Voorjaarsrit Stal Vredenheim 2018 te Grolloo


Voorjaarsrit Stal Vredenheim 2018
Op zaterdag 2 juni is de Voorjaarsrit Stal Vredenheim 2018 gepland.

Een rit door het natuurgebied “Hart van Drenthe”, onderdeel van Nationaal Park Drentsche Aa. Er is keuze uit een korte route van bijna 18 km, en een lange route van ongeveer 25 km die te paard of op de wagen afgelegd wordt.

De start is vanaf Stal Vredenheim te Grolloo en gaat daarna naar 5.000 hectare aaneengesloten natuur met gevarieerde bossen, vennen, heidevelden, stuifzand en beken. Er wordt in tijdsblokken gestart van 30 minuten om zo de drukte op de route te beperken. Op de oversteekplaatsen staan mensen om te helpen voor het veilig oversteken. Onderweg is er één pauzeplaats waar een hapje en een drankje klaar staat.

Na overleg met Stal Vredenheim zijn er een aantal plekken voor de fotografen bedacht. In totaal houden ze rekening met drie fotografen. Net na de start en bij de pauzeplek staan de anderen. Ik had zelf de keuze uit twee plekken. Een daarvan is bij water waar eventueel doorheen gelopen kan worden. Dat wordt mijn plek. In die omgeving heb ik ruim 600 foto’s gemaakt van de gepasseerde deelnemers gemaakt.

Benieuwd naar de foto’s? Deze staan online en kunnen bekeken worden via Oypo

PicturePresent in plaats van Oypo?

Vanwege de nieuwe privacywet de AVG is er een samenwerkingsovereenkomst nodig. Oypo heeft deze aan alle gebruikers verzonden. Na het lezen kwam ik twee punten tegen waar ik het niet mee eens was. Een punt gaf aan dat ik als fotograaf verantwoordelijk bleef voor de verwerking van de persoonsgegevens. Iets wat vreemd is, aangezien ik geen adresgegevens krijg of kan inzien. Het traject van bestelling tot en met aflevering gaat compleet via hen.

Het volgende punt was dat bij opzegging van het account er kosten in rekening gebracht zouden worden voor de vernietiging van persoonsgegevens. Nogmaals, ik kom niet bij die gegevens, dus mij wordt iets in rekening gebracht wat ik niet kan voorkomen. Daarbij zou dit volgens de AVG sowieso kosteloos moeten gebeuren. Maar het grootste punt bij deze regel is: wat zijn die kosten? Het voelde alsof ik een blanco cheque zou ondertekenen. Ik heb geen juridische achtergrond, maar ik kreeg bij het meermaals doorlezen een naar gevoel om hiermee akkoord te gaan. Wat ik dus niet heb gedaan.

voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018

 

Nieuw account bij PicturePresent

Mijn mening heb ik aan Oypo gegeven en ik ontving een keurige reactie. Daaruit kreeg ik het gevoel dat wat er bedoeld was, niet goed overgebracht is in de overeenkomst. Of net allemaal te algemeen. Alsof een externe jurist een standaard document heeft gebruikt, zonder zich in te leven in het bedrijf of de verschillen heeft bekeken tussen een gratis of betaalde account. Maar ja, zonder toestemming, geen toegang meer tot mijn account. Wat ik dan wel weer een goede actie vindt.

De hele AVG is bedoeld ter bescherming van persoonsgegevens. Zonder overeenkomst is er geen onderlinge afspraak hoe om te gaan met deze gegevens. Mij de toegang ontnemen is een professioneel besluit dat ik wel kan waarderen. Het blijkt dat zij in ieder geval serieus met de situatie omgaan. Er werd mij verteld dat mijn bevindingen in de groep besproken zouden worden en daarna richting de jurist zouden gaan. Maar zij hadden geen idee over hoe lang de aanpassing nog zou duren. Maar ik had na het evenement een probleem, want hoe ga ik nu mijn foto’s aanbieden?

Gelukkig zijn er meerdere alternatieven en PicturePresent sprak mij het meeste aan. Dezelfde mogelijkheden en dezelfde afdrukcentrale, waardoor de kwaliteit hetzelfde blijft. De overeenkomst werd akkoord bevonden en de verkoop kon na het uploaden beginnen. Het heeft zo zijn voor- en nadelen ten opzichte van de concullega.

[edit]Al bleken de nadelen groter te zijn om er verder mee te gaan. in mijn ogen is het helemaal niet geschikt voor de grote evenementen. Dus zodra Oypo aan mij liet weten dat de verwerkersovereenkomst aangepast zou worden, heb ik de foto’s daar geüpload en de link in dit bericht aangepast.

 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018

 

Voorjaarsrit Stal Vredenheim 2018

De route dwars door het Grolloërveen is uitgezet met lichtgroene pijlen en laat je de mooiste plekjes van dit prachtige stukje natuur zien.  Voor Stal Vredenheim is deze voorjaarsrit de eerste georganiseerde rit. Zij zijn er druk mee bezig geweest en willen de deelnemers met een positieve ervaring terug naar huis laten gaan. De goodiebags die achter de bar liggen, zullen daar vast aan bijdragen. Het is 8:00 als ik binnen loop en mij als fotograaf meld. Om mij heen is er volop drukte, de laatste dingen worden voorbereid, iedereen wordt op en naar de juiste locatie gebracht, de vorige nacht is erg kort geweest voor sommigen hoor ik.

