29-10-2016 | Autumn Desert Trail, Kale Duinen


visitekaartje voorkant
Dit weekend sta ik vanwege de Autumn Desert Trail ergens op de Kale Duinen te fotograferen.

Deze afbeelding is de voorkant van mijn visitekaartje dat ik uitdeel, zodat de gemaakte foto’s in ieder geval bekeken kunnen worden.

Ben je via het visitekaartje op deze website terecht gekomen, welkom. Ik hoop dat je een leuke tijd op paard hebt gehad in dit tijdelijk legale gebied. Staatsbosbeheer zal erg blij zijn met de routes die kriskras zijn genomen om de bodem lekker los te maken. De gemaakte foto’s zullen z.s.m. aan het volgende album toegevoegd worden: Oypo link naar Oypo

Voor de personen die niet bekend zijn met het gebied en dit speciale weekend, zal ik wat informatie geven.

 

Het begon allemaal in de Middeleeuwen…

In de Middeleeuwen verdwenen grote gedeeltes van bossen ten behoeve van akkers en heidevelden. De heidevelden werden vooral gebruikt als weidegronden voor schapen. De dieren werden elke ochtend naar de hei gedreven. Door het afplaggen (voor o.a. het bouwen van plaggenhutten) van de heidevelden en het rijden met karren werd de heide onherstelbaar beschadigd. Het gevolg was dat de laag dekzand eronder vrijkwam en de wind grip kreeg op het zand.

aekingerzand kale duinen

De Kale Duinen

De Kale Duinen, of chiquer, het Aekingerzand is een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen dat deel uitmaakt van het Drents-Friese Wold. Het Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland en is in 2000 door de minister aangewezen als Nationaal Park vanwege zijn unieke natuur. Het behoort zelfs tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. kale duinen zandvlakteIn dit unieke gebied dat bestaat uit beekdalen, vennen, bossen, heidevelden en stuifzanden, wordt gestreefd naar grotere verscheidenheid in planten en dieren.

De Kale Duinen ligt nabij Appelscha in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland. Dit stuifzandgebied is groot genoeg om de wind de kans te geven het zand ook echt te laten stuiven. Gebieden met stuifzand komen betrekkelijk weinig voor in Nederland.

Door bebossing verdween langzaamaan een karakteristiek landschap met tal van bijzondere dieren. Omdat het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan, heeft Staatsbosbeheer besloten tot het kappen van 200 ha bos.

Weer en wind hebben na het kappen weer vrij spel gekregen. Het gebied is door Staatsbosbeheer in enkele jaren geheel hersteld en heeft het zand weer de kans gekregen te stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden. De natuur wordt grotendeels met rust gelaten.

Toegang voor paarden

Normaal gesproken zijn in het Nationaal Park Drents-Friese Wold alleen de aangewezen ruiterpaden toegankelijk. Door eens per jaar tijdens dit (sport)evenement met de paarden over het stuifzand te draven of galopperen, wordt het zand goed los gemaakt en blijven de duinen stuiven.

kale duinen luchtballonHet is een spectaculaire en unieke tocht door het meest uitgestrekte stuifzandgebied van Nederland. Daarnaast wordt Staatsbosbeheer geholpen met het beheer van dit natuurgebied.

Al zal dat voor het merendeel die het weekend meedoet niet de belangrijkste reden zijn dit gebied met paard te betreden.

De Autumn Desert Trail trekt elk jaar veel bezoekers. Het is slechts één weekend in het jaar. Er kan alleen meegedaan worden via inschrijving. Vol is vol. Op de dagen zelf wordt elk uur een nieuwe groep toegelaten tot het gebied. De instructies zijn duidelijk, volg de paden dit keer juist niet en ga dwars door het gebied heen.

Gaaf voor deelnemer, toeschouwer en fotograaf  8)

 

Bronnen:
Staatsbosbeheer link naar Oypo, Nationaal Park Drents-Friese Wold link naar Oypo, Wikipedia link naar Oypo

 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.