The American Dream – Foto’s in de etalage


button america flag28-04-2018 | Assen staat tot en met mei in het teken van The American Dream, omdat het Drents Museum een tentoonstelling heeft met dit thema. Sterker nog, het is een dubbeltentoonstelling.

Tegelijkertijd is in Assen en het Duitse Emden de internationale kunsttentoonstelling “The American Dream – Amerikaans Realisme 1945-2017 te zien. Voor Europa is het een primeur dat er op deze manier zo’n uitgebreid overzicht van na-oorlogse Amerikaanse kunst getoond wordt.

Te zien zijn werken van Andy Warhol, Edward Hopper, Andrew Wyeth, Alice Neel, Martha Rosler, Alex Kats en Chuck Close. Waar het Drents Museum de periode 1945-1965 laat zien, toont de Kunsthalle Emden de werken van 1965 tot 2017.

Ter promotie staat er zelfs een heus Vrijheidsbeeld aan de kop van de Vaart. Het beeld is gemaakt door kunstenares Natasja Bennink uit Ezinge en werd onthult door Harcourt Klinefelter. Wie? Deze 79-jarige man was de persvoorlichter van Martin Luther King. Mr. Klinefelter hoefde niet vanuit Amerika overgevlogen te worden. Hij is getrouwd met een Nederlandse en woont al jaren in het Overijsselse Steenwijkerwold.

the american dream vrijheidsbeeldStaande op hunebedstenen is deze hint niet te missen. Maar wat zijn de andere grapjes die erin verwerkt zijn? Op de bladzijdes van het boek staan Drentse teksten, de zes punten op de kroon verwijzen naar de zes etstoelen van Assen. De Etstoel was vroeger het hoogste rechtscollege in de provincie Drenthe. Tegenwoordig bekend als het Hof van Justitie. En hoog in de lucht wordt een blik vastgehouden, bekend van Bartje en zijn uitspraak: “ik bid niet veur brune bonen.” Het blik verwijst ook naar de conservenblikken die de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol in beeld bracht.

Voor meer informatie over de tentoonstelling The American Dream, zie de webpagina van het Drents Museum. Als afsluiter van dit blog heb ik ook de korte promofilm à 38 seconden toegevoegd.

 

The American Dream – Foto’s in etalage

Het reisbureau waar onze vakanties geboekt worden, kwam vorig jaar met het idee om ook wat met het thema te gaan doen. Of ik voor Toerkoop Reisburo Bakker te Assen wat foto’s beschikbaar wilde stellen? Zij zouden hiermee een mooi overzicht van de bekende toeristische trekpleisters in de etalage samenstellen. Een visuele route langs een aantal grote steden en diverse Nationale Parken. Dat vond ik natuurlijk een mooi idee en samen met Evelien werden de foto’s uitgekozen.

Het was de bedoeling om een stuk of tien foto’s af te laten drukken op canvas, maar ik geloof dat wij al meer dan 20 foto’s verzameld hadden. Mijn broer had een paar maanden terug een mooie foto in Yellowstone gemaakt en die mocht ook gebruikt worden. Samen met een aantal foto’s van het reisbureau zelf, bleef er te veel keuze over. Aangezien er met drie grote raampartijen geen gebrek aan ruimte in de etalage is, werd er besloten om hiervan gebruik te maken.

Met de wensen van hen ben ik aan de slag gegaan om het een geheel te laten worden. Op elke foto moest de naam toegevoegd worden en van twee locaties vonden ze een collage mooier. Al met al hangen er al een paar weken 19 canvassen, waarvan in totaal 18 foto’s van mij zijn gebruikt. Typisch Amerikaanse beeldjes en andere attributen zijn toegevoegd. Dat hebben de dames hartstikke leuk gedaan.

 

the american dream etalage the american dream etalage the american dream etalage

 

The American Dream zelf beleven

the american dream etalage

Mocht je in de buurt zijn, blijf dan even staan bij al het moois dat Amerika heeft te bieden. Van de stad die nooit slaapt, grote dieptes, uitgerekte landschappen, hoge gebouwen, woestijn, gekkenhuis aan lichtjes, ongelooflijk natuurschoon dankzij geologische ontwikkelingen, een enorme diversiteit aan Nationale Parken tot aan de Stad der Engelen. 

Als je van binnen naar buiten kijkt, zijn de canvassen ook prima te zien. Kleine schilderijtjes die met het zonlicht spelen, en een blik werpen op de volgende vakantie? Stap zeker bij de Kerkstraat 6 te Assen binnen als je wat meer wil weten over een mogelijke rondreis door een gedeelte van Amerika. Aangevuld met persoonlijke ervaringen kunnen zij naar aanleiding van de wensen een reis met auto of camper op maat maken.

De hele maand mei zullen de canvassen nog hangen en vanwege het eindresultaat, ben ik daar best wel een beetje trots op. 

Als afsluiter nog het beloofde filmpje met een korte impressie van de tentoonstelling “The American Dream” in het Drents Museum.

 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.