Herfstritplus 2019 te Koekangerveld


De Herfstritplus 2019 is een recreatieve rit te paard met twaalf oefeningen uit de Basic Trec die vrijblijvend afgelegd mogen worden. De 18 kilometer lange rit gaat door bos en heide over onverharde (ruiter)paden te Koekangerveld. Iedere deelnemer krijgt bij de start een routekaart, maar doordat er ook pijlen langs de af te leggen route staan, zal deze weinig nodig zijn. Er kan deze 20 oktober gestart worden als solorijder, in equipe of als groep. En ik? Ik sta ze met camera weer op te wachten.

hindernis voor paarden lage sprong
paard stappend over hindernis
wit paard springend over hindernis
Blije amazone na passeren hindernis

Een verslag in woord en beeld

Op een mistige 20 oktober rij ik van Assen naar Koekangerveld. De zon komt er net doorheen en dat geeft kijkend over de weilanden een mooi beeld. Ik zou er bijna voor stoppen. Het is rond half tien als ik Jos ontmoet. De man van de organisatie en die mij uitgenodigd heeft om zijn evenement te fotograferen. Ik hoefde van tevoren geen plek langs de route te selecteren, Jos had al een hindernis op het oog voor mij.

Omdat deze hindernis bijna op het einde ligt, is er de mogelijkheid om eerst in het begin foto’s te maken. Maar eerst word ik door zijn zoon naar hindernis negen geleid. Het pad is hard, dus met de auto te bereiken. Ik krijg ter plekke te horen waar de deelnemers vandaan komen. Daarna rijden we naar de andere locatie waar ik alleen achterblijf.

Hier komen de ruiters tussen de bomen vandaan, uit een donker pad dat langs een grote vijver loopt. Erg mooi, maar vanwege het gebrek aan licht lastig te fotograferen. De tijd hou ik in de gaten, want de inschatting is dat de paarden ongeveer een uur onderweg zijn om “mijn” hindernis te bereiken. Om de tien minuten mag een volgend groepje vertrekken, dus er worden hier niet veel foto’s gemaakt. Afgesproken is dat ik iedereen op de foto zet. Het zal met 70 deelnemers een lange dag worden.

wit paard springend over hindernis
twee stilstaande paarden met ruiter geposeerd
bont paard springend over hindernis
drie ruiters op ruiterpad vanaf de achterkant

Hindernis 9

Binnen het uur ben ik weer op weg. De eerste ruiters die langs mij kwamen vertelden dat zij het tweede groepje waren. Altijd mooi als er mensen met je meedenken! De auto parkeer ik vlakbij het hek, achter een paar grote bomen met struiken er voor. Zo staat het niet in het zicht op de achtergrond van mijn foto’s. Het hek zet ik helemaal open. Normaal mag men hier te paard niet in, maar vandaag wel. Of ik alleen de schapen in de gaten wil houden, want die moeten in het huidige stuk blijven. De organisatie heeft ze nog niet in de buurt zien lopen, maar in het geval het mis dreigt te gaan, kan ik het nummer bellen dat op de routekaart staat. Die heb ik gelukkig niet nodig gehad.

Hindernis 9 is een haag, van nog geen 30 cm hoog. Het is geen verplichting hierover te springen. Er is dan ook voldoende ruimte om de hindernis heen gelaten. Al snel merk ik dat het geen overbodige luxe is, want er komen veel wandelaars langs. Die zich regelmatig hardop afvragen wat de bedoeling is van deze hindernis vergezeld door mij en twee camera’s om mijn nek. Na een korte uitleg over de Herfstritplus 2019 blijven sommige kijken hoe de paarden over de hindernis heen vliegen.

Spectaculaire sprongen

Waar het ene paard de hindernis neemt alsof er een sprong van een dikke meter nodig is, is de ander weer aarzelend als er wordt gevraagd been voor been er over te stappen. Diverse deelnemers laten hun paard er eerst naar toe lopen, de boel verkennen om vervolgens met een aanloopje er alsnog overheen te springen. De hoge sprongen leveren in ieder geval spectaculaire foto’s op. Een paar keer zie ik het paard net voor de hindernis alsnog een noodstop maken. Iedereen blijft gelukkig zitten, waar ik mijzelf in gedachten al gelanceerd zag worden op zo’n moment.

De rest van de dag laat de zon zich niet zien. Het blijft een wat grijze dag, de instellingen zijn erop aangepast. Dankzij het open veld worden de foto’s niet donker. wat dat betreft ben ik erg blij met de keuze van de organisatie om mij hier neer te zetten. De deelnemers zijn soms erg benieuwd naar de foto van de zojuist gemaakte sprong. Op het scherm laat ik het resultaat zien, iets wat niet vaak voorkomt. Dankzij de 10 minuten die tussen elke groep zit, is er tijd om dit te kunnen doen. Enthousiast over het getoonde resultaat vervolgen ze hun weg, vragen om een portretfoto of draaien om voor nog een sprong. De sfeer zit er goed in.

Als ik mij aan het einde weer meld bij de organisatie, zijn de meeste vertrokken met een goodiebag, met hierin onder andere mijn kaartje. Na een wederzijds bedankje zit ons werk er nog niet op. Zij zijn zaterdag en zondag nog bezig met het opruimen, terwijl ik aan de slag ga met het bewerken van alle foto’s. En het filmpje.

Film van de Herfstritplus 2019

Tijdens het fotograferen heb ik de smartphone bovenop de camera gemonteerd en korte opnames van een aantal deelnemers gemaakt. Deze opnames zijn gecombineerd tot dit korte filmpje als impressie van het evenement:


Resultaat van de dag, foto’s

Het was voor mij als fotograaf een erg spectaculaire dag om alles te mogen vastleggen. Ik heb er ruim 500 foto’s aan het evenement overgehouden. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag. Ik heb veel enthousiaste gezichten gezien. Bedankt voor de vele duimpjes e.d.

De foto’s van de Herfstritplus 2019 zijn hieronder te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Lees mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto. Geniet nog even na van deze dag, veel kijkplezier en tot een volgende keer.Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.