10 domme vragen over fotografie


10 domme vragen over fotografie
Op internet (waaronder Facebook) ben ik aangesloten bij diverse fora over fotografie.

Iedereen kan daar zelfgemaakte foto’s laten zien en vragen om feedback.

Maar men kan ook vragen stellen over de apparatuur, veelal spiegelreflex. Soms is het even vragen naar wat er precies bedoeld wordt of te vragen wat handelingen / instellingen na te kijken. Met de aanwezige kennis onder alle leden, is er heel vaak snel een antwoord. Dan is het wachten op een antwoord, maar het is mooi een positieve reactie te zien voor de aangedragen oplossing.

Daarentegen zijn er ook regelmatig vragen die de tijd niet waard zijn. Die ik na het lezen verder compleet negeer, omdat ze te snel zijn gesteld. Zonder enige moeite gedaan te hebben, er niet over nagedacht te hebben. Die scroll ik direct verder met een hoop gedachtes in mijn hoofd die ik niet als reactie kan plaatsen.

Hieronder 10 voorbeelden van domme vragen over fotografie:

-Enig idee wanneer [vul nieuwste type camera in] gaat uitkomen?
Kijk, als het nog niet op internet staat, betekent dat de datum nog geheim is. Op welke manier zouden wij dit wel kunnen weten?

-Heeft iemand een idee waarom mijn camera niet meer in en uit wil zoomen?
Omdat je camera dat niet kan. De lens doet dat. Begin maar eerst eens te vertellen welke camera en lens je hebt, wat je allemaal gedaan en geprobeerd hebt, vanuit daar kan iemand je misschien verder helpen.

-Goedenavond, ik ben van plan een nieuwe lens aan te schaffen: de canon 18-135 mm STM. Iemand hier ervaringen mee?
Nee. Volgende vraag.
Ow, dat was geen goed antwoord. Dan zal ik ja roepen, dat is ook een prima antwoord op de vraag.
Oh, kom je daar ook niet verder mee? Goh. Wat wil je dan precies weten?!

-Wie heeft er ervaring met deze lens: Tokina 100mm f/2.8 Macro?
-Heeft er iemand ervaring met de Canon EF-S 15-85mm F3.5-5.6 IS USM?
Informatie mensen. Denk na. Alsjeblieft zeg.

Dit soort vragen komt regelmatig langs en zijn lastig te antwoorden. Zo lastig dat ze meestal niet alleen door mij genegeerd worden om diverse redenen.

  • Reviews over de lens zijn volop op internet te vinden. Google kan je hierbij prima helpen.
  • De vraag zelf is niet goed en/of compleet. Wat wil je bereiken met iemand die de lens aanprijst of afkraakt? Misschien kwam de lens niet tot zijn recht bij hetgeen wat die persoon fotografeert. Of wordt ie ingezet voor hele andere doeleinden. Waar wil jij ‘m voor gebruiken?

 

Door het geven van meer informatie, kan een grotere groep hulp bieden door vergelijkbare ervaringen te delen. Geef in-for-ma-tie.


-Wat is het verschil tussen de Canon 70D en 80D?
Haast niemand kan uit eigen ervaring beide camera’s met elkaar vergelijken. Men neme internet en zoeke op verschil c.q. vergelijking van beide types… Mochten er daarna nog gerichte vragen zijn, stel die in plaats van lekker lui het anderen uit te laten zoeken. Een betere vraag zou zijn om naar een specifiek verschil te vragen en of dat een resultaat heeft in hetgeen wat jij fotografeert.

-Kan iemand mij voorbeeldfoto’s laten zien gemaakt met de lens Sigma 18-200?
Want die gaan er na het al dan niet bewerken in Photoshop of Lightroom hetzelfde uitzien als wanneer jij ze maakt. Zijn deze gemaakt met dezelfde camera die jij hebt? Iets over vergelijking, appels en peren. Zoek een review op ofzo.

-Wat is de lengte van de Tamron 28-75 F2.8 aangezien hij wel in mijn rugtas moet passen?
WTD. Meen je dit nu echt? Te lui om een zoekmachine te raadplegen? NEXT !!

-Iemand die een prime lens van Nikon kan aanraden die een mooi bokeh geeft?
Een aantal zelfs. Zal ik gelijk de duurste aan je doorgeven?
Vertel!! Waar wil je ‘m voor gaan gebruiken en wat is het budget?!

-Wat betekent ERR99 op mijn Canon 650D?
Zoek. Ma. Chine. En/Of. Hand. Lei. Ding.

-Een foto plaatsen van een rietstengel tegen de zon in en dan vragen: “wat deed ik fout?
Wat was de bedoeling dan, moet iedereen dat maar ruiken?

-Ik denk erover om voor mijn Nikon D3100 de Samyang 8mm fisheye lens aan te schaffen. Denken jullie dat ik hiermee goede foto’s kan maken van een DJ tijdens zijn optreden achter de knoppen?
Tja, ik ken je verder niet. Maar het is heel goed mogelijk.

-Er is nu een Manfrotto LED-flitser in de aanbieding, is dat wat?
Wat dacht je ervan te vertellen om welke flitser het precies gaat?!

Kan ik het 10 domme vragen over fotografie noemen?

Eigenlijk zijn het gewoon erg slecht gestelde vragen. Mijn oproep is dan ook om eens goed na te denken over wat je precies wil weten. De vraag kan door een iets andere vraagstelling veel meer reacties en dus antwoorden opleveren. Druk niet meteen op verzenden. Lees de vraag rustig door en bedenk of iemand anders genoeg informatie heeft om de vraag te kunnen beantwoorden.

In het begin heb ik eerst de handleiding gelezen, veel opgezocht, filmpjes bekeken, uitleg over de gemaakte foto in mij opgenomen en daarna van alles uitgeprobeerd. Nu nog doe ik het allemaal. Bij het nogmaals lezen van de handleiding na de camera een half jaar goed gebruikt te hebben, kom ik toch weer nieuwe dingen tegen. Er wordt steeds meer techniek in dat zwarte kastje gedrukt en met een net andere instelling kan dit mij weer helpen.

Het vragen naar instellingen voor het maken van foto’s in een kroeg, tijdens een dansfeest of tijdens een indoor paardenevenement komt ook steeds langs. Elke situatie is anders.  Licht, afstand, snelheid en de apparatuur spelen allemaal een rol op dat moment. Elk moment is uniek. Er zijn geen vaste getallen die gebruikt kunnen worden. Het is digitaal. Schiet, maak een paar proefshots en leer ervan.

Heb je zelf een of meer voorbeelden van slechte vragen, vul de lijst via een reactie aan  🙄 

 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.