Najaarsrit Villa Nova 2019


Men- en Ruitervakanties Drents-Friese Wold organiseerde ook dit jaar weer een georganiseerde paardenrit over een vooraf uitgezette route: de Najaarsrit Villa Nova 2019 op zondag 3 november.

Vanuit hotel restaurant Villa Nova werd de rit gestart. In het Drents-Friese Wold was de route van bijna 25 km uitgezet. De plek waar ik normaal gesproken zit, lag buiten de route, dus er moest aan de hand van de routekaart een andere locatie gekozen worden.

Op verkenning voor de najaarsrit

Zaterdag lopen Evelien en ik vanuit het bezoekerscentrum met kaart het bos door. Evelien kent de omgeving, aangezien zij hier regelmatig op paard te vinden is. Aan de hand van Google Maps is er van tevoren een gebied gekozen, maar nu nog een mooie plek voor de foto’s. De dag zal voornamelijk grijs worden, dus alles in het bos valt af. Dat wordt te donker voor de tijd van het jaar. En zo lopen wij over een lang recht zandpad van de route. Er worden twee plekken geselecteerd, beide hebben we onze eigen voorkeur. ’s Ochtends zal aan de hand van het aanwezige licht door mij bekeken worden welke het gaat worden.

Najaarsrit Villa Nova 2019
4 span paarden op zandpad
Amazone te paard met grote glimlach
paard en wagen op zandpad

Een compleet verslag in woord en beeld

De start vanaf Villa Nova is om 11:00 en er worden ongeveer 70 combinaties verwacht. Zorgvlied is een mooie plek als start, vanuit hier loop je zo het natuurgebied in. Dit keer ga ik direct naar mijn fotoplek toe. Het is een aardige wandeling, ter plekke moet ik het een en ander uitpakken en instellen. Het blijft zo te zien gelukkig wel een droge, maar frisse dag. Prima weer voor de paarden en het droge weer is leuk voor de deelnemers.

Als ik bij de locatie kom die de voorkeur van Evelien had, zie ik een paar hoge bomen het zonlicht tegenhouden. De achtergrond van een eventuele foto zou hier prima zijn, maar ik ben bang dat er te veel licht richting zandpad geblokkeerd gaat worden. Ik loop verder, mijn trolley achter me aan trekkend. Een fiets is op dit pad geen optie, dus ik wissel het handvat af. Een gedeelte van het zandpad wordt getrokken door de rechter arm en dan overgenomen door de linker arm, etc.

Eenmaal op mijn plek aangekomen, zoek ik het iets hoger op. Het zandpad loopt hier omhoog en vanuit mijn locatie kijk ik zo de heuvel af. Ik kijk als het ware op het paard, zodat het hoofd niet voor de ruiter zit tijdens het fotograferen. Alles wordt klaargelegd en het wachten op de eerste deelnemer kan beginnen. Na verloop van tijd krijg ik het kou en ga om mijzelf warm te maken wat springen en rondlopen.

5 ruiters in groep
amazone te paard in roze jas
paard en wagen
wit paard met wagen

De eerste deelnemers

Als de eerste groep zichzelf aankondigt door het roepen van mijn naam, ben ik een paar meter van mijn camera verwijderd. Met twee komen ze in galop op mij af, maar gelukkig is het zandpad lang. Als ik de camera van mijn stoel grijp, sta ik klaar voor de eerste beelden. Daarna loopt het vlot door met de groepjes. Paard en wagen of alleen als ruiter op pad, een voor een komen ze voorbij. Voor de foto is het mooier als er onderlinge ruimte is, maar als er een grote groep menners aankomt, is dat ook wel weer een geweldig gezicht. Samen genietend van de rit, stappend door het gekleurde bos.

Zelfs de zon laat zich nog eventjes zien, waardoor bijna het hele pad verlicht wordt. Ik klik door en fotografeer iedereen. Als er op een gegeven moment twee dames voorbij komen met de mededeling dat zij de laatsten zijn, bedank ik ze vriendelijk. Top, dan hoef ik niet voor de zekerheid nog een half uur te wachten op wat beweging in de verte. De camera gaat uit en in de tas. Het zit er op, terug naar Assen. Na het controleren en bewerken van de foto’s kunnen ze z.s.m. online.

Video van de Najaarsrit

Tijdens het fotograferen heb ik de smartphone bovenop de camera gemonteerd en korte opnames van diverse deelnemers gemaakt. Deze opnames zijn gecombineerd tot deze korte video als impressie van het evenement:


Resultaat van de dag, foto’s

Het was voor mij als fotograaf weer een leuke dag om alles te mogen vastleggen. Ik heb er ruim 340 foto’s aan het evenement overgehouden. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag.

De foto’s van de Najaarsrit Villa Nova 2019 zijn hieronder te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Lees mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto. Geniet nog even na van deze dag, veel kijkplezier en tot een volgende keer.Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.