28-10-2016 | Knipperlicht als communicatiemiddel


enkelbaansweg vrachtwagen

Het knipperlicht gebruiken zonder van rijbaan te wisselen.

Er zijn van die momenten dat je ze tegenkomt en een van de mooiste voorbeelden is die van vrachtwagens.

Iedereen kent wel het moment dat de rechter vrachtwagen zijn groot licht knippert, zodra de linker vrachtwagen de combinatie heeft ingehaald en weer kan invoegen. Het moment waar heel veel ongeduldige automobilisten op zitten te wachten en graag snel achter zich willen laten.

Daarbij missen ze een mooi stukje communicatie.

Vanochtend reed ik naar werk en zag in mijn rechter ooghoek een truck opdoemen. Ik rij op een enkelbaansweg en nader een invoegstrook. Een invoegstrook die vanwege het hoogteverschil naar boven gaat en vanuit daar niet heel lang is om in te voegen. Ik heb daar aan het einde al een paar keer auto’s stil zien staan, omdat ze vanwege de drukte te bang waren tussen alle auto’s in een ruimte te duiken.  

Voor en achter mij rijden een aantal auto’s. Een vrachtwagen op deze weg betekent meestal kilometers lang tachtig rijden waar honderd toegestaan is. De auto voor mij ziet dezelfde truck. Een truck met een enorme bak waar normaal zand in gaat, maar nu volgegooid is met afval. Het lijken wel restanten metaal en ijzer, maar niet massief, want het ding heeft een aardige vaart opgebouwd en kan zo met dezelfde snelheid invoegen. Als ie de ruimte krijgt, want ik zie de auto voor mij het gat tussen zijn voorganger verkleinen. Iets wat de auto achter mij ook al doet.

Als ik de afstand en snelheid inschat, komt alles zo ongeveer rond mij tezamen. Wat een zooitje gaat opleveren als ook ik gas ga geven en daardoor alle nu aanwezige gaten opeens verdwenen zijn. Tot waarschijnlijk grote ergernis van mijn achterligger, geef ik geen extra gas en zie langzaam het gat voor mij groter worden. Zo groot dat de truck met dezelfde snelheid tussen het rijtje auto’s invoegt en wij onze weg zonder problemen kunnen vervolgen.

knipperlicht auto links

Zodra de gehele truck voor mij op de weg is, gaat het linker knipperlicht plotseling even aan. Ik glimlach en ik neem wat afstand. Afstand niet omdat ik aan het bumperkleven ben, maar om beter om hem heen te kunnen kijken. Als het meezit, kan ik een paar minuten verderop de truck op het rechte stuk inhalen als er geen tegenliggers zijn. Op het rechte stuk aangekomen zie ik pas in de verte koplampen opdoemen.Wie goed doet, goed ontmoet? Ik kan de truck zonder gevaar inhalen. Op het moment dat ik weer terug op de juiste weghelft ben, geef ik de bestuurder van de truck een seintje terug: graag gedaan.

Hoe? Door zijn bedankje van net, het linker knipperlicht dat ie liet zien na het invoegen, te beantwoorden met mijn linker knipperlicht. Dank je wel, graag gedaan. De bestuurder laat weten dat hij de reactie gezien heeft en knippert met het grootlicht. Heerlijk.

Wat is de wereld zonder een stukje gunnen, wederzijds respect, verdraagzaamheid en waardering  😀 

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.