in het bos. Ik heb gelukkig geen onenigheid gezien, alles liep gemoedelijk door elkaar heen. Genietend van de combinatie; rit en stralende zon.

Bedankt dat ik hierbij aanwezig mocht zijn.
Tot een volgende keer!

Facebook Farcows fotografie
Facebook Rijvereniging & Ponyclub Hynstewille
Evenement Buitenrit Hynstewille 2018 op Facebook
Facebook Paardenevenementen Drents-Friese Wold
Evenement Buitenrit Het Zwarte Goud op Facebook

buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018

Buitenrit Hynstewille 2018

In de ochtend vertrek ik vanuit Assen naar het buitencentrum te Appelscha. Een veelgebruikte locatie om het Drents-Friese Wold in te gaan. Met een restaurant en grote parkeerplaats een ideaal vertrekpunt. Ook voor mij, want ik ga naar een bekend punt in het bos voor mijn foto’s van de buitenrit Hynstewille 2018. Van tevoren heb ik van Johan gehoord dat er een tweede buitenrit georganiseerd is. Op de website van dat evenement “Met het zwarte goud door het Drents-Friese Woud” stond echter de datum van zondag genoemd, maar na het zien van alle berichten op Facebook over zaterdag, zal dat een tikfout geweest zijn.

Omdat de dag lang zal zijn, heb ik het een en ander met mij meegenomen. Het laatste stuk moet ik de vouwfiets over het ruiterpad duwen. Eenmaal daar verstop ik ‘m en stal ik de spullen rondom mijn stoel uit. Het is grijzer als gedacht, zelfs vochtig en ik baal dat ik mijn pop-up tent niet heb meegenomen. De voorspellingen waren een bewolkte maar droge dag. Daar ben ik ook op gekleed; spijkerbroek en overhemd. Mijzelf volledig bedekt, zodat de muggen weinig huid kunnen vinden. Samen met Deet zou het een veel betere bescherming moeten bieden als vorig weekend tijdens de Voorjaarsrit van Stal Vredenheim aan het water.

Alle spullen worden klaargelegd

Ik ben klaar voor de menners en ruiters die mij gaan passeren. Het gekozen heuveltje geeft mij een mooi uitkijkpunt en zicht op het pad. Daarbij ben ik goed zichtbaar voor de deelnemers. Een meter of 50 verderop staat het reclamebordje wat mijn aanwezigheid aankondigt, iets dat zich al goed bewezen heeft. Op Facebook heeft Rijvereniging en Ponyclub Hynstewille mijn komst wel medegedeeld, maar niet iedereen zal dat gezien hebben. Langs het pad zal echter ook de andere groep voorbij komen en daar is mijn naam niet genoemd. Dankzij het bordje kunnen de ruiters zich gereed maken voor het fotomoment.

buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018

Een compleet verslag in woord en beeld

Het weerbeeld wordt beter. Gelukkig maar, want ik ben niet voorbereid op regen. Ik ben wel voorbereid op de ruiters, maar daarvoor ben ik iets te vroeg. Als de eerste dan verschijnt, is de dag begonnen. Het stroomt lekker door en de tijd vliegt voorbij. Bij de oversteek van MTB-ers iets verderop gaat alles goed en voetgangers houden rekening met de combinaties. Soms wordt er aan mij gevraagd wat ik daar zittend op de heuvel doe. Na uitleg over de twee buitenritten met samen zeker 100 paarden is het logischer en vervolgen ze hun weg.

Als het laatste Friese paard is gepasseerd, duurt het niet lang op een volgende periode wachten. De Hynstewille is opgedeeld in twee groepen, waarvan eentje later in de middag start. De wolken zijn verdwenen en ik zit in de volle zon. Ik kan mijn mouwen opstropen, maar zonder zonnebrand zullen deze verbranden. Ik kies dus een plek in de schaduw uit en hou door de takken het ruiterpad in de gaten. Wat weer vreemde blikken oplevert van een stel wandelaars. Ik neem het ze niet kwalijk, maar ik voel mij ook niet geroepen om ongevraagd de situatie uit te leggen. Sorry, niet op letten, goed volk.

 

buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018

Volgende deelnemers 

Zodra de volgende groep van de buitenrit Hynstewille 2018 in zicht komt, steek ik het pad over en neem mijn positie op de heuvel weer in. Ik vraag een paar deelnemers  hoeveel letters zij al gevonden hebben als ik hoor dat zij de letter “Z” achter mij hebben opgemerkt. Een stuk of 4/5. Ik heb geen idee hoeveel van deze borden opgehangen zijn. Maar de buitenrit combineren met spelletjes onderweg en deze puzzeltocht is een leuke combinatie. Als het weer dan ook zo meewerkt, is het voor de deelnemers helemaal genieten. Ik word zelfs herkend door een jongedame. Die heeft vorige week de route in Grolloo gereden en komt mij nu hier weer tegen. Ja, het is een kleine wereld.

En zo lopen de laatste deelnemers langzaam voorbij. Ow, toch nog een groepje dat er aankomt. Het is lastig inschatten hoe lang zij onderweg kunnen zijn voordat ik ze zie. Ik besluit tot vier uur te wachten en dan te vertrekken. Het ruiterpad kan ik niet meer fietsend afleggen en voordat ik bij de auto ben, ben ik even onderweg. Normaal is dat niet erg, maar ik sta op tijd. Met een vriendengroep gaan wij uit eten en half zes moeten wij uit Assen vertrekken. Na alle zon en zand, wil ik mij voor vertrek kunnen opfrissen. Volgens mij komt het zo allemaal prima uit.

buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018 buitenrit hynstewille 2018

Een praatje met …

Plotseling zie ik geen ruiter aan komen lopen, maar een man met een aantal bordjes onder zijn arm. Het zal toch niet?! En jawel, ik herken het gezicht van een foto: Johan Elsenaar. Hij is druk bezig alles op te ruimen, Staatsbosbeheer moet natuurlijk tevreden gehouden worden. Ik heb hem vanochtend verteld dat ik bij zijn letter “Z” de foto’s ging maken. We schudden elkaar de hand en wisselen ervaringen uit. Nieuwsgierig naar het aantal letters, vraag ik de hoeveelste letter dit hier is. Johan legt uit dat de deelnemers op mijn punt al zo’n tien letters zouden moeten hebben, anders zou het woord raden met slechts vijf letters lastig worden.

De dag is voor hem, de deelnemers en mij goed verlopen. Hij vertelt dat de bordjes van de andere rit al verwijderd zijn en ik niemand meer van zijn groep hoef te verwachten. Wat een timing. Dan ga ik mijn eigen bordje ook opruimen en inpakken. Ik word nog uitgenodigd voor een drankje, maar vanwege de plannen, kan dat helaas niet. Een andere keer kom ik zeker langs. En zo vervolgen wij ieder onze weg weer. Hij wordt aan de andere kant van het pad opgewacht en ik loop het eerste gedeelte tot het verharde pad, voordat ik fietsend de rest van mijn weg kan afleggen. Op naar het vervolg van de dag. Uit eten en het ontwikkelen van de foto’s.

Foto’s Buitenrit Hynstewille 2018

De bijna 1200 foto’s van de Hynstewille buitenrit (samen met de deelnemers van de andere buitenrit die dag) zijn onder de grote foto of via de directe link te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel. Geniet nog even na van deze mooie dag, veel kijkplezier! 

 

buitenrit hynstewille 2018

 

 


 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.