25-03-2017 | Drents-Friese Wold Marathon


Drents-Friese Wold Marathon FarcowsNa een paar uur fotograferen, ben ik thuisgekomen met bijna 3.400 foto’s van de Drents-Friese Wold Marathon.

Het was een hele andere wedstrijd als de Kleine Moere Cross van vorige week. Er waren naast de marathon, ook nog drie andere afstanden uitgezet. Hier waren veel meer deelnemers. Met vier wedstrijden, alle vier een verschillende starttijd, elkaar slechts gedeeltelijk overlappend, is het de organisatie Diever Sportief en SV Friesland prima gelukt alles vloeiend te laten verlopen.

Online waren de routes beschikbaar en ik had voor mijzelf een aardige plek in het bos uitgekozen. De auto moest ik een eind terug parkeren. Bewaakt, dus dat was een goede plek. Mijn vouwfiets heeft mij verder gebracht. De camera stel ik na een paar tests geschoten te hebben in en met mijn nieuwe tas vlak naast mij, was het wachten op de eerste hardloper. Deze werd aangekondigd door de MTB-er die de groep “leidt” en gelijk de geplaatste pijlen controleert.

De laatste loper wordt gevolgd door een andere MTB-er en die vertelt mij dat het nog wel even kan duren voordat de volgende groep langs komt. De zon schijnt, mijn jas ligt over de tas, ik vind het niet erg. Tijd voor wat eten en drinken. Het geeft mij tevens tijd om alle instellingen van de camera en de back-up gelijk te zetten. Zo kom ik een cameradatum in 2012 tegen. Die mag zeker direct een update krijgen!

Als er plotseling vanuit mijn achterkant een hardloper passeert, is dat een teken dat de volgende groep komt vanuit de andere kant als ik verwachtte. Die eerste renner heb ik niet op de foto, maar de overige pak ik allemaal ruimschoots mee. De zon schijnt door de bomen op het pad met als resultaat dat er op sommige stukken schaduw aanwezig is. Een gezicht verlicht door de zon is mooier dan eentje in de schaduw. Maar aan de personen zelf de keuze wat ze mooier vinden, ik bied ze bijna allemaal aan.

Drents-Friese Wold Marathon

Tijdens de Drents-Friese Wold Marathon

“Hoi, goedemiddag, bedankt, respect dat je hier nog foto’s aan het maken bent”. Ik heb vele leuke reacties gehad. Het was voor mij een marathon-zit, maar dan denk ik: ik zit, heb wat kilo’s aan apparatuur in handen, maar jullie rennen al dan niet een marathon en komen lachend voor de camera langs. Respect van mijn kant.

Sommigen hebben een glimlach als een boer met kiespijn, anderen zijn oprecht blij. Een ander zwoegt de laatste kilometers door, niet van plan op te geven. Een vinger, duim, hand, zwaaiende mensen, een kort praatje. Of juist iets niet aandurven in de wetenschap dat het weleens online geplaatst kan worden. Ik heb zelfs een huppelende vrouw langs zien komen. Ik denk dat als ik zo’n blauwe gymmat had neergelegd, zij mij met een dubbele flikflak gepasseerd was. Zonder gekheid, ik heb met plezier langs het parcours van de Drents-Friese Wold Marathon gezeten.

Sommige renners kwamen lopend in plaats van rennend op mij af. Dan heb je dus 39km afgelegd en zit er eentje met camera 3km voor de finish midden in het bos om juist dat ene moment vast te leggen. Van een afstandje liet ik weten dat ik ze fotografeerde en of ze dit ene stukje wilde rennen. Zo kwamen ze alsnog hardlopend op de foto.

Drents-Friese Wold Marathon helpende hand

Op weg voor hulp

Ik heb de zon zien zakken

Op het einde werd het steeds spannender; de zon hing steeds lager aan de horizon en het eerst zo mooi verlichte pad, verdween steeds meer en meer in de schaduw. Ik heb mij steeds moeten verplaatsen en de timing om de renners letterlijk in het zonnetje vast te leggen kwam steeds nauwer. Toen ik op het punt stond de camera anders in te stellen, zag ik twee MTB-ers in geel hesje om de hoek komen. Was dit de laatste?

Die vraag stel ik aan een van de mannen. Ik had namelijk nog een stel verwacht. Een van de deelnemers aan de 10km is langs mij teruggelopen om iemand tegemoet te lopen en verder te helpen. Mij wordt verteld dat er net nog iemand is uitgevallen en dat er echt geen hardlopers meer te verwachten zijn. Dat vind ik jammer.

Waarom ik hier fotografeer

Nu is hij nieuwsgierig en krijg ik de vraag waarom ik juist op dit punt zit. Er zijn vele mooiere punten. Klopt, als ik het voor mijzelf deed, had ik als fotograaf bij de Kale Duinen plaatsgenomen. Qua reistijd vanuit Assen had dat niet uitgemaakt. Maar daar komen alleen de lopers van de marathon. Het stuk wat ik heb gekozen is het enige gedeelte wat gepasseerd wordt door alle deelnemers. De man kijkt mij aan en spreekt mij eerst tegen. Als hij vervolgens hardop de routes begint door te nemen, heeft hij al snel in de gaten dat dit pad voor de heen- en/of als de terugweg wordt gebruikt tijdens alle afstanden.

Bij vele evenementen heb ik gezien dat er foto’s gemaakt zijn van deelnemers op diverse plekken van een parcours. Van start tot prijsuitreiking. Een mooi kloppend verhaal om te kunnen laten zien in hun portfolio. Het enige nadeel is dat dit nooit bereikt kan worden met het fotograferen van alle deelnemers. Is voor iedereen de prestatie als eerste te eindigen het doel? Is de top tien alleen belangrijk? Of is de finish bereiken al voldoende?

Voor mij is het de laatste optie. Ik wil dus iedereen op de foto hebben, want allemaal hebben ze een eigen prestatie behaald. Wat is dan mooier die emotie onderweg vast te kunnen leggen? Als ik in een van de twee bestellingen die vandaag is gedaan een hardloper zie, die ondanks de afgelegde afstand van 39km met een grote glimlach mij tegemoet komt, verbaasd was dat ik er zo lang had gezeten en mij daarvoor oprecht bedankte, is dat een beloning op zich.

Hardloper Drents-Friese Wold Marathon Hardlopers Drents-Friese Wold Marathon Drents-Friese Wold Marathon Hardloper Hardloopster Drents-Friese Wold Marathon

Foto’s Drents-Friese Wold Marathon online

Benieuwd naar de foto’s van (bijna) alle deelnemers aan de Drents-Friese Wold Marathon, gefotografeerd langs het parcours zo’n 5km vanaf start en 3km tot de finish?

Ik heb als aanwezige fotograaf heel veel foto’s aan de dag overgehouden, die verdeeld zijn over 4 mappen. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag. De foto’s van de Drents-Friese Wold Marathon 2017 zijn hieronder of via de directe link te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel. Geniet nog even na van deze mooie dag, veel kijkplezier en tot een volgende keer.Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.