Hoe een verzwakte, uitgeputte hommel op de grond redden


vliegende hommel

Hommel onder het stuifmeel

Op Facebook kwam ik laatst een bericht tegen over een uitgeputte hommel op de grond.

De beestjes kruipen over de grond en zijn een makkelijke prooi voor schoenmaat 42. Dat is echter onnodig en zonde, want het zijn zeer nuttige beestjes. Rond deze tijd is het meestal ook nog eens de koningin.

Zij is uit de winterslaap gekomen en gaat op zoek naar nectar. Er wordt een geschikte plek opgezocht waar het nest gebouwd kan worden. Als zij deze gevonden heeft, legt de koningin maximaal 15 eitjes. De koningin bevrucht de eitjes met het zaad van een mannetje waarmee ze gepaard heeft en dat ze de hele winter in haar lichaam heeft bewaard.

De eitjes hebben 4 a 5 dagen nodig. De larven die hieruit komen hebben 7 dagen nodig om volgroeid te zijn en zich daarna te verpoppen in hun cocon. Al die tijd vliegt de koningin op en neer om hen te voeden met nectar en stuifmeel. Daarnaast zorgt zij ook voor warmte door de borstspieren snel te bewegen.

Zodra zij zich verpoppen, legt de koningin bovenop de cocons nieuwe eitjes. Zo kunnen ze van elkaars warmte profiteren. De koningin hoeft minder tijd aan het verwarmen besteden en kan in deze periode een voedselvoorraad aanleggen. De eerste werksters komen na 3 weken buiten. Op dat moment hoeft de koningin niet meer het nest te verlaten. De nieuwe werksters krijgen meer voedsel en warmte door alle aanwezige hulp, waardoor zij ook duidelijk groter zijn dan de eerste werksters.

Uitgeputte hommel op de grond gevonden, en nu?

uitgeputte hommel op de grond met energie suiker

Het Facebookbericht over de uitgeputte hommel op de grond

De eerste paar weken kost het de koningin enorm veel energie. Daarnaast zijn hommels lompe vliegers door de verhouding van het lijf en de vleugels. Tel daarbij op dat ze tot wel 60% van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel verzamelen tijdens hun twee uur durende vlucht. Daar raak je wel vermoeid van.

En dan is er ook nog het volgende probleem: hommels kunnen alleen vliegen als de vleugelspieren voldoende zijn opgewarmd. Om precies te zijn dienen de spieren 30 graden Celsius te zijn, voordat de vleugels kunnen worden gebruikt om te vliegen.

Bij een omgevingstemperatuur van zes graden, duurt het ongeveer een kwartier om de vleugels op te warmen. Bij een omgevingstemperatuur van 13 graden duurt dit vijf minuten en bij 24 graden bereiken de borstspieren al na enkele seconden de juist temperatuur.

Al die tijd is het goedaardige beestje machteloos op de grond. Als hulp kan je voor wat extra energie suikerwater aan de uitgeputte hommel geven. Hiernaast wordt de werkwijze verder uitgelegd. De hele populatie en bloemen die afhankelijk zijn van bestuiving worden hiermee geholpen.

Hommels kunnen wel degelijk steken. Benader het beestje dus vriendelijk en niet opdringerig. Als ze zich bedreigd voelen, gaan ze op hun rug liggen. Mocht je ze dus in de zon willen zetten, wees geduldig.

Laat in een reactie weten of dit artikel heeft geholpen.

 

 

 

 

Het verdere verloop van hommels

Het nest wordt groter en groter. Er gaan dingen veranderen. Door het vele voedsel, krijgen de pasgeborenen zo goed te eten, dat zij uitgroeien tot koningin. Als er ongeveer 80 werksters zijn, gaat de koningin onbevruchte eitjes leggen. Hieruit ontstaan de mannetjes. De mannetjes verlaten het nest en slapen onder bladeren van struiken. Deze vliegers zijn meer zichtbaar voor de mens. Doordat de mannetjes geen angel hebben, kan er gedacht worden dat hommels niet steken, maar dat is dus niet zo.

Een andere verandering die plaatsvindt: bij de koningin verandert de feromoonproductie, waardoor de werksters ook eitjes gaan leggen. Dit levert strijd op tussen de werksters en de koningin. Ze roven elkaars eitjes, zodat er bijna geen nieuw broed ontstaat en het nest langzaam uitsterft.

levenscyclus van de hommel

© http://web.science.uu.nl/

Ondertussen wachten de mannetjes buiten geduldig af tot er een jonge koningin langskomt voor paring. De jonge koningin gaat vervolgens met voldoende lichaamsvet op zoek naar een schuilplek voor de winterslaap. De mannetjes doen dit niet en zullen uiteindelijk sterven. Al met al is het een cyclus van zo’n 14 weken dat zich elk jaar herhaalt.

Tenzij zo’n rondkruipend, verzwakte hommel in het voorjaar onder een schoenzool verdwijnt  :cry: 

 

Hieronder een korte video hoe zo’n reddingsactie eruit ziet:

 

Bronnen:
Wespenbestrijding link naar Oypo, Vereniging voor Veldbiologen link naar Oypo, Beessies link naar OypoWikipedia link naar Oypo