Canon 17-40 F4 L USM | 02-07-2017


 

Canon 17-40

© Canon

Toch maar een Canon 17-40 kopen? Met de aanschaf van de Canon 5D II kwam de twijfel over een nieuwe groothoeklens.

Een groothoeklens op deze fullframe past ook op mijn 7D, een zogenaamde cropcamera. Ik ga op de 7D wel wat groothoek missen, maar ja. Dat wordt voordat ik op pad ga een goede keuze maken. In de collectie zit nog een Canon EF-s 10-22 mm F3.5-4.5 USM dus het ligt er maar net aan wat er door mij verwacht wordt.

De Canon EF 17-40 mm F4 L USM is de bekendste groothoeklens op de fullframe. Het ding gaat al jaren mee, heeft een mooi bereik en is niet duur. De prijs is voor de kwaliteit en de bouw tenminste sneller te overbruggen als vele andere objectieven in het L-segment; het betere glaswerk van Canon.

Er zijn ook andere lenzen beschikbaar, maar zijn deze geschikt voor mij?

 

 

Afwegingen groothoeklens

Voor mijzelf heb ik een wensenlijst gemaakt. Rap met scherpstellen, goede bouw, goed glas, minimaal 17 mm aan groothoek, geen hoofdprijs en het gebruik van mijn filters moet mogelijk zijn. Het liefste ook nog bestand tegen een regenbui. Zo veel eisen heb ik niet, dacht ik, zeg ik met een dikke knipoog. Het vergelijken kon beginnen.

De Canon 16-35 versies krijgen mijn eerste aandacht. Aardig aan de prijs en van de F2.8 zijn er alweer twee vervangers gemaakt. Dat geeft weinig vertrouwen. Op zoek naar andere Canon types, kom ik de 17-35 F2.8 tegen. Een oudje, maar qua resultaten te vergelijken met de 17-40 maar dan lichtsterker. Onderdelen zijn echter niet meer leverbaar, dus niet te repareren. De prijs is iets goedkoper, maar dan betaal ik toch liever wat meer.

Andere merken zijn er ook. Samyang? Goedkoop, maar handmatig scherpstellen. Sigma 12-24 met meer groothoek, alleen kunnen er geen filters gebruikt worden. De Tamron 17-35 mm f/2.8-4 lijkt mij niet stevig gebouwd. De Tokina 17-35 F4 heeft een filtermaat van 82 mm in plaats van mijn veelal 77 lenzen. Zo zijn er nog andere merken, maar daar past geen filtersysteem op. Genoeg keuze, maar niet voor mij. Keer op keer val ik terug op de Canon 17-40.

De Canon 17-40 F4 L USM

© Canon

Het objectief is niet direct nodig, dus ik kijk zo nu en dan op internet. Er staat al een tijdje een mooie uitvoering te koop, maar dat is net te ver weg. Misschien als ik er wat lager bied, dat ik met de verzendkosten erbij toch nog rond mijn bedrag uitkom dat ik in gedachten heb voor deze lens. Helaas, in een reactie laat hij de minimale prijs weten. Dat is al boven mijn budget, dus ik laat hem weten dat het dan niet doorgaat. Dan zoek ik het liever dichter in de buurt van Assen.

Hij snapt het, maar biedt gelijk wat anders aan. In het weekend van 1 juli staat hij op een camping te Uffelte, naast Havelte. Dat is al dichterbij, dus of dat een mogelijkheid is? Hetzelfde weekend dat ik in Havelte ben voor de Hunerit, is hij met camera in Uffelte? Komt hij dan voor hetzelfde als ik?!

Het blijkt te veel toeval. Nee, dat gaat hij niet fotograferen. Na mijn evenement heeft hij wel tijd voor mij, of de lens meegenomen moet worden zodat ik ‘m kan bekijken? Deze kans laat ik niet gaan, dus ik rij die middag naar de andere kant van het bos. Wij nemen op een zonnig terras van de camping plaats waar ik rustig de tijd krijg alles te bekijken. Ik probeer ‘m gelijk uit op de Canon 5D II.

Alles draait stil, soepel en snel. Ik heb echt iets zo goed als nieuw vast. Deze Canon 17-40 kost iets meer als ik begroot heb, maar zo’n mooi exemplaar is dat waard. Daarbij bespaar ik op de verzendkosten en heeft het bijna geen benzine gekost. Alsof het zo had moeten zijn.

Zonnekap

Thuis bekijk ik de zonnekap nog eens goed. Het is type EW-83E en volgens mij heb ik zoiets lopen zoeken. Omdat er zoveel types zijn, ben ik hier niet zeker van. Een blik op de zonnekap van de Canon EF-s 10-22 mm bevestigt mijn vermoeden: het is dezelfde. Zo ben ik op zoek naar een zonnekap, en zo heb ik er drie thuis liggen. Het kan soms inderdaad raar lopen!


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.