23-01-2016 | Canon 7D


Canon 7DNa jaren van trouwe dienst is mijn 40D vervangen.

Sinds 2010 heb ik hiermee met veel plezier mijn foto’s geschoten, maar zijn opvolgers vond ik niet de moeite waard te investeren in nieuwere techniek.

De 50D en 60D hadden natuurlijk technische verbeteringen. Meer pixels, betere bescherming tegen regen en zand, HD filmen werd in de spiegelreflex geïntroduceerd, nieuwere sensor e.d. maar de nadelen wogen voor mij zwaarder als de voordelen.

In de 60D werd de CF vervangen door de SD geheugenkaartjes, verdween een door mij veelgebruikte knop op de achterkant en werd de snelheid minder. Aangezien ik regelmatig snelle objecten fotografeer, wil ik op die momenten zoveel mogelijk beelden per seconden kunnen schieten.

Waar de 40D destijds een paradepaardje was, waren zijn opvolgers dat voor mij niet. De 70D was weliswaar sneller als de 40D, maar de knop op de achterkant ontbrak nog steeds. Hierover later meer. Canon leek in die periode op zoek te zijn naar… Ik weet het niet. Maar door het uitbrengen van diverse modellen naast de bekende serie 1D, xxD en xxxD kwam het bij mij over alsof ze een beetje de weg kwijt waren. De logica verdween. Er kwamen opeens modellen zoals de 1000D, 5D en 7D uit die tussen de series werden geplaatst. Dus ik bleef vrolijk de foto’s met mijn vertrouwde 40D maken.

 

Canon_EOS_7D_Front Canon_EOS_7D_Rear Canon_EOS_7D_top

Als er dan een opvolger moest komen, kwam de Canon 7D het dichtste bij. In dit model kwam die handige knop weer terug, is de snelheid hoger, betere afdichting, de CF kaarten passen hier nog in, meer pixels, iets betere ISO, full HD filmen, draadloze aansturing van flitsers, beter display en nog meer. Er zit natuurlijk wat jaartjes aan techniek tussen. Met een schuin oog hield ik de prijzen in de gaten van de oude en nieuwe 7D, de 5D II en de 6D. Bij de laatste twee modellen had ik de 40D vanwege de snelheid erbij gehouden.

© www.canon.nl

© www.canon.nl

Nu terug op die ene knop aan de achterkant. Tussen de start/stop en het grote draaiwiel is op de afbeelding de geliefde knop te vinden. Het is eigenlijk een joystick die ingesteld kan worden voor diverse functies. Ik heb ‘m ingesteld op het kunnen selecteren van het scherpstelpunt.

Normaal gesproken moet je deze instelling wijzigen door een knop rechtsboven in te drukken om daarna via een wieltje of dezelfde joystick het scherpstelpunt te wijzigen. Dit kan na oefening aangeleerd worden, maar ik ga voor gemak en snelheid. Waarom twee knoppen indrukken, als het direct met eentje kan?

Met mijn vingers kan ik de camera vast blijven houden, met mijn duim ga ik blindelings naar de joystick toe en ik zie direct door de zoeker welk scherpstelpunt ik wil. Ik vind het zo prettig, dat ik deze optie niet wil missen. Dit is momenteel het goedkoopste model waar dit mogelijk is.

Maar vanwege de prijs was de Canon 7D niet haalbaar. Totdat er een nieuwer model, de 7D II uitkwam. De prijs op de tweedehands markt daalde langzaam, er kwamen weer andere modellen uit en de prijs daalde tot een haalbaar bedrag. Wat ik vorig jaar betaalde voor de body, kreeg ik nu voor hetzelfde bedrag een batterijgrip erbij.

Het enige nadeel: de verkoper en tevens collega, wilde de body het liefste met lens tegelijk verkopen. Voor een prijsvergelijk had ik op Marktplaats gekeken naar de biedingen. Het was een prima prijs, maar ik zou de lens niet gaan gebruiken. Ik ging dus verder zoeken. Een verkoper uit het Westen wilde de set niet opsturen. Toen er een verkoper uit Groningen verscheen, kon ik het niet laten. Een afspraak was gemaakt.

In de advertentie stond dat de body en grip gebruikt waren, maar op de foto’s was hiervan niks te zien. De verkoper en ik gingen aan de eetkamertafel zitten waar twee dozen klaar stonden. CD’s en extra snoertjes waren nooit uitgepakt. De handleiding was gebruikt, maar met alle functies in de camera vond ik dat niet raar. De camera en grip zagen er verder niet als duidelijk gebruikt uit. Hij was de eerste eigenaar en had ‘m altijd voor het fotograferen van volleybal gebruikt. Thuis ging alles in de rugzak en eenmaal in de sportzaal kwam alles pas tevoorschijn. Weinig tot geen last gehad van weersinvloeden. Met bijna 50.000 sluiterbewegingen en mijn activiteiten in de fotografie, kan ik hopelijk heel wat jaartjes vooruit.

De handleiding heb ik al doorgenomen, de instellingen hier en daar gewijzigd, twee extra accu’s besteld, al foto’s EN filmpjes gemaakt en mijzelf verbaasd over de vele mogelijkheden c.q. instellingen van het apparaat. Ik ben helemaal happy met mijn aankoop.

Dit had ik veel eerder moeten doen  😀


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.