22-10-2016 | Canon 70-200 F2.8 L USM IS


canon-70-200-isToen ik de 70-200 F2.8 L kocht, had ik verwacht de lens niet zo vaak te gebruiken.

Inmiddels is dit wel anders geworden. Zodra de woorden fotograferen en paard in een zin worden genoemd, zorg ik ervoor dat deze lens bij vertrek al op de body zit.

Lichtsterk, zoom, snel, een ideale combinatie voor de situatie. Maar …

Er was altijd nog de versie met stabilisatie. Met de komst van een vernieuwde versie, zakte de prijs van de eerste versie. Het was weer tijd om Marktplaats en andere sites in de gaten te houden. Ik redde het wel met wat ik had, maar ik kon merken dat bij het langere tijd fotograferen de lens zwaarder werd. Waarbij ik steeds moeite moest doen scherpe foto’s te krijgen.

Een hulpmiddel als stabilisatie, in het Engels image stabilizer (IS) genoemd, is dan een mooie optie. Zeker toen ik voor de eerste keer met de 24-105 F4 L IS kennis maakte; op 200 mm zal de toegevoegde waarde nog groter zijn. Daarnaast is de versie met IS beter bestand tegen stof en water. Voor het aankomende weekend een welkome aanvulling, want het weer is nogal grillig. Al is het geen moetje om de lens het weekend mee te hebben. Als blijkt dat de lens mankementen vertoont, koop ik ‘m niet. Maar zo ver was het de afgelopen tijd nog niet.

Op Marktplaats werden diverse lenzen aangeboden. De nieuwste versie is ook tweedehands te vinden, maar dat prijzenkaartje is een honderd of 6 meer. Een hobby mag geld kosten, maar ik heb ook zo mijn grenzen. Goed, het moet allemaal beter zijn, maar ik ben eigenlijk tevreden. Van de eerste versie wordt al gezegd dat het grootste gedeelte van de concurrenten verslagen wordt. De nieuwste voelt voor mij als een beetje overkill. Misschien dat ik ‘m een andere keer koop.

Dus ik begon hier en daar wat op de 70-200 F2.8 LUSM IS type 1 te bieden. Zodra het bedrag mij te hoog werd, haakte ik af en ging op zoek naar een andere verkoper. Afgelopen week was ik opeens in gesprek met twee verkopers. Verkoper Z. wilde uiteindelijk 250 euro meer als verkoper U. terwijl de lens aan de achterkant de nodige lakschade had. De lens van verkoper U. zag er net zo goed uit als de lens die ik al een paar jaartjes in mijn tas heb zitten. Een filter kreeg ik er niet bij, maar die gebruik ik eventueel wel van degene thuis. Verkoper Z. wordt bedankt en met verkoper U. maakte ik voor vandaag een afspraak de lens te komen bekijken. Als deze na het testen verder voldoet aan de omschrijving en mijn gevoel positief is, gaat ie mee terug naar huis.

Zo gezegd zo gedaan. Verkoper U. en ik maken een leuk praatje over de gezamenlijke hobby, terwijl ik alle knoppen verschuif. Het zoomen wordt gevoeld, met mijn camera worden een aantal foto’s gemaakt. Door de zoeker kijk ik naar de werking van de stabilisatie. Schiet een paar foto’s met hoog en laag diafragma. Het glaswerk wordt bekeken. Ik hoor verder geen vreemde geluiden. Als ik na alle kleine testen niks vreemds kan ontdekken, besluit ik met de lens terug naar huis te rijden.

De beide IS lenzen zullen aankomend weekend een mooi duo vormen  8) 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.