Molenruiters buitenrit op Ameland 2018


molenruiters buitenrit op ameland 2018Manege Molenruiters organiseerde ook dit jaar weer een buitenrit over het strand: Molenruiters buitenrit op Ameland 2018.

Vanuit Rijstal De Blinkert werd de rit gestart. Onder deskundig toezicht werden de kinderen verdeeld over verschillende groepen door de duinen het strand op geleid. Voor mij de schone taak om hen op het strand in galop te fotograferen.

De groepen vertrekken om het kwartier voor voldoende onderlinge ruimte. Dat geeft mij genoeg ruimte om wat te kunnen eten en drinken tussen het fotograferen door. De komende uren zit ik bij paal 8.

Benieuwd naar de foto’s? Die kunnen bekeken worden via onderstaand album of de rechtstreekse link naar Oypo:
Dag 1. Molenruiters buitenrit op Ameland 2018
Dag 2. Molenruiters buitenrit op Ameland 2018

 

Een compleet verslag in woord en beeld

Zondag 2 september verschijnt er een volle bus, speciaal gereserveerd voor Manege Molenruiters. De deuren gaan voor Rijstal De Blinkert open en meer dan 50 dolenthousiaste kinderen plus leiding vliegen de bus uit. Het feest kan beginnen. Elke groep kinderen heeft een kleur gekregen en de rijstal heeft per kleur een of twee begeleiders. Dat ligt aan de grootte van de groep kinderen. Zo worden de groepen voor de buitenrit ingedeeld en al snel zitten de eersten op hun paard voor vandaag.

molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018

Dat laatste zie ik niet meer gebeuren. Ik ben dan al op de fiets gesprongen om mijn plek langs de duinrand in te nemen en de camera in te stellen. Het is een zonnige dag, met weinig wolken in de lucht. Net als vorig jaar hebben ze het enorm getroffen met het weer. Dat maakt het voor mij ook leuker om te fotograferen. Voor alle zekerheid smeer ik mij in, straks zal ik met andere dingen bezig zijn. Als ik alles gecontroleerd heb, zie ik in de verte beweging uit de duinen komen.

Van tevoren is met mij besproken waar ik het beste kan gaan zitten om de galop te fotograferen. Het uitgekozen stukje strand is hard, dus erg prettig voor de paarden. De begeleider zet alle paarden in een rijtje. De looppas gaat over in draf, en na een laatste controle wordt het sein gegeven dat de galop wordt ingezet. Zo komt de groep in lijn aan mij voorbij. Ik zet iedereen op de foto en keer na de laatste groep tevreden terug naar Rijstal De Blinkert.

Manege Molenruiters buitenrit op Ameland 2018 dag 1 zit erop

Na een hapje en een drankje hoor ik alleen maar goede verhalen. Vele vrolijke gezichten buiten bevestigen hoe de dag is verlopen. In de buitenbak wordt er met pony aan de hand over een hindernis gesprongen. Aan de balk worden een paar manen voorzien van vlechtjes. Vanaf het bankje kijkt de leiding tevreden naar het tafereel.

molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018

Aan vrijwilligers geen gebrek als de paarden terug naar de weide gebracht moeten worden. In een keurige rij staan kinderen te wachten om het touw vast te kunnen pakken. Per paard twee kinderen. En zo worden alle paarden in een keer teruggebracht naar een groot stuk grasland. Dat hebben ze weer verdiend na een dag arbeid.

Tweede zondag strandrit Manege Molenruiters

Zondag 9 september verschijnt er een volle bus met de tweede groep. Omdat er op een locatie in het noordwestelijke gedeelte van de provincie Friesland de neurologische vorm van rhinopneunomie is vastgesteld, gaat het uitstappen nu anders. Iedereen is van tevoren gevraagd om schone kleren en schoenen/laarzen aan te trekken. Opgesteld in een rij worden voor alle zekerheid de handen en voeten direct even ontsmet.

De verspreiding virus gebeurt voornamelijk door direct contact tussen paarden, maar in principe kan het virus ook door de mens via kleren en handen worden overgedragen. Door goed te douchen, schone kleren en schone schoenen aan te trekken, kan deze vorm van overdracht worden uitgesloten. Bij een bedrijf dat voornamelijk draait op de verhuur van paarden, een logische preventieve maatregel. Gelukkig zijn de bezoekers allemaal paardenliefhebbers, dus iedereen werkt gewillig mee. Daarna mogen de eersten bijna op een paard voor hun strandrit.

molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018

De tweede dag is begonnen

Als ik weer op de fiets spring met mijn cameratas en overlevingspakket, is het prima weer. Wat een geluk hebben de Molenruiters. Dit wordt een mooie dag om te rijden en voor mij een prima dag op het strand te fotograferen.

En zo komt de ene groep na de andere weer langs. Iedereen krijgt voordat de galop begint te horen waar ik zit en dat werkt goed. Vele blije gezichten komen langs en dankzij het keurige rijtje dat ze aanhouden, kan ik de ruiters stuk voor stuk fotograferen. Het gaat net zo soepel als vorige week.

Halverwege neem ik wat te eten en drinken. Het is wachten op de volgende groepen. Als ook deze voorbij zijn gekomen, fiets ik terug naar de verhuur. Ook daar is alles goed gegaan met een hoop blije kinderen tot gevolg. De dag zit er bijna op. Na het gezamenlijk uitzwaaien kan voor mij het verwerken van de foto’s beginnen.

molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018 molenruiters buitenrit op ameland 2018

Foto’s Manege Molenruiters buitenrit op Ameland 2018

Benieuwd naar alle gemaakte foto’s? Die kunnen bekeken worden via deze link naar Oypo:
Dag 1. Molenruiters buitenrit op Ameland 2018
Dag 2. Molenruiters buitenrit op Ameland 2018

Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagramTwitter) plaatsen als korte impressie van de dag. Bedankt allemaal voor de glimlach naar de fotograaf  😀 


 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.