01-07-2010 | Marktplaats praktijken


MarktplaatsOp Marktplaats heerst een beetje een vreemde cultuur.

Daarbij doel ik niet op de “Nigerianen” die de boel proberen te belazeren, maar de algemene manier waarop mensen hun afspraken niet nakomen via een online aankoop.

Dit hoeft niet perse op Marktplaats te zijn, maar over het algemeen is deze site wel het toonbeeld hiervoor. Een aantal voorbeelden:

Intern geheugen:
Voor de laptop ging ik op zoek naar extra geheugen. Eentje vroeg €25,- voor twee 1GB SoDimm reepjes. Een ander €20,- dus de een verteld dat ik met de ander in zee ging. Zelfs na een herinnering kreeg ik geen contact meer met de verkoper en niet veel later was de advertentie verdwenen.

Eigen artikelen:
Op onze eigen advertenties komen ook de nodige reacties binnen. Soms met een belachelijk laag bod, andere met een prima prijs. Maar ook hier wordt er zelfs na een herinnering niet gereageerd. Marktplaats is dan geen veilingsite zoals eBay, zodat niemand aan een bod vastzit, maar het is een kleine moeite, maar het fatsoen lijkt verdwenen.

Andere site:
Buiten Marktplaats zag ik een andere advertentie: een boek over fotobewerking ruilen tegen geld of een UV filter. De koper had ik in mijn MSN staan, dus daar een offline bericht achtergelaten.

Al snel kreeg ik een email terug en na de nodige berichten over en weer kreeg ik te horen dat de ruil plaats kon vinden en hij mijn gegevens nodig had.

Nadat ik deze doorgegeven had, krijg ik te horen dat hij ondertussen nog meerdere geïnteresseerden heeft en in plaats voor het filter, voor het geld kiest.

Na betaling geen post:
Een andere hachelijke situatie is als er na betaling niks bezorgd en op berichten niet gereageerd wordt. Gelukkig was ik in het bezit van een mobiel nummer en is de kerel op diverse sites te vinden, zodat ik vertrouwen in de goede afloop blijf houden, maar je hebt weinig kans op het terug krijgen van je geld.

Na de overname van eBay is Marktplaats wel een stuk professioneler geworden en staat er in geval van problemen een kundig team achter je. Zo overhandigen zij als ik eenmaal aangifte bij de politie heb gedaan de nodige persoonlijke informatie over de verkoper. Nu weet ik dat de verkoper zelf wat probleempjes heeft, dus voordat ik stappen ga ondernemen, doe ik zelf nog een laatste poging met bovenstaande waarschuwing toegevoegd.

Eens zien of de afspraken nu wel nagekomen worden :furious_tb:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.