Langzamerhand komt de eerste starttijd van de Voorjaarsrit Stal Vredenheim 2018 in zicht en wordt de eerste fotograaf naar haar locatie gebracht. Daarna rijden de andere fotograaf en ik achter de trailer aan richting pauzeplek. Vanuit daar worden we gesplitst. Ik moet nog een stukje terug en kan de auto parkeren buiten de ruiterpaden. Samen met Wilma loop ik naar een kruising. Vanuit hier moet ik rechtsaf, richting het grote ven dat vanaf hier al duidelijk zichtbaar is. Volg de bordjes en het moet goedkomen. We wisselen 06-nummers uit en Wilma gaat terug naar de pauzeplek.

Met mijn trolley loop ik vanaf de kruising rechtsaf en al snel zie ik een fel groene pijl. Die is niet over het hoofd te zien. Het pad wordt steeds breder en loopt dan als een rechte lijn door het bos. Voor het ven moeten de ruiters rechts van het pad af. In galop is dit misschien niet direct te zien, dus ik besluit de ruiters midden op het pad op te wachten. Er hebben zich ook menners aangemeld, maar zij komen niet langs mij. Die nemen een iets andere route, dus het is voor de deelnemers goed op de benaming van de pijlen letten. Al heeft de organisatie ook gezorgd voor een kaart. De route is zelfs toegevoegd aan een app, mocht iemand dat makkelijker vinden als het ouderwetse kaartlezen. Aan alles is gedacht.

voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018

 

Een compleet verslag in woord en beeld

Ik maak mijzelf klaar en kom al snel tot de conclusie dat zitten geen goede mogelijkheid is. Hier zitten volop muggen en als enige aanwezige persoon met bloed in het lichaam, ben ik een aantrekkelijk doelwit. IJsberend wacht ik op de eerst deelnemers. Omdat ik na de pauzeplek zit, is het geduldig afwachten. Maar zodra de eerste in zicht is, loopt het rustig achter elkaar door. Voor de fotografen is het soms eventjes weer wachten, maar voor de deelnemers is er zo voldoende ruimte om elkaar niet in de weg te zitten. Er worden weer heel wat foto’s gemaakt. Vooral ook omdat de meesten in het water rond spetteren.

Ondanks de bewolking is het warm. De zon probeert er doorheen te komen, maar dit lukt haast niet. Er valt in het begin zelfs even wat regen. Voor de paarden is het een prima temperatuur en een verkoelend rondje door het water is heerlijk. Omdat dit mijn eerste kennismaking is met het gebied, weet ik niet hoe diep het is. Als een van de eersten zonder aarzeling het water inlopen, zie ik dat het meevalt. De bodem is modderig, maar het loopt niet stijl af. Pas halverwege komt het water bijna tot de buik van het paard. Iedereen houdt zich aan het advies niet in volle vaart door het water te gaan. Stevig doorstappen is geen enkel probleem.

Deelnemers

De ruiters vinden het allemaal hartstikke mooi. Zeker als het paard na enig aansporen het water instapt. Een of meerdere paarden die al in het water staan, maakt het makkelijker om er achteraan te gaan. Als een paard tot grote verbazing van de eigenaar naar de rest stapt, blijft ze poserend voor mij staan. Dit moet op de foto, want anders gelooft men het nooit! Zo gezegd, zo gedaan. Met een big smile stappen ze trots langs de kant heen en weer. En nu?

Aan de waterkant is geen groene pijl meer te zien. Een aantal deelnemers help ik weer op weg door ze terug te sturen en het pad rechts te vervolgen. Zo zijn zij weer op de route en vervolgen ze de weg naar Stal Vredenheim. Zo loop ik van het pad, naar het water en weer terug. Na verloop van tijd kan ik niet meer staan en moet ik even zitten. Gelukkig is het aantal muggen de laatste uren afgenomen. Dit heeft met het dalen van de vochtigheid en met mijzelf te maken. Er druppelen nog wat deelnemers langs. Als een bericht van Wilma zegt dat de laatste is geweest en zij begonnen zijn met het opruimen van de pauzeplaats, kan ik ook alles bijelkaar pakken.

voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018 voorjaarsrit stal vredenheim 2018

 

Het evenement zit erop

Voorzichtig loop ik over het ruiterpad terug. Ik wil niet uitglijden of ergens instappen. De auto wordt ingeladen en ik rij terug naar de stal. Met een drankje praten wij na, terwijl de laatste deelnemers op het terrein verschijnen, verderop een paard op de trailer wordt geladen en de vrijwilligers aan het opruimen zijn. De geluiden over de rit zijn allemaal positief. Misschien dat er een najaarsrit georganiseerd gaat worden. Of Wilma ons dan mag benaderen om die rit te fotograferen. Erg leuk, als het in de agenda past, kom ik zo weer langs. Na een dankwoord aan Wilma, rij ik terug naar huis. Zij gaan voor de vrijwilligers de barbecue aansteken, maar ik geloof niet dat het heel laat gaat worden. Aan mij de taak om alle foto’s te bewerken en online te plaatsen. Wat inmiddels gebeurd is.

Aan de ruiters, bedankt voor alle reacties tijdens de dag, plus de likes, tags en smilies online. Wie weet tot een volgende keer! De foto’s staan online en kunnen bekeken worden via Oypo

Facebookpagina van Stal Vredenheim
Evenement Voorjaarsrit Stal Vredenheim 2018 op Facebook
Facebookpagina van Farcows fotografie


 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.