26-08-2016 | Stoelendans


StoelendansDe eerste categorie, meer dan 20 deelnemers betreden het veld.

Veel zonder zadel op de pony, de traditie wordt al vele jaren in stand gehouden.

Rondjes rijdend langs de krukjes. Niet in stap, dat is te langzaam, maar in draf. Een enkeling komt met een ruime cirkel om het deelnemersveld heen in galop langs.

Het publiek ziet de gespannen gezichten en iedereen wacht op het moment van stilte.

In het midden zit de muziekvereniging Forza Musica die willekeurig stopt met muziek maken. Dit kan zelfs vijf seconden na het aflopen van de vorige ronde zijn.

Na het stilvallen van de muziek is het een kwestie van zo snel mogelijk plaatsnemen op een kruk. Zoals bekend in een stoelendans, is er steeds één kruk te weinig, zodat er telkens een deelnemer het veld mag verlaten. Een spannende wedstrijd voor mens en dier. Vooral dat laatste kan voor onverwachte wendingen zorgen.

Geen zadel betekent immers minder grip. Een plotselinge beweging kan resulteren in een valpartij. Daarnaast gebeurt er veel rondom de te lopen baan en als het beter voor het dier is, kan de persoon ervoor kiezen het veld te verlaten. Eenmaal dicht bij een kruk, wordt er vaak al rijdend van de pony gesprongen om zo snel mogelijk te kunnen zitten. Stopt de pony snel genoeg of schrikt ie niet van het andere koppel dat dezelfde kruk wilde hebben? Zo’n simpel spelletje is het niet met 700 kilo aan de hand en het toegestroomde publiek kijkt met bewondering toe.

StoelendanssDe laatste rondes wordt de persoon die aangeeft wanneer de muziek moet stoppen, geblinddoekt. Het eiland is klein, iedereen kent iedereen en het moet er eerlijk aan toe gaan. De krukken staan aan een zijde, de cirkel is niet kleiner geworden, dus wanneer iemand net aan de andere kant rijdt, heeft deze de minste kans op een plek.

Tenzij een andere pony niet snel genoeg een bocht van 180 graden maakt en daardoor net niet in de prijzen valt. Spannend tot het laatste moment.

Rijstal De Blinkert valt goed in de prijzen. Evelien komt hier al jaren om te rijden, heeft vroeger ook aan de stoelendans meegedaan, maar is nu in de fanclub aanwezig. Onder luid gejuich worden de eerste en tweede prijs gevierd.

Als de top drie de prijzen in ontvangst genomen en de ereronde gereden hebben, komt de volgende categorie: de paarden. Het zijn dezelfde spelregels, weer meer dan 20 deelnemers en ook niet elk paard is vertrouwd met deze vreemde omgeving.

De zon staat lager aan de horizon, maar de sfeer zit er nog goed in. Ronde na ronde wordt er een kruk verwijderd, tot er nog drie staan. Op het veld rijden er drie van De Blinkert met nog iemand. Plaats 1, 2 en 3 zou een mooie afsluiter zijn, zeker geen unicum.

Maar met een 1e en 3e plaats tijdens de ereronde kan de avond ook prima afgesloten worden  😀


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.