12-02-2010 | Groet’n aon ’t Kielegat


Voor vele staat deze dag, dit weekend en/of de komende dagen al maanden in de agenda. Zelfs van verre worden er gasten verwacht die de gekkigheid mee willen maken. Bedrijven gaan op halve kracht verder of sluiten zelfs voor één of twee dagen.

Vele uren zijn en worden aan dit grote verkleedpartij besteed. Het parcours is verkend, de hoogte van bruggen zijn opgemeten, soms wordt de laatste brug zelfs gebruikt om het hoogste onderdeel erop te zetten, kostuums met pruiken worden gemaakt of gekocht en de nodige schmink in huis gehaald. Niet boos worden als je als vrouw dan hoort: onger dat laogske sjmink, zit ’n lekker dink!

Misschien is degene dronken, want het feestgedruis staat gelijk aan een waar zuipfestijn. Of zoals Brabander Guus Meeuwis het zo goed in een liedje vertaalde:
Het dondert en het bliksemt en het regent meters bier,
het wordt dus pompen of verzuipen, da’s de enige manier.
Om de juiste koers te varen met de wind in onze rug.
Geniet met volle teugen, zulk een tijd komt nooit terug.

En zo zijn er nog veel meer klassiekers! Denk maar aan de volgende: Zak eens lekker door,
’s Nachts na tweeën, En nou die hendjes de lucht in, Er staat een paard in de gang,
Brabantse nachten zijn lang, Bloemetjesgordijn, Wa un lekker ding bende gij, enz.

Voor mij is het weer wat jaartjes geleden dat ik met een boerenkiel, roze/geel/groen haar in polonaise door de kroeg ben gegaan, maar als ik dit zo schrijf gaat het toch weer kriebelen. Het is iets raars, de zachte “G” heb ik volgens horen zeggen verloren, het Brabantse gevoel echter nog niet, de vriendin krijg ik met geen mogelijkheid mee, maar ik weet ook wat mij tegenhoudt en dat is de muziek. De laatste keren dat is geweest ben, was het meer het skihut idee. Niet meer dat oude vertrouwde gevoel met de echte krakers, maar gewoon vrolijk gedreun en klaar.

Zoals elk jaar worden er nieuwe liedjes uitgebracht in de hoop een nieuwe kraker te worden. En mijn absolute nummer 1 van dit jaar is die van Jos uit Oss. Het blijft hangen, het is vrolijk, leuk deuntje en het slaat nergens op. Net als het hele Carnaval eigenlijk. Ik weet dat ik mij met voorgaande uitspraken een beetje op glad ijs bevind, laat de grappen maar komen en bedenk dat je tijdens het feest der zotten niks verkeerds kan doen.

Als ge maor een bietje meedoet! :fool_hy:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.