31-08-2016 | Sterretjes zien


Sterren_4889En dan zit ik in het Waddengebied.

Nadat het bezoek terug naar huis gaat, zie ik boven mij een heldere hemel.
Daar moet ik toch eens een keer wat mee doen…

Op internet zijn er diverse documenten te vinden en via een Facebookgroep lees ik een tweetal bestanden door, installeer ik de app Star Chart en raadpleeg tevens Sky Map.

Evelien ligt inmiddels op bed als ik besluit een poging te wagen.

De fototas wordt gepakt en op mijn camera draai ik alvast de groothoeklens, zodat dit niet meer in het donker hoeft te gebeuren. Stilletjes open ik de kastdeur in de donkere slaapkamer en pak een spijkerbroek en de bovenste dikke trui eruit. Eenmaal terug in het licht van de woonkamer, zie ik dat ik een knalroze trui van Evelien heb gepakt. Een geluk dat niemand dat kan zien straks, dus ik ga niet nog een keer de slaapkamer in.

Ik stuur voor vertrek nog een bericht naar haar smartphone dat ik nog even sterren ga fotograferen en midden in de nacht (het is bijna 02:00) ga ik op pad en plaats mijn statief op een donker stuk in de duinen.

De camera wordt naar boven gericht en ik ga op zoek naar zo’n arm die ik in diverse foto’s terug zie komen, maar ik heb geen idee waar ik op moet richten. Na een aantal proefshots in de hoop ‘m toch op de foto tegen te komen, heb ik op één punt gegokt en een serie foto’s gemaakt. 

De uitgezochte plek is prima. Rechts is wat lichtvervuiling te zien, de voorgrond wordt alleen door een lantaarnpaal die een stuk verderop staat, opgelicht. Tijdens het fotograferen ga ik tussen de paal en de camera staan om het licht te blokkeren, maar aan het licht van de vuurtoren is niet te ontsnappen. Mijn smartphone is de zaklamp voor de momenten dat ik licht nodig heb, wat direct menig vliegend insect aantrekt.

© ESO / A. Fitzsimmons

© ESO / A. Fitzsimmons

Zo sta je daar dan, stil, verlaten.
Je gaat steeds meer zien, maar ook horen.

Hoe doen anderen dit? Zijn er momenten dat de ze zich niet veilig hebben gevoeld? Je hebt toch wat aan waarde bij je met niemand anders in de buurt. Moet je dit wel alleen doen of nemen ze wat mee ter bescherming? Of is het een stuk gewenning? Ik zal het eens in de Facebookgroep gooien.

Volgens de kenners dienen er ook wat “blacks” genomen te worden. Het voelt een beetje vreemd om foto’s te maken met de lensdop erop, maar dit moet vervuiling (ruis e.d.) tegengaan. De software herkent namelijk de ruis in deze foto’s en filtert dit uit de rest voor een beter eindresultaat als alle bestanden in het programma gecombineerd worden.

Omdat ik geen goed beeldscherm op de laptop heb, ga ik er pas thuis mee aan de slag.

Dit krijgt een vervolg  ➡

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.