16-07-2017 | Hynstewille Buitenrit


Verkeer paard KNHS Hynstewille buitenrit farcowsRijvereniging & Ponyclub Hynstewille organiseerde vandaag een paardrit: de Hynstewille Buitenrit door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Een gebied waar ik al vaker geweest ben, ook als fotograaf. De uitgezette route ging over ruiterpaden en was 16 km lang. Onderweg was er voor de deelnemers een rustpunt met een hapje en een drankje.

Vanwege diverse oversteekpunten had de organsiatie verkeershulpen ingezet die het verkeer begeleidde. Veel mensen houden geen rekening met de paarden of weten niet hoe ze hier mee om moeten gaan. 

Omdat er gestart kon worden tussen 9.30-10.30 uur en 13.30-14.30 uur, betekende het voor mij ook een pauze ter plekke. Voor mijzelf had ik bedacht dat het met muziek en de ereader, midden in de natuur goed vol te houden is.

Hynstewille Buitenrit ’s ochtends

De organisatie gaf mij door dat de eerste ruiters om half twaalf bij de spetterplas, ook bekend als spartelvijver, zouden zijn. Deze plas is niet te zien op Google Maps, maar ik ben er al een paar keer eerder geweest. Dit was echter de eerste keer dat ik hier paarden in het water zou fotograferen. Kwart over elf ben ik ter plaatse. De camera’s heb ik thuis gecontroleerd en het grootste gedeelte meteen ingesteld. Vanuit Assen ben ik een half uur onderweg naar de parkeerplaats van het Canadameer. De laatste tien minuten loop ik.

Buienradar gaf een wolkje met zon aan, maar de app stelt mij wederom teleur. Mijn tentje heb ik thuis gelaten en ik hoop dat ik daar geen spijt van krijg. Er is geen zon te bekennen, waardoor ik een paar laatste aanpassingen van de instellingen in de camera doe en de situatie bekijk. Aan de rand van het bos zie ik een bordje staan. Hier verlaten ze de plas om het restant van de route af te leggen. Met dit grauwe weer zullen de paarden niet opdrogen, maar het water is heerlijk voor wat verkoeling en bedenk alvast een paar mogelijke plekken om te staan.

Maar lang kan ik niet nadenken, want ik hoor wat stemmen. De eerste deelnemers komen uit het bos en rijden door het gras, helemaal gevuld met boterbloemen. Ik sta in het aflopende gedeelte richting water, dus ik kom bijna op ooghoogte met de gele bloemetjes, wat een mooi effect geeft als voorgrond. De eerste foto’s worden gemaakt.

Hynstewille-Buitenrit-Water-Boterbloem Hynstewille-Buitenrit-Pony-water Hynstewille-Buitenrit-Porttret  

 

Hynstewille Buitenrit, paarden en water

Waar het ene paard zo het water instapt, stappen anderen met geen mogelijkheid in de spetterplas. Ik loop dan ook niet te ver om de waterpartij heen, zodat ik die deelnemers ook op de foto kan zetten. Een paar lopen rustig langs de bosrand verder of vragen of ik ze wil fotograferen, ondanks dat ze niet door het water heen gaan. Op verzoek schiet ik een paar foto’s van twee vriendinnen die graag naast elkaar op de foto willen. Het verloopt eigenlijk allemaal heel soepel. Iedereen is vrolijk, houdt rekening met elkaar en geeft elkaar de ruimte om te kunnen doen wat ze willen doen. Hoe druk het ook is in het water.

 Hynstewille-Buitenrit-Galop Hynstewille-Buitenrit-portret-amazones Hynstewille-Buitenrit-wagen-water

Het water creëert wel een probleem. Een aantal peesbeschermers laat los. Deze blijven gelukkig drijven, maar hoe pak je ze, zonder zelf nat te worden? 

 

Hynstewille Buitenrit ’s middags

 Hynstewille-Buitenrit-peesbeschermers Hynstewille-Buitenrit-spartelvijver-spetterplas Hynstewille-Buitenrit-Hondjes

Foto’s Hynstewille Buitenrit

Voor de deelnemers: hou in de map op Oypo de tekst boven aan de pagina of mijn Facebookpagina in de gaten boven. Daar zullen updates geplaatst worden over de huidige status. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online plaatsen als korte impressie van de dag. Benieuwd naar alle gemaakte foto’s? Die kunnen bekeken worden via deze link naar Oypo. Wordt vervolgd!


 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *