Rode Loper Run Stadskanaal 2022


Op zondag 10 juli 2022 in Stadskanaal is een hardloopwedstrijd georganiseerd door het Vledderbos waar ik door de organisatie ben benaderd om als fotograaf aanwezig te zijn. Het is een tijdje geleden dat ik langs de kant van een hardloopwedstrijd stond en ik kijk er naar uit.

De deelnemers gaan starten vanaf het Beachpark, via de brug “De Rode Loper”, waarna een mooie uitdagende route volgt door het Vledderbos. De Rode Loper Run Stadskanaal 2022 is opgedeeld in drie onderdelen: Kids Run (400 m, 800 m, 2 km) en drie kwartier later starten de Handbikers (10 km), gevolgd door de Volwassenen (5 km, 10 km).

Een verslag in woord en beeld

Als eerste neem ik plaats langs de atletiekbaan voor de kortere afstanden die daar gehouden worden. Omdat de eerste regenbui langskomt, kies ik een plek onder de bomen. Het bladerdek boven mij houdt de druppels tegen. Totdat het harder gaat regenen, dan moet ik richting de stam toe om echt geen druppel meer te voelen. Als de laatste renner voorbij is, loop ik met de camera onder mijn jas naar de auto toe voor deel 2.

Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022

De Rode Loper

In de auto neem ik wat te eten en te drinken. Boven mij hangt een grijze wolkenpartij en het lijkt erop dat het voorlopig niet droog zal worden. Ik weeg mijn opties af. Achter mij ligt de vouwfiets klaar om gebruikt te worden om de afstand naar de brug af te leggen. Op de kaart heb ik ondertussen ook de mogelijkheid gezien om de auto daar vlakbij te parkeren en de rest te voet af te leggen. Ik besluit het laatste te doen en op de parkeerplaats de fototas op mijn trolley te vervoeren.

Alle deelnemers komen twee keer over De Rode Loper heen, dus ik kijk waar ik de rode brug op de achtergrond kan houden. De trolley parkeer ik in het gras, met regenhoes er omheen. Dat is hoognodig, want er komt inmiddels een beste bui voorbij. Mijn jas, petje en muts houden mij aan de bovenkant droog. De spijkerbroek is geen goede bescherming tegen de regen, die is zelfs de volgende dag nog niet opgedroogd. De camera en lens krijgen een plastic zak om. De apparatuur zou tegen een spat regen moeten kunnen, maar de regenhoes biedt extra bescherming en daar voel ik mij een stuk prettiger bij. Als de eerste huppelende kopjes in de verte zichtbaar zijn, ben ik er klaar voor.

Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022

Regen en nattigheid

Ondanks alle bescherming en voorzichtigheid, zijn er op enkele foto’s het spoor van een regendruppel te zien. De eerste foto hieronder heeft er last van. Mocht je zo’n foto besteld hebben en de veeg op een deelnemer te zitten waardoor het een vaag beeld oplevert, stuur mij een bericht. Dan kijk ik met je mee of een andere foto beter is,

De regen betekent aan de andere kant dat de temperatuur niet te hoog is voor een hardloopwedstrijd. De sfeer werd er in ieder geval niet anders op. Diverse duimen werden opgestoken, de meeste konden zelfs even glimlachen en zelfs met een vreugdesprong kwamen een paar deelnemers voorbij. Dat maakte het voor mij leuk, de regen werd er even door vergeten.

Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022

De laatste deelnemer aan de Rode Loper Run Stadskanaal 2022

Nadat de laatste deelnemers gepasseerd is, leg ik mijn fotocamera op de trolley. Tijd om naar de andere kant van de brug te gaan en iedereen van deze hoek te fotograferen. Hier staan gelijk wat meer toeschouwers, gelukkig kan ik een plek vinden. Er staan twee heren met een mooi stukje techniek in handen. Zij zijn hier voor diverse nieuwsbladen en zullen later mij achterlaten.

Zodra bijna iedere deelnemer voorbij is, ruim ik de tas beter in. De regen is minder geworden, dus ik kan de spullen die ik in de regen snel heb gepakt en weer terug gepropt te hebben, een betere plek geven. Om vervolgens mijn camera op te ruimen. Tijdens het opruimen word ik aangesproken door de mannen die hier staan voor de organisatie. Via de walkie talkies hebben zij te horen gekregen dat er nog eentje onderweg is en elk moment in zicht komt. Dus die fotografeer ik. Nu heb ik echt iedereen en kan ik mij afmelden. Alles is goed verlopen, de meesten zijn al weg. Iets wat ik na een laatste praatje ook doe.

Tijdens het opwarmen bij de kachel thuis, begin ik met alle bestanden te kopiëren naar de computer. Na het eten ga ik verder en kom een heel eind. De volgende dag maak ik na het werk het restant af om de resultaten te kunnen delen.

Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022
Rode Loper Run Stadskanaal 2022

Resultaat van de dag, foto’s

Ik denk dat alle deelnemers in een mooie omgeving hebben mogen lopen. Zelfs de regen mocht de pret niet drukken. Ik heb als fotograaf het ook prima naar mijn zin gehad en heb veel foto’s gemaakt. Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, FacebookInstagram) plaatsen als korte impressie van de dag. Wie weet tot een volgende keer!


De foto’s van deze editie Rode Loper Run Stadskanaal 2022 zijn binnenkort hieronder of via de directe link te bekijken. De verdere financiële afhandeling loopt via Oypo, zodat er eventueel gecombineerd kan worden met andere evenementen / fotografen. Mijn korte uitleg over Oypo en de mogelijkheden voor het bestellen van een afdruk, digitaal bestand, kledingstuk of ander kado met de gemaakte foto, vind je in dit artikel. Geniet nog even na van deze mooie dag, veel kijkplezier! 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.