22-03-2017 | Op zoek naar een schoudertas


Schoudertas Lowepro Stealth Reporter D550 AW

© http://www.degreef-partner.nl

Nu ik meer op pad ben, ga ik steeds meer nadenken over een schoudertas.

Mijn Lowepro Mini Trekker vind ik niet handig voor evenementen. Tijdens een evenement blijf ik vaak een paar uur op dezelfde plek. Rekening houden met lange wandelingen -wat met een rugzak ideaal is- hoef ik dus niet.

Daarnaast is de indeling van mijn rugzak niet handig. Alles wat nodig is, kan erin vervoerd worden; de body met telelens past, maar m’n tweede body zit zonder lens in de tas. Die moet ik eerst in de open lucht erop draaien.

Op locatie rits ik alles open en blijft het open en bloot liggen. Ik kan ‘m dichtklappen, maar zelfs bij een kleine regenbui is het niet voldoende om vocht buiten te houden. Dan zou ik ‘m dicht moeten ritsen. De apparatuur aan de binnenkant.Het eten en het kleine spul gaat in de flap aan de buitenkant. Mocht ik daarbij willen, ligt ie net verkeerd.

Even snel de flap opzij gooien wil ik niet, want er zit spul in waar ik zuinig op ben.
De boel snel verplaatsen kan niet, want de tas is de stabiliteit verloren zodra deze is opengeritst. Een ander punt is dat de rugtas met de rugzijde en de schouderbanden op de grond ligt. Deze zijde komt bij vertrek op mijn rug en met vochtige omstandigheden kan dat goed vuil worden. Een schoudertas gaat dit allemaal tegen.

Mijn eisen voor de schoudertas

  • Ruimte voor twee body’s met lens
  • Ruimte voor extra lenzen
  • Een laptopvak zou handig zijn
  • Niet TE groot, het liefst langwerpig i.p.v. vierkant
  • Stevig, moet tegen een regenbui kunnen
  • Ruimte voor kleine accessoires
  • Geen hoofdprijs 
Schoudertas Lowepro Stealth Reporter D500 AW

© http://www.degreef-partner.nl

Domke, Think Tank, Billingham, Lowepro, Tenba, Case Logic, Vanguard, Tamrac, Crumpler, Manfrotto, F-Stop, Thule en nog een paar merken worden erbij gepakt en elke schoudertas wordt met elkaar vergeleken. Te klein, te duur, te groot, een groot gedeelte kan zo weggestreept worden. Aangezien ik al bekend ben met Lowepro en de kwaliteit ken, blijf ik daar steeds terugkomen. De nieuwe Magnum serie vind ik echter lelijk. Al is over de 650 AW wel goed nagedacht. Hier zit in de bovenkant ruimte voor een soort zonnescherm verwerkt zodat de laptop op locatie gebruikt kan worden. In mijn geval niet nodig en daarbij is het een enorme schoudertas.

Het vervangend type van de Magnum was de Stealth Reporter. Die vind ik er beter uitzien. Al lijkt het wel wat massief. Gelukkig zijn er verschillende maten. De twijfel ontstaat tussen de D400 of de D550 versie. Vanwege de hoogte van de D400 twijfel ik of de telelens met body zo in de tas past. Als ik zie dat de D550 een laptopvak heeft, is de keuze gemaakt. Zo’n apart vak vind ik handig voor het meenemen van boterhammen, mueslirepen of andere etenswaar. Zo blijft de rest schoon van eventuele kruimels.

Lowepro Stealth Reporter D550 AW Schoudertas

De grootste fototas in de serie die in Nederland leverbaar is. Ontwikkeld voor de veeleisende reportagefotografen. Volop ruimte voor twee body’s, vijf tot zes objectieven, flitser, accessoires, geheugenkaartjes en een laptop of tablet. Voldoende bescherming dankzij het gebruikte materiaal. De camera-insert kan in zijn geheel eruit gehaald worden, zodat de tas ook ergens anders voor kan gebruiken. Snelle toegang tot de camera e.d. door de ritssluiting aan de bovenzijde, zodat niet de gehele cameratas geopend hoeft te worden. De ritssluitingen zijn waterdicht. All Weather regenhoes is ingebouwd.

Schoudertas Lowepro Stealth Reporter D500 AW

© http://www.degreef-partner.nl

Daarnaast zijn er volop andere vakken voor accessoires. Met de losse accessoirebuidel kunnen kabels, accu’s en ander kleine spul makkelijk opgeborgen worden. Een tweede accessoirebuidel is geschikt voor twaalf geheugenkaartjes. De cameratas is dankzij de SlipLock-lussen aan de buitenkant heel simpel uit te breiden met Lens Cases. Een soort kleine tasjes die met klittenband aan een lus vastgemaakt kan worden. De tas kan op een trolley vervoerd worden en de schouderriem is zacht gevoerd en verdeelt het gewicht. Nu alleen nog eentje op de kop tikken.

Aankoop op de tweedehandsmarkt

Diverse websites worden in de gaten gehouden. Ik heb de schoudertas niet direct nodig, maar als er eentje voorbij komt, ben ik erbij. Er staan wel een een aantal op bijvoorbeeld Marktplaats, maar eentje is niet compleet, de ander reageert niet op mijn bod, weer een ander vraagt de hoofdprijs en is te ver om het ding eerst te komen bekijken. Als er dan eentje aangeboden wordt in Groningen, ben ik er rap bij. De onderhandeling is begonnen en wij komen al snel uit de prijs. Zeker als ik hoor dat alles compleet is en de tas is gebruikt voor opslag.

Eenmaal ter plekke is te zien dat de Lowepro er haast als nieuw uitziet. Na een prettig gesprek met de verkoper overhandig ik het geld en rij tevreden terug naar Assen. De tas zal het komend weekend tijdens de Drents-Friese Wold Marathon direct gebruikt worden!

[Edit] Na gebruik kan ik vertellen dat de schoudertas prima voldoet. Alles past er zo in. De tas is in verhouding met mijn lichaam wat groot, maar het is veel praktischer in gebruik. De bovenzijde valt over de zijkanten heen, dus gelijk beschermt tegen alles wat naar beneden komt. Snel toegankelijk en direct overzicht op alles wat erin zit.


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.