Oorsprong Sint Maarten feest uitgelegd


Oorsprong Sint Maarten feest

Sint Maarten Mantel Trier

Wie is Sint Maarten en hoe is deze feestdag ontstaan? Voor deze legende gaan we terug naar het jaar 316. De Hongaarse Martinus van Tours (Sint Maarten) werd geboren als de zoon van een rijke koopman. Op 15-jarige leeftijd was hij soldaat in het Romeinse leger en besloot te strijden in Frankrijk.

Op een dag reed Maarten met een groepje soldaten naar een grote stad. Het was koud en mistig. Maarten had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen. Zo had hij het heerlijk warm. Ze hadden haast, want ze wilden voor donker binnen de stadsmuren zijn.

Toen ze bij de stadspoort aankwamen, stapte er plotseling een man op hem af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan. De arme, oude man vroeg om een kleine gift. Sint Maarten had helaas geen geld bij zich, maar wilde de man toch wat geven. Aangezien de man geen kleding droeg, sneed Sint Maarten een stuk van zijn mantel af.

Omdat hij als soldaat zonder mantel niet de poorten binnen zou komen en de helft van de mantel eigendom was van Rome, gaf hij de helft aan de oude man in kwestie. Zo kreeg de beste man toch iets en kon hij zich kleden tegen de kou.

Sint Maarten als Bisschop

Volgens de legende was deze bedelaar een verschijning van Jezus, of stond de bedelaar symbool voor Christus die Zelf zei: “Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed.” (Zie Matteüs 25:36). Diezelfde avond verscheen Jezus Christus in zijn droom met diezelfde halve cape. Hij bedankte hem voor zijn daad. Sint Maarten liet zich vervolgens dopen en werd monnik. Hij stichtte een klooster Ligugé bij Poitiers, het eerste klooster op Franse bodem.

Maarten werd door de bevolking van Tours gekozen tot bisschop. Als bisschop zette hij zich in voor de verdere verspreiding van het christendom.

Waarom gaan kinderen met lichtjes en lampionnen langs de deuren?

oorsprong sint maarten feestSint Maarten preekte en gaf de mis in een kerk in Duinkerke. Op een morgen was Sint Maarten er niet. Misschien was hij op pad om armen te helpen? De beste man bleek zoek. Dus besloten de bewoners van het oude dorpje het woeste, donkere duin in te gaan met lichtjes. Tijdens deze zoektocht riepen ze hem: “Sint Maarten! Sint Maarten!” Na lang zoeken, vonden ze Sint Maarten. Hij was verdwaald in de duinen, maar de bevolking vond hem gelukkig terug.

In 397 stierf Maarten aan koortsen. Hij was toen ongeveer tachtig jaar oud. Op 11 november werd de goede heer begraven. Om hem te eren, gaan kinderen de straat op en zingen zij met een lampion in de hand een vrolijk liedje bij de mensen. Om ze licht te brengen … vrolijk te maken. En tegenwoordig om natuurlijk zo wat lekkers (het liefst snoep) te krijgen.

Sint Maarten is beschermheilige van de stad Utrecht. Het wapen van die stad (een rood-wit schild) zou verwijzen naar de rode kleur van de mantel en de witte kleur van de onderrok van de heilige, die tevoorschijn kwam toen hij de helft van zijn mantel had afgestaan aan een bedelaar.

Zowel in de Pandhof grenzend aan de Utrechtse Domkerk als in de Bisschopshof naast de Domtoren zijn sculpturen te zien die het leven van Sint Maarten verbeelden. Sint Maarten is ook de beschermheilige van de stad Groningen, die dan ook vaak de “Martinistad” wordt genoemd.

Inspiratie nodig voor liedjes die gezongen kunnen worden? Luister naar dit verhaal over het avontuur van het biggetje Hap. Hap gaat Sint Maarten lopen, maar er is niemand thuis. Als hij zijn vrienden gevonden heeft, gaan ze langs de deuren en komen ze bij het huis van juffrouw Kikkerbil:

 

 

Bronnen:
Wikipedia Sint MaartenVrouw Sint MaartenKindergeloof Sint Maarten, Sint Maarten 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